Σημαντικό επεισόδιο μεταφοράς σκόνης τη Μεγάλη Εβδομάδα
Σημαντική μεταφορά αφρικάνικης σκόνης αναμένεται κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας στη χώρα μας
Σημαντικό επεισόδιο μεταφοράς σκόνης τη Μεγάλη Εβδομάδα
Σύνταξη άρθρου: Χ. Γιάνναρος, Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος
Σημαντική μεταφορά αφρικάνικης σκόνης αναμένεται κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας στη χώρα μας.
Το κύμα σκόνης θα επηρεάσει αρχικά τη Δυτική Ελλάδα την Μεγάλη Τρίτη, ενώ τα επίπεδα σκόνης κοντά στην επιφάνεια του εδάφους θα είναι πολύ υψηλά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας έως και την Μεγάλη Παρασκευή.
Η εκδήλωση του επεισοδίου οφείλεται σε ένα εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο, το οποίο σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις στην περιοχή μας δημιουργούν ένα ισχυρό νότιο ρεύμα στην Κεντρική Μεσόγειο που μεταφέρει σκόνη από την Αφρική αρκετά βορειότερα από ότι συνήθως
Η ροή αερίων μαζών ευθύνεται και για την αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα παρότι η ηλιοφάνεια θα είναι περιορισμένη λόγω της σκόνης και των υψηλών νεφώσεων.
Με τη χρήση υπολογιστικών εργαλείων, τα οποία λαμβάνουν υπόψη την ατμοσφαιρική κυκλοφορία, είναι δυνατόν να βρούμε τις πηγές προέλευσης της σκόνης που επηρεάζει τη χώρα μας. Το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης 23/04/2019 η υψηλή συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης εντοπίζεται σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 3 km και οι πηγές της εντοπίζονται στη Λιβύη σε περιοχές με αλλουβιακές αποθέσεις, δηλαδή εκτάσεις με αργιλώδη εδάφη και ψιλή άμμο.
Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή της Λιβύης, λόγω του συνδυασμού των χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο με τις υψηλές πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οδηγεί στην ανύψωση μεγάλης ποσότητας σκόνης και μεταφορά της προς τη χώρα μας.
Η καθίζηση της σκόνης τις επόμενες ώρες και φαινόμενα λασποβροχής θα μειώσουν εκ νέου την ορατότητα την Μεγάλη Τετάρτη 24/04/2019 κυρίως στη Νότια Ελλάδα.
ΕΑΑ-Πεντέλη, Μεγάλη Δευτέρα 22 Απριλίου 2019
Τι είναι η αφρικανική σκόνη και ποιες οι επιπτώσεις στην υγεία
Πως δημιουργείται η αφρικανική σκόνη;
Η αφρικανική σκόνη που εμφανίζεται όλο και πιο συχνά την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια οφείλεται στο φαινόμενο της ερημοποίησης που καταγράφεται στη Σαχάρα
Συγκεκριμένα στη Σαχάρα, οι έρημες περιοχές επεκτείνονται εις βάρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων με καταιγιστικούς και ανυπολόγιστα ταχείς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να αυξάνονται εκρηκτικά οι ποσότητες της σκόνης που μεταφέρονται στην ατμόσφαιρα.
Οι επιπτώσεις στην υγεία
Έρευνες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, έχουν εντοπίσει μια σειρά από δηλητηριώδεις ουσίες που περιέχει η αφρικανική σκόνη, όπως ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, το βανάδιο, το αρσενικό και το νικέλιο, σε πολύ μεγάλες και μη αναμενόμενες περιεκτικότητες
Με τα δεδομένα αυτά η αφρικανική σκόνη έχει συσχετισθεί με προβλήματα υγείας του ελληνικού πληθυσμού, καθώς έχει παρατηρηθεί πως σε ημέρες με έντονες συγκεντρώσεις σκόνης αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.
Αυτό συμβαίνει γιατί τα αιωρούμενα σωματίδια με τις επικίνδυνες ουσίες μπορούν να εισέλθουν πολύ εύκολα στο αναπνευστικό σύστημα ενός ανθρώπου
Δείτε την πρόγνωση του καιρού για την περιοχή σας |
Το υπουργείο Υγείας δίνει συστάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων.
Ποιοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες
Ειδικότερα:
– Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα
– Ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
– Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικοών φαρμάκων.
– Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τις οδηγίες, κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση – δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους