Υποτροφίες ΙΚΥ. Δικαιούχοι, ύψος και διάρκεια χρηματοδότησης

Αριθμ. 110903/Ζ1 – ΦΕΚ Τεύχος Β 5466/02.10.2024
Προκήρυξη προγράμματος υποτροφιών Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) για την ανάπτυξη συνεργασιών με εκπαιδευτικά ιδρύματα ή φορείς ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
αποφασίζουμε:

Καθορίζουμε τους όρους και τη διαδικασία επιλογής στο πλαίσιο του «Προγράμματος υποτροφιών ΙΚΥ για την ανάπτυξη συνεργασιών με εκπαιδευτικά ιδρύματα ή φορείς ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό» και εγκρίνουμε την προκήρυξή του, ως ακολούθως:

«ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΙΚΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ Ή ΦΟΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ»

Α. ΠΡΟΟΙΜΙΟ

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (IKY), στο πλαίσιο προώθησης της συνεργασίας μεταξύ ιδρυμάτων της ημεδαπής και της αλλοδαπής και υποστήριξης και διάδοσης της ελληνικής Γλώσσας, του Πολιτισμού, των Γραμμάτων και Τεχνών της χώρας, προτίθεται να χρηματοδοτεί ετησίως τη μετάβαση έως οχτώ (8) μελών ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ σε εκπαιδευτικά ιδρύματα ή φορείς ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό ώστε να αναπτύξουν συνεργασίες για θέματα Ελληνικής Γλώσσας, Πολιτισμού, Γραμμάτων και Τεχνών. Συγκεκριμένα προβλέπεται η κατ’ έτος χρηματοδότηση α) για έως τέσσερα μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ προκειμένου να μεταβούν στην Ευρώπη και/ή την Αφρική και β) για έως τέσσερα μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ προκειμένου να μεταβούν στην Αμερική και/ή την Ασία και/ή την Ωκεανία.

Σκοπός του προγράμματος είναι να φέρει σε επαφή Έλληνες ακαδημαϊκούς με εξειδίκευση σε θέματα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, του Πολιτισμού, των Γραμμάτων και των Τεχνών με συναδέλφους τους σε ένα διεθνές περιβάλλον προκειμένου να διευκολύνει την ανταλλαγή απόψεων, την ανάπτυξη συνεργασιών και την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού γενικότερα. Στόχο του προγράμματος αποτελεί επίσης η ενίσχυση της παρουσίας του ελληνικού πολιτισμού σε όλες τις ηπείρους και η ανάδειξη της συμβολής του στη διαμόρφωση του οικουμενικού πολιτισμού. Παράλληλα, με την παρουσία και τη συμμετοχή των Ελλήνων ακαδημαϊκών ενισχύονται οι δεσμοί μεταξύ των κοιτίδων του ελληνισμού στο εξωτερικό και της μητροπολιτικής Ελλάδας και ενθαρρύνονται περαιτέρω συνέργειες.

Β. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

1. Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν κατά προτεραιότητα εν ενεργεία μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ και ΕΔΙΠ εφόσον κατέχουν διδακτορικό τίτλο σπουδών και ακολούθως σε εξαιρετικές περιπτώσεις ομότιμοι καθηγητές που κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα με αντικείμενο σχετικό με την ελληνική γλώσσα, τον Πολιτισμό, τα Γράμματα και/ή τις Τέχνες σε δημόσιο ελληνικό ΑΕΙ, συμπεριλαμβανομένων των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, των Αστυνομικών Σχολών, των Σχολών Πυροσβεστικής Ακαδημίας, των Σχολών Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

2. Οι ενδιαφερόμενοι/ες υποβάλλουν στο ΙΚΥ δικαιολογητικά, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον πρόταση για τη δραστηριότητα συνεργασίας στο εξωτερικό (εφεξής «Πρόταση»), πρόσκληση από το ίδρυμα/ φορέα του εξωτερικού και βιογραφικό.

3. Η πρόταση θα πρέπει απαραιτήτως να αναφέρει
· τη θεματική περιοχή που θα καλύψει η συνεργασία
· την αιτιολόγηση για την επιλογή της συγκεκριμένης θεματικής περιοχής
· την αιτιολόγηση για την επιλογή του φορέα ή της ομάδας του εξωτερικού, με τους οποίους προτίθενται να συνεργασθούν (εφεξής «Φορέας Εξωτερικού»).
· τους στόχους και τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα της συνεργασίας
· την ομάδα/ομάδες στόχο των ωφελούμενων από τη συνεργασία
· ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα της συνεργασίας με καταγραφή δραστηριοτήτων και ιδιότητες και συναφή εμπειρία του φορέα εξωτερικού.

4. Προκειμένου να ληφθούν υπόψη από το ΙΚΥ οι προτάσεις για συνεργασία που υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι/ες, ο φορέας εξωτερικού θα πρέπει απαραιτήτως:
I. να είναι πανεπιστήμιο ή εκπαιδευτικό ή ερευνητικό ή μορφωτικό ή πολιτιστικό ίδρυμα με συμμετοχή στη διδασκαλία, στις ελληνικές σπουδές ή στην ελληνική γλώσσα/πολιτισμό ή να συνδέεται ή να είναι ελληνική κοινότητα του εξωτερικού
II. να διαθέτει αποδεικτέα επάρκεια, εμπειρία και τε-χνογνωσία για την προτεινόμενη συνεργασία

5. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΥ, με αιτιολογημένη απόφασή του και με τη δυνατότητα χρησιμοποίησης εξωτερικών πανεπιστημιακών αξιολογητών, επιλέγει προς χρηματοδότηση έως οχτώ (8) μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ κατ’ έτος ήτοι έως τέσσερα (4) για την Ευρώπη και την Αφρική και έως τέσσερα (4) για την Ασία, την Αμερική και την Ωκεανία, με βάση τα κριτήρια και τη βαθμολογία που ακολουθούν:
(α) αξιολόγηση του φορέα εξωτερικού (1-5),
(β) αξιολόγηση του βιογραφικού του μέλους ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ (1-5),
(γ) αξιολόγηση του προτεινόμενου έργου συνεργασίας (1-5),
(δ) προστιθέμενη αξία εκ της συνεργασίας (1-5).

Γ. ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

1. Το ΙΚΥ και κάθε επιλεγείς/είσα ενδιαφερόμενος/η (εφεξής «Δικαιούχος») συνάπτουν σύμβαση, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ο φορέας εξωτερικού, η διάρκεια και η χώρα διεξαγωγής της συνεργασίας, το αντικείμενο και ο στόχος της συμμετοχής του δικαιούχου καθώς και το ανώτατο όριο και ο τρόπος χρηματοδότησης, κατά τα οριζόμενα στην παρούσα απόφαση (εφεξής «Σύμβαση Χρηματοδότησης»).

2. Οι υποχρεώσεις των δικαιούχων ορίζονται στην προκήρυξη και τη Σύμβαση Χρηματοδότησης ανάλογα με το θέμα και τους στόχους της συνεργασίας και αφορούν τουλάχιστον στα εξής: (α) ανελλιπής τήρηση του χρονοδιαγράμματος της συνεργασίας, (β) ενεργή συμμετοχή στις δραστηριότητες συνεργασίας μέσω εισηγήσεων, συζητήσεων, κειμένων κ.λπ., (γ) αναφορά του προγράμματος και της χρηματοδότησης του ΙΚΥ σε κάθε μελλοντική δημοσίευση σχετικά με τη δραστηριότητα συνεργασίας.

Δ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

Η ανώτατη διάρκεια της χρηματοδότησης εκάστου Δικαιούχου είναι επτά (7) ημέρες (έξι διανυκτερεύσεις) για το χρονικό διάστημα από το 2025 έως το 2027.

Ε. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ

1. Η χρηματοδότηση του ΙΚΥ σε κάθε δικαιούχο ανέρχεται σε κατ’αποκοπή ποσό ύψους χιλίων επτακοσίων ευρώ (€1.700) για την Ευρώπη και την Αφρική και τριών χιλιάδων ευρώ (€3.000) για την Ασία, την Αμερική και την Ωκεανία.

2. Μετά το πέρας της συνεργασίας, εντός προθεσμίας που θέτει το ΙΚΥ, ο δικαιούχος υποβάλλει αίτημα πληρωμής βάσει σχετικού υποδείγματος που παρέχει το ΙΚΥ και καταθέτει τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στην πρόσκληση, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον τα εξής:

(α) κάρτες επιβίβασης

(β) έκθεση πεπραγμένων υπογεγραμμένη από τον δικαιούχο και τον φορέα του εξωτερικού, στην οποία θα πρέπει να αναφέρεται τουλάχιστον η διάρκεια, οι δραστηριότητες και τα αποτελέσματα της συνεργασίας.

Οι σχετικές πληρωμές πραγματοποιούνται με ευθύνη των αρμοδίων οικονομικών υπηρεσιών, μέσω της έκδοσης εντολών πληρωμής, μετά από έλεγχο των ανωτέρω δικαιολογητικών.

ΣΤ. ΛΟΙΠΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

1. Το ΙΚΥ δύναται οποτεδήποτε – ακόμη και εκ των υστέρων – να αναζητήσει το σύνολο ή μέρος της χρηματοδότησης δυνάμει της υπό στοιχεία 133397/ Β2/12.8.2016 (Β’ 2628) κοινής υπουργικής απόφασης, εφόσον διαπιστωθεί ότι εισπράχθηκαν κατά παράβαση της παρούσας απόφασης, της πρόσκλησης και/ή της Σύμβασης Χρηματοδότησης.

2. Θέματα τεχνικού ή λεπτομερειακού χαρακτήρα που ενδεχομένως ανακύψουν κατά την υλοποίηση του προγράμματος και δεν περιλαμβάνονται στην παρούσα απόφαση, ρυθμίζονται με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΥ.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

 

 

 

Δημοσιεύτηκε στον Οδηγό του Πολίτη (https://www.odigostoupoliti.eu)