Πιστοποιητικά από Δικαστήρια

Ποιες είναι οι αλλαγές στο πιστοποιητικό διαθήκης και στην ιδιόγραφη διαθήκη

Ποιες είναι οι αλλαγές στο πιστοποιητικό διαθήκης και στην ιδιόγραφη διαθήκη: Η χορήγηση πιστοποιητικού περί δημοσίευσης ή μη διαθήκης, μετά την κατάργηση των Ειρηνοδικείων και την μετατροπή τους σε Πρωτοδικεία γίνεται πλέον από τα Πρωτοδικεία

 

Συγκεκριμένα με διάταξη του νόμου 5134/2024, επέρχονται αλλαγές στην δημοσίευση της ιδιόγραφης διαθήκης και την κήρυξή της ως κυρίας

 

Η σχετική διάταξη έχει ως εξής:

Νόμος 5134/2024 – ΦΕΚ Τεύχος Α 146/11.09.2024
Παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας σε εναρμόνιση με την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας με τον ν. 5108/2024 – Διατάξεις για τη Δικαστική Αστυνομία και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις

Άρθρο 35
Διαδικασία δημοσίευσης διαθήκης – Τροποποίηση άρθρου 808 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Στο άρθρο 808 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (π.δ. 503/1985, Α’ 182), περί της διαδικασίας δημοσίευσης διαθήκης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:
α) προστίθεται τίτλος, β) η παρ. 1 αντικαθίσταται, γ) στην παρ. 3, γα) στο πρώτο εδάφιο, η λέξη «ειρηνοδίκη» αντικαθίσταται από τις λέξεις «δικαστή του μονομελούς πρωτοδικείου», γβ) στο δεύτερο εδάφιο, η λέξη «ειρηνοδίκης» αντικαθίσταται από τη λέξη «δικαστής», δ) στην παρ. 4, δα) η λέξη «ειρηνοδίκη» αντικαθίσταται από τις λέξεις «δικαστή του μονομελούς πρωτοδικείου», δβ) η λέξη «ειρηνοδικείου» αντικαθίσταται από τις λέξεις «μονομελούς πρωτοδικείου», ε) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 6, η λέξη «ειρηνοδικείου» αντικαθίσταται από τις λέξεις «μονομελούς πρωτοδικείου» και το άρθρο 808 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 808
Διαδικασία δημοσίευσης διαθήκης

1. Η δημοσίευση διαθήκης γίνεται με καταχώρισή της, ολόκληρης, στο πρακτικό που υπογράφεται από τον δικαστή του μονομελούς πρωτοδικείου, στο οποίο βεβαιώνονται όλα τα εξωτερικά ελαττώματά της.

2. Η δημοσίευση διαθήκης από προξενική αρχή γίνεται από τον πρόξενο ο οποίος συντάσσει πρακτικό που υπογράφεται από αυτόν και, αν πρόκειται για ιδιόγραφη διαθήκη, και από εκείνο που την παρέδωσε

3. Η κήρυξη ιδιόγραφης διαθήκης ως κυρίας γίνεται με πράξη του αρμόδιου για τη δημοσίευσή της δικαστή του μονομελούς πρωτοδικείου, εφόσον πιθανολογηθεί γνησιότητα της γραφής και της υπογραφής του διαθέτη. Όταν η διαθήκη δημοσιεύθηκε από προξενική αρχή, αρμόδιος για να την κηρύξει κύρια είναι ο δικαστής του δικαστηρίου της κληρονομιάς. Όταν με ιδιόγραφη διαθήκη ορίζεται αποκλειστικά κληρονόμος πρόσωπο που δεν είναι σύζυγος του διαθέτη ή δεν έχει με τον διαθέτη συγγενική σχέση τουλάχιστον τέταρτου βαθμού, διατάσσεται γραφολογική πραγματογνωμοσύνη προκειμένου να αποδειχθεί η γνησιότητα της γραφής και της υπογραφής του διαθέτη. Στην περίπτωση αυτή καλείται υποχρεωτικά, εξήντα (60) τουλάχιστον ημέρες πριν από τη συνεδρίαση, το Ελληνικό Δημόσιο.

4. Τα αντίγραφα των δημόσιων διαθηκών που δημοσιεύονται και τα πρωτότυπα των μυστικών ή έκτακτων ή ιδιόγραφων διαθηκών, με τα περικαλύμματά τους, χρονολογούνται και υπογράφονται από τον δικαστή του μονομελούς πρωτοδικείου ή τον πρόξενο και φυλάγονται στο αρχείο του μονομελούς πρωτοδικείου ή του προξενείου.

5. Αντίγραφα των πρακτικών δημοσίευσης της διαθήκης αποστέλλονται χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, με επιμέλεια της γραμματείας του δικαστηρίου ή του προξενείου, στη γραμματεία του πρωτοδικείου Αθηνών, καθώς και στη γραμματεία του πρωτοδικείου της τελευταίας κατοικίας ή διαμονής του διαθέτη και φυλάγονται στα αρχεία τους.

6. Αντίγραφα διαθηκών και ανακλήσεων διαθηκών, που δημοσιεύθηκαν στο εξωτερικό, μπορεί να κατατεθούν σε ελληνική προξενική αρχή ή στη γραμματεία οποιουδήποτε μονομελούς πρωτοδικείου. Η προξενική αρχή ή η γραμματεία που παραλαμβάνει τα αντίγραφα συντάσσει επάνω σε αυτά πράξη κατάθεσης, όπου αναγράφει όσα κατατέθηκαν, εκείνον που τα κατέθεσε και την ημερομηνία της κατάθεσης. Τα αντίγραφα αυτά πρέπει να είναι επικυρωμένα από την αλλοδαπή αρχή που δημοσίευσε τη διαθήκη. Αν είναι διατυπωμένες ολόκληρες ή εν μέρει σε ξένη γλώσσα, πρέπει να επισυνάπτεται, κατά την κατάθεση τους, μετάφραση στην ελληνική γλώσσα του ξενόγλωσσου μέρους τους, που έχει γίνει από το Υπουργείο Εξωτερικών, ελληνική προξενική αρχή ή δικηγόρο. Αντίγραφα τους αποστέλλονται χωρίς καθυστέρηση, με επιμέλεια του προξένου που τα παρέλαβε ή της γραμματείας του δικαστηρίου, στη γραμματεία του πρωτοδικείου Αθηνών.»

Επομένως και σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παραπάνω διάταξη η χορήγηση πιστοποιητικού περί δημοσίευσης ή μη διαθήκης γίνεται πλέον από τα Πρωτοδικεία

Δικαιολογητικά

α. Φωτοαντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας του αιτούντος (Κατάργηση της υποχρέωσης επικυρώσεων αντιγράφων εγγράφων)

β. Αντίγραφο της Ληξιαρχικής Πράξης Θανάτου (Κατάργηση της υποχρέωσης επικυρώσεων αντιγράφων εγγράφων)

γ. Μεγαρόσημο 3 ευρώ για την αίτηση και 2 ευρώ για κάθε αντίγραφο (κωδικοί ηλεκτρονικού παραβόλου 2032 και 2033)

 

Σε λειτουργία η ηλεκτρονική κατάθεση αιτήσεως χορήγησης πιστοποιητικού περί δημοσίευσης ή μη διαθήκης, μέσω της διαδικτυακής πύλης www.solon.gov.gr

 

Ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών Διαθηκών, Αποποιήσεων, Ανακοπών, Κληρονομητηρίων, Ενδίκων Μέσων

Λειτουργία της υπηρεσίας Ηλεκτρονική Παραλαβή Πιστοποιητικού δικαστηρίων

 

Τα νέα Πρωτοδικεία Αττικής και σε ποιες περιοχές έχουν αρμοδιότητα

Στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου 5108/2024 για το νέο δικαστικό χάρτη, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή από 16 Σεπτεμβρίου 2024, η Διεύθυνση του Πρωτοδικείου Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση βάσει της οποίας αναρτήθηκαν οι συγκεντρωτικοί πίνακες της κατά τόπον αρμοδιότητας της περιφέρειας Αττικής.

Με τον νόμο 5108/2024 (νέος δικαστικός χάρτης) καταργήθηκαν όλα τα Ειρηνοδικεία ως βαθμός δικαιοδοσίας και στην Αττική συστάθηκαν πέντε περιφερειακά Πρωτοδικεία και το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Πρόκειται για τα Πρωτοδικεία Αμαρουσίου, Ελευσίνας, Κρωπίας, Καλλιθέας και Περιστερίου, των οποίων η αρμοδιότητα συρρικνώθηκε σημαντικά, ενώ για τις περισσότερες περιοχές της Αττικής αρμόδιο  είναι το Πρωτοδικείο Αθηνών.

 

Αναλυτικός πίνακας από το Πρωτοδικείο Αθηνών με την κατά τόπον αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αθηνών και των Περιφερειακών του Εδρών από 16.9.2024

 

 

 

Σχετικά:

 

Πως πρέπει να είναι γραμμένη η ιδιόγραφη διαθήκη για να είναι έγκυρη

 

Κληρονομία χωρίς διαθήκη. Με ποια σειρά καλούνται οι κληρονόμοι

 

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την αποδοχή και αποποίηση της κληρονομίας

 

 

Δημοσιεύτηκε στον Οδηγό του Πολίτη (https://www.odigostoupoliti.eu)

odigostoupoliti

Συντακτική ομάδα του Οδηγού του Πολίτη

Share
Published by
odigostoupoliti

Recent Posts

Παροδικές νεφώσεις και ασθενείς τοπικές βροχές την Πέμπτη 23.1.2025

Ασθενείς τοπικές βροχές στην ανατολική και τη νότια νησιωτική χώρα. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες παροδικές…

3 hours ago

Google: Το Gemini Live (AI) μιλάει τώρα και Ελληνικά

Google: Το Gemini Live (εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης AI) μιλάει τώρα και Ελληνικά. Με το Gemini…

7 hours ago

Ποιες είναι οι απαιτούμενες γραμματικές γνώσεις των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ)

Αριθμ. Φ.435/22/831126 Σ.114 - ΦΕΚ Τεύχος Β 7605/31.12.2024 Καθορισμός επιπέδου γραμματικών γνώσεων, κατά ειδικότητες, των…

8 hours ago

Συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου Εκδικάσεως Αγωγών Κακοδικίας για το έτος 2025

Αριθμ. 81147 - ΦΕΚ Τεύχος Β 7597/31.12.2024 Συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου Εκδικάσεως Αγωγών Κακοδικίας (άρθρο…

9 hours ago

Ποιο είναι το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση στην περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης

Ποιο είναι το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση λόγω γήρατος στην περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης e-ΕΦΚΑ Α.Π.:…

9 hours ago

Αριθμός εισαγομένων στις Σχολές του Λιμενικού το έτος 2025-2026

Αριθμ. 2421.1/2061/2025 - ΦΕΚ Τεύχος Β 74/17.01.2025 Καθορισμός του αριθμού εισαγομένων ιδιωτών στις Σχολές Δοκίμων…

11 hours ago