Πως διεξάγεται η προφορική συνέντευξη για την Ελληνική Ιθαγένεια
Καθορίζεται η διαδικασία και ο τρόπος διεξαγωγής
Αριθμ. 738 – ΦΕΚ Τεύχος B’ 121/19.01.2022
Τροποποίηση της υπ’ αρ. 64871/7-9-2021 απόφασης «Καθορισμός του τρόπου διεξαγωγής της προφορικής συνέντευξης της παρ. 6 του άρθρου 7 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας» (Β’ 4239)
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
αποφασίζουμε:
Άρθρο 1
ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΜΕΛΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
1. Η συνδρομή της δ’ ουσιαστικής προϋπόθεσης πολιτογράφησης της παρ. 1 του άρθρου 5Α του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας στο πρόσωπο του αλλοδαπού που αιτείται την ελληνική ιθαγένεια εξακριβώνεται με βάση όλα τα στοιχεία και τα δικαιολογητικά που συμπεριλαμβάνονται στον φάκελο του. Σε περίπτωση αμφιβολιών ως προς τη συνδρομή ή μη της ανωτέρω ουσιαστικής προϋπόθεσης ο αιτών καλείται σε συνέντευξη κατ’ εφαρμογή της παρ. 7, προκειμένου να διαπιστωθεί με ακρίβεια ο βαθμός της οικονομικής και κοινωνικής του ένταξης στη χώρα μέσω της προφορικής του συνέντευξης που πραγματοποιείται στην έδρα ή στο Τμήμα της αρμόδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης Ιθαγένειας από τριμελείς ομάδες υπαλλήλων. Στις τριμελείς αυτές ομάδες συμμετέχουν κατά τα προβλεπόμενα στις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 7 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως ισχύει, υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας κατηγορίας ΠΕ ή TE με πενταετή τουλάχιστον εμπειρία σε θέματα ιθαγένειας.
2. Κάθε τριμελής ομάδα συγκροτείται από δύο υπαλλήλους που ανήκουν στη Περιφερειακή Διεύθυνση Ιθαγένειας (Έδρα ή Τμήμα) η οποία τηρεί τον φάκελο και έναν υπάλληλο που υπάγεται σε άλλη Περιφερειακή Διεύθυνση Ιθαγένειας ή στην Κεντρική Διεύθυνση Ιθαγένειας, ο οποίος θα συμμετέχει στην διενέργεια της συνέντευξης μέσω τηλεδιάσκεψης.
3. Ο Προϊστάμενος κάθε Περιφερειακής Διεύθυνσης κατά λόγο χωρικής του αρμοδιότητας ορίζει τον συνολικό αριθμό των υπαλλήλων της Διεύθυνσης του που θα συμμετέχουν στις τριμελείς ομάδες, αναλόγως του αριθμού των υπηρετούντων υπαλλήλων που πληρούν τις προβλεπόμενες από το νόμο τυπικές προϋποθέσεις.
4. Κάθε μήνα εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου, στέλνει στην Γενική Διεύθυνση Ιθαγένειας την κατάσταση των ονομάτων των διαθέσιμων υπαλλήλων της Διεύθυνσης του που θα συμμετέχουν στις συνεδριάσεις των τριμελών ομάδων για τον μήνα που ακολουθεί, συμπεριλαμβανομένων και των αναπληρωτών τους σε περίπτωση απουσίας τους καθώς και τον συνολικό αριθμό των προγραμματιζόμενων συνεντεύξεων.
5. Η Γενική Διεύθυνση Ιθαγένειας λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω δεδομένα καθορίζει τον ακριβή αριθμό και την σύνθεση των τριμελών ομάδων που θα διενεργήσουν τις συνεντεύξεις ανά Περιφερειακή Διεύθυνση για τον επόμενο μήνα στο σύνολο της επικράτειας, κοινοποιώντας τις σχετικές καταστάσεις ονομάτων στους Προϊστάμενους των Διευθύνσεων Ιθαγένειας πριν την έναρξη αυτού.
Άρθρο 2
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΝ
1. Ο ακριβής αριθμός των συνεδριάσεων και των συνεντεύξεων ανά συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθούν ανά τριμελή ομάδα για τον προγραμματιζόμενο μήνα καθορίζεται από τον Προϊστάμενο της κάθε Περιφερειακής Διεύθυνσης και είναι ανάλογος του αριθμού των αιτήσεων για τις οποίες υφίστανται αμφιβολίες ως προς την συνδρομή της δ’ ουσιαστικής προϋπόθεσης, τηρούμενης της σειράς εξέτασης τους με βάση την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και την ημερομηνία απόκτησης του πιστοποιητικού επάρκειας για την πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ).
2. Οι συνεδριάσεις των τριμελών ομάδων, αναλόγως του αριθμού των προγραμματιζόμενων συνεντεύξεων δύνανται να διενεργούνται σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση στην έδρα ή στο Τμήμα της Περιφερειακής Διεύθυνσης που έχει την αρμοδιότητα εξέτασης της αίτησης με αυτοπρόσωπη παρουσία του αιτούντος.
3. Κάθε τριμελής ομάδα δύναται να καλέσει σε συνέντευξη σε κάθε συνεδρίαση της μέχρι δέκα άτομα. Η διάρκεια της κάθε συνέντευξης είναι θεμιτό να μην υπερβαίνει τα 30 λεπτά της ώρας.
Άρθρο 3
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
1. Η υπηρεσία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ιθαγένειας που έχει την αρμοδιότητα εξέτασης της αίτησης πολιτογράφησης, μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των τυπικών προϋποθέσεων πολιτογράφησης και της συγκέντρωσης όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών με βάση τα οποία δεν προκύπτει αν ο αιτών έχει επαρκώς ή μη ενταχθεί στην οικονομική ή κοινωνική ζωή και ιδίως αν έχει καταστήσει τη χώρα συνεχές κέντρο των βιοτικών του δραστηριοτήτων, καλεί σε συνέντευξη τον ενδιαφερόμενο αλλοδαπό στέλνοντας του πρόσκληση με απόδειξη, κατά τα προβλεπόμενα στις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 7 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας.
2. Στο έντυπο της πρόσκλησης επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 με την οποία ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται για την υποχρέωση του:
α) να παράσχει την συγκατάθεση του στην επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων εφόσον δεν την έχει παράσχει κατά την αρχική υποβολή της αίτησης του καθώς και τη συναίνεση του για τυχόν ηχογράφηση της συνέντευξης μέσω της ενσωματωμένης λειτουργίας εγγραφής που παρέχει η διαδικασία της τηλεδιάσκεψης.
β) να υποβάλει στην υπηρεσία τυχόν πρόσθετα στοιχεία που να αποδεικνύουν πληρέστερα την οικονομική ή κοινωνική του ένταξη και τη συνεχή διαμονή του στη χώρα, τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν την διενέργεια της συνέντευξης.
3. Για όσους έχουν αιτηθεί την ελληνική ιθαγένεια και ανήκουν στην κατηγορία των ατόμων με σωματική αναπηρία πρέπει με μέριμνα της υπηρεσίας να διασφαλίζεται η ασφαλής πρόσβαση τους στον χώρο της συνέντευξης και να λαμβάνεται κάθε πρόσφορο μέτρο για την διευκόλυνση της επικοινωνίας τους εξασφαλίζοντας ειδικότερα σε περιπτώσεις ατόμων με προβλήματα ακοής την ύπαρξη διερμηνείας της νοηματικής γλώσσας.
4. Μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης όλων των απαιτούμενων στοιχείων ο εισηγητής του φακέλου συντάσσει ενυπογράφως ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με την συνδρομή των τυπικών προϋποθέσεων πολιτογράφησης, στο οποίο έχουν καταγραφεί αναλυτικά όλα τα έγγραφα και τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση πολιτογράφησης του αιτούντος. Ο φάκελος της υπόθεσης συνοδευόμενος από το ενημερωτικό σημείωμα στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους δεν προκύπτει αιτιολογημένα η συνδρομή της επαρκούς οικονομικής ή κοινωνικής ένταξης τίθεται υπόψη των μελών της τριμελούς ομάδας τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν την διενέργεια της συνέντευξης. Στο μέλος της ομάδας που ανήκει σε άλλη υπηρεσία Ιθαγένειας αποστέλλεται μέσω του υπηρεσιακού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το ανωτέρω ενημερωτικό σημείωμα. Πρόσθετα στοιχεία και πληροφορίες για την εξεταζόμενη υπόθεση δύνανται να αντληθούν από τα μέλη της ομάδας μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ιθαγένειας (ΟΠΣ).
Άρθρο 4
ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
1. Το μέλος της τριμελούς ομάδας ενώπιον του οποίου παρίσταται ο αλλοδαπός προβαίνει σε εξακρίβωση των στοιχείων ταυτότητας αυτού, με βάση τα στοιχεία του φακέλου που διαθέτει η υπηρεσία και των ταυτοποιητικών εγγράφων που ο ίδιος φέρει στην κατοχή του και αναλαμβάνει την σύνταξη του πρακτικού της συνέντευξης, που διενεργεί η τριμελής ομάδα.
2. Κατά τη διάρκεια διενέργειας της συνέντευξης τα μέλη της τριμελούς ομάδας υπαλλήλων υποβάλλουν ερωτήσεις προς τον ενδιαφερόμενο σχετικά με τα ζητήματα που αποτελούν ενδείξεις μη επαρκούς οικονομικής ή κοινωνικής ένταξης του και μη συνεχούς διαμονής του στη χώρα.
3. Το μέλος της ομάδας που τηρεί το πρακτικό της συνέντευξης καταγράφει αναλυτικά τις τιθέμενες ερωτήσεις και τις αντίστοιχες απαντήσεις του αιτούντος. Σε περίπτωση που έχουν προσκομιστεί από τον αλλοδαπό τυχόν πρόσθετα στοιχεία την ημέρα της συνέντευξης συμπληρώνει τα στοιχεία αυτά στο ενημερωτικό σημείωμα που συνοδεύει τον φάκελο της υπόθεσης.
Άρθρο 5
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΟΜΑΔΑΣ
1. Στη συνέχεια τα μέλη της ομάδας με βάση το περιεχόμενο της συνέντευξης και μετά από εξέταση όλων των επιμέρους στοιχείων που συνιστούν τεκμήρια οικονομικής και κοινωνικής ένταξης εισηγούνται αιτιολογημένα (ομόφωνα ή κατά πλειοψηφία) σχετικά με την εξακρίβωση ή μη της δ’ ουσιαστικής προϋπόθεσης πολιτογράφησης. Το πρακτικό της συνεδρίασης ολοκληρώνεται με την υπογραφή του από τα μέλη της ομάδας.
2. Ο φάκελος της υπόθεσης που συμπεριλαμβάνει το αρχικό ενημερωτικό σημείωμα της υπηρεσίας για την εκπλήρωση των τυπικών και ουσιαστικών προϋποθέσεων πολιτογράφησης μαζί με το πρακτικό της συνέντευξης που εμπεριέχει την εισήγηση της τριμελούς ομάδας, διαβιβάζεται στον εισηγητή προκειμένου να συνταχθεί το σχέδιο αποδοχής ή απόρριψης της αίτησης πολιτογράφησης.
Άρθρο 6
ΤΗΡΗΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ
1. Τα μέλη της ομάδας μεριμνούν για την δημιουργία καλού κλίματος συνεργασίας με τον αλλοδαπό πολίτη λαμβάνοντας υπόψη για την επικοινωνία τους με αυτόν το μορφωτικό του επίπεδο καθώς και τα ιδιαίτερα ατομικά χαρακτηριστικά του στο πλαίσιο σεβασμού της διαφορετικότητάς του.
2. Ασκούν τα καθήκοντά τους αμερόληπτα και αντι-κειμενικά χωρίς η κρίση τους να επηρεάζεται από τις πολιτικές απόψεις και τα φρονήματα του αλλοδαπού που ενδεχομένως ο ίδιος διατυπώνει κατά την διεξαγωγή της συνέντευξης.
3. Διαχειρίζονται με εμπιστευτικότητα κάθε στοιχείο και πληροφορία που άπτονται των προσωπικών δεδομένων του αιτούντος και τηρούν απόλυτη εχεμύθεια ως προς το περιεχόμενο της διενεργηθείσας συνέντευξης.
Από την ισχύ της παρούσας καταργείται η υπ’ αρ. 64871/7-9-2021 (Β’ 4239) προγενέστερη όμοια απόφαση.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως
«Σπίτι μου 2» Ξεκίνησαν οι αιτήσεις μέσω του govgr: Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής…
ΜΕΤΡΟ: Διακοπή κυκλοφορίας στην Γραμμή 3, λόγω πτώσης ανθρώπου στις γραμμές στον σταθμό Εθνική Άμυνα.…
Αριθμ. 637//01/2025 - ΦΕΚ Τεύχος ΑΣΕΠ 1/14.01.2025 Τροποποίηση της Προκήρυξης 8K/2024 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα…
Ανακοινώνεται σήμερα, Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025 και ώρα 11:00, από τον Πρωθυπουργό ο προτεινόμενος από…
Πως διαμορφώνονται οι συντάξεις αναπηρίας μετά την αύξηση: Με την αύξηση των κύριων συντάξεων, αυξήθηκε…
Μεταφορά χρημάτων μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών: Πότε θεωρείται δωρεά ή γονική παροχή. H δωρεά ή γονική…