Πυκνά δάση, ποτάμια και ρυάκια, σπάνια αγριολούλουδα και ζώα, επιβλητικοί καταρράκτες και βαθιές χαράδρες που κόβουν την ανάσα και προκαλούν τον θαυμασμό των επισκεπτών του Λειβαδίτη.
Βόρεια από την Σταυρούπολη βρίσκεται ο οικισμός του Λειβαδίτη, σε υψόμετρο 1000 μέτρων. Εκεί ο επισκέπτης συναντά τον μαγικό κόσμο της οροσειράς της Ροδόπης. Βουνά αδιαπέραστα κατάφυτα από οξιές και έλατα, πλούσια σε χυμούς που βγάζουν από τα σωθικά τους αμέτρητα ρυάκια που σχηματίζουν τους επιβλητικούς καταρράκτες του Λειβαδίτη.
Διαδρομή από το Δασικό Χωριό Ερύμανθος. (Αν περάσετε πρώτα από το δασικό χωριό)
Μετά το δασικό χωριό ακολουθούμε πορεία σε δασικό δρόμο ανάμεσα από χιλιάδες τόνους υλοτομημένης ξυλείας, κυρίως βελανιδιάς και οξιάς. Φτάνουμε σε πινακίδα που θα μας οδηγήσει στο μονοπάτι που ελίσσεται ανάμεσα από αιωνόβιες οξιές και καταλήγει στον πανέμορφο καταρράκτη του Λειβαδίτη, που έχει ύψος 40 μέτρα και πιθανώς είναι και ένας από τους ψηλότερους καταρράκτες στα Βαλκάνια.
Στην περιοχή υπάρχει κιόσκι με ξύλινο τραπέζι και ξύλινα παγκάκια όπου μπορούμε να καθίσουμε για πικ νικ. Να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι, μεσημεριανές ώρες σε περίοδο καύσωνα, στο σημείο αυτό η θερμοκρασία είναι περίπου 15°C – 16°C χαμηλότερη απ’ ό,τι είναι στην παραλία. Να σημειώσουμε ότι το μονοπάτι είναι κατηφορικό. Θα χρειαστούμε 1 ώρα για να κατεβούμε μέχρι τον καταρράκτη, ενώ στην επιστροφή λόγω ανηφόρας ίσως ξεπεράσουμε και τις 2 ώρες.
Για τους φίλους της φύσης και των σπορ, χειμώνα – καλοκαίρι, ο Λειβαδίτης είναι πρόκληση. Κάθε εποχή στην περιοχή, έχει το δικό της χρώμα και το δικό της άρωμα. Το κατάλευκο τοπίο του χειμώνα εναλλάσσεται με την εικόνα του καλοκαιριού, με το καταπράσινο περιβάλλον και την πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Καλοφτιαγμένα μονοπάτια οδηγούν σε κορφές και τοποθεσίες αμετάπλαστης ομορφιάς που λες και κρύβονται για να ερεθίζουν τους τολμηρούς λάτρεις της άγριας φύσης ενώ φιλόξενα καταφύγια προσφέρουν αναψυχή και δροσιά σε ένα χώρο μοναδικό.
Ο επισκέπτης πριν πάρει το χωματόδρομο που οδηγεί στους καταρράκτες του Λειβαδίτη αξίζει να σταματήσει για φαγητό στην πλατεία του οικισμού Λειβαδίτη και να ξεδιψάσει από τα δροσερά του νερά.
Δείτε το μονοπάτι και την περιοχή του Λειβαδίτη στον χάρτη –> http://wikimapia.org/street/15803740/el/Livaditis-path αν πατήσετε το – στο χάρτη θα δειτε όλη την περιοχή. Τον καραρράκτη, το Δασικό χωριό Ερυμάνθου και το χωριό του Λειβαδίτη.
Πληροφορίες από το Επιμελητήριο Ξάνθης –> http://www.ebex.gr/pages/details/59/leibaditis-psifidoto-omorfias-kai-ploutou
και από το ιστολόγιο «Πάρτε τα βουνά» –> http://partetavouna.blogspot.gr/2010/02/blog-post_21.html απ’ όπου και η φωτογραφία
Πηγή: Από την σελίδα ΘΡΑΚΗ στο facebook