Σχολικά γεύματα σε 954 Δημοτικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2018-2019
Το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» για το σχολικό έτος 2018-2019 απευθύνεται στο σύνολο των μαθητών 954 Δημοτικών Σχολείων και αφορά 153.367 μαθητές, ενώ παράλληλα γίνονται οι κατάλληλες ενέργειες ώστε το πρόγραμμα να συνεχισθεί και το επόμενο διδακτικό έτος 2019-2020.
Το πρόγραμμα στοχεύει αφενός στην αντιμετώπιση όσο είναι δυνατόν των αναγκών σίτισης των μαθητών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και αφετέρου στην υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και στην αποτροπή φαινόμενων σχολικής διαρροής.
Το σχολείο αποτελεί βασικό πεδίο εφαρμογής τέτοιου είδους δράσεων, λόγω του εκπαιδευτικού, παιδαγωγικού και ευρύτερα κοινωνικού του ρόλου.
Τα «Σχολικά Γεύματα» παρασκευάζονται από επιλεγμένους προμηθευτές, που διαθέτουν τα απαιτούμενα συστήματα υγιεινής και σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές που έχουν οριστεί.
Επιπρόσθετα, προβλέπονται συνεχείς πιστοποιημένοι έλεγχοι από αρμόδιους φορείς κατά την προμήθεια, διαδικασία παρασκευής και διανομής των γευμάτων.
Η εγκύκλιος για την υλοποίηση του προγράμματος στα 954 Δημοτικά Σχολεία
Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με Το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης , υλοποιούν δύο προγράμματα διατροφής και διατροφικής αξίας που απευθύνονται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα.
Συγκεκριμένα:
► Πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» το οποίο απευθύνεται συνολικά σε 153.244 μαθητές, 950 σχολείων, 63 Δήμων όλης τη χώρας και υλοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, σε συνεργασία με το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Συγκριτικά με τον αριθμό των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα τη σχολική περίοδο 2017-2018, φέτος σημειώνεται αύξηση που ξεπερνά το 20%, γεγονός που αποδεικνύει τη θετική αποδοχή από τους μαθητές, τους γονείς και την εκπαιδευτική κοινότητα.
Το πρόγραμμα στοχεύει αφενός στην αντιμετώπιση όσο είναι δυνατόν των αναγκών σίτισης των μαθητών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και αφετέρου στην υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και στην αποτροπή φαινόμενων σχολικής διαρροής. Το σχολείο αποτελεί βασικό πεδίο εφαρμογής τέτοιου είδους δράσεων, λόγω του εκπαιδευτικού, παιδαγωγικού και ευρύτερα κοινωνικού του ρόλου.
Τα «Σχολικά Γεύματα» παρασκευάζονται από επιλεγμένους προμηθευτές, που διαθέτουν τα απαιτούμενα συστήματα υγιεινής σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές που έχουν οριστεί και γίνεται σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Τα προϊόντα είναι ντόπια και υψηλής διατροφικής αξίας. Επιπρόσθετα, προβλέπονται συνεχείς πιστοποιημένοι έλεγχοι από αρμόδιους φορείς κατά την προμήθεια, διαδικασία παρασκευής και διανομής των γευμάτων. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος διευρύνεται ο αριθμός των θέσεων εργασίας στις τοπικές κοινωνίες.
► Πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα ελληνικά σχολεία σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Το πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος, προϋπολογισμού 16,5 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει τριετή διάρκεια, έτσι ώστε στη λήξη του να έχει αυξηθεί το μερίδιο των οπωροκηπευτικών και του γάλακτος στο διαιτολόγιο των παιδιών κατά το στάδιο της διαμόρφωσης των διατροφικών συνηθειών τους.
Έχουν επιλεγεί περίπου 800 δημοτικά σχολεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του Ηρακλείου Κρήτης, δηλαδή θα συμμετάσχουν περίπου 150.000 παιδιά.
Ανά σχολική χρονιά θα διανεμηθούν:
Φρούτα – Λαχανικά: 7 με 8 διανομές όπου θα διανεμηθούν περίπου 1.400 τόνοι φρούτων και λαχανικών (μήλα αχλάδια, πορτοκάλια, μανταρίνια, ροδάκινα/ή νεκταρίνια, βερίκοκα, τοματάκια τύπου cherry και αγγουράκια τύπου Κνωσού). Όλα τα προϊόντα είναι της ανώτερης ποιοτικής κατηγορίας I και ελεγμένα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων και των Περιφερειών.
Γάλα: έως 23 διανομές γάλακτος. Το γάλα είναι παστεριωμένο και θα διανεμηθεί σε μερίδα συσκευασίας των 250ml ανά μαθητή. Θα διανεμηθούν περίπου 800 τόνοι γάλακτος σε 3,4 εκατ. μερίδες.
Η εφαρμογή του προγράμματος στηρίζεται σε 3 πυλώνες: Τη διανομή φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία, την εκπαίδευση στην υγιεινή διατροφή, τη γεωργία και την κτηνοτροφία και την προβολή του με ομάδες στόχους, όπως είναι τα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί.
Στην Ελλάδα το 84,5% των μαθητών καταναλώνουν 1 φρούτο καθημερινά και το 54,4% καταναλώνει και δεύτερο φρούτο. Το 63,8% των μαθητών καταναλώνουν μία μερίδα λαχανικά καθημερινά και μόνο το 27,2% καταναλώνουν και δεύτερη μερίδα.
Το 15% των μαθητών δεν καταναλώνουν καθόλου φρούτα και το 36% δεν καταναλώνουν καθόλου λαχανικά καθημερινά (Έρευνα ΕΥΖΗΝ του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου).
Επέκταση του Προγράμματος «Σχολικά γεύματα»
Επέκταση του προγράμματος «Σχολικά γεύματα» και σύσταση, συγκρότηση και έργο των Επιτροπών Παραλαβής στις σχολικές μονάδες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Σχολικά γεύματα».(Αριθμ. Φ.14/ΦΜ/181027/Δ1 – ΦΕΚ Τεύχος Β 3870/03.11.2017)
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
αποφασίζουμε:
Α. Την επέκταση του προγράμματος σίτισης «Σχολικά Γεύματα», το οποίο υλοποιείται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στα δημοτικά σχολεία που αναφέρονται στους δυο (2) πινάκες του Παραρτήματος (Παράρτημα 1).
Β. Τη σύσταση και συγκρότηση Επιτροπών Παραλαβής σε κάθε σχολική μονάδα που συμμετέχει στο πρόγραμμα σίτισης «Σχολικά Γεύματα» και καθορίζουμε το έργο τους καθώς και τα σχετικά καθήκοντα του Συντονιστή του Προγράμματος.
Άρθρο 1
Σκοπός
Οι εν λόγω Επιτροπές συστήνονται με σκοπό τον ποσοτικό και ποιοτικό έλεγχο των σχολικών γευμάτων.
Άρθρο 2
Στόχος της σύστασης των Επιτροπών Παραλαβής
Στόχος της σύστασης των Επιτροπών Παραλαβής, είναι η αποστολή των πρακτικών ποσοτικής και ποιοτικής παραλαβής των γευμάτων καθώς και των λοιπών παραστατικών (δελτίο αποστολής κ.λπ.), μέσω της οικείας Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης, στην Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Άρθρο 3
Ομάδα-στόχος
Υποχρέωση σύστασης Επιτροπών Παραλαβής έχουν όλες οι σχολικές μονάδες οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα σίτισης «Σχολικά Γεύματα».
Άρθρο 4
Περίοδος λειτουργίας των Επιτροπών Παραλαβής
Ως περίοδος λειτουργίας των εν λόγω Επιτροπών ορίζεται η περίοδος υλοποίησης του προγράμματος σίτισης «Σχολικά Γεύματα».
Άρθρο 5
Διαδικασία συγκρότησης Επιτροπών Παραλαβής
Οι Επιτροπές Παραλαβής είναι τριμελείς και αποτελούνται από το Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο της σχολικής μονάδας ως Πρόεδρο και δυο (2) εκπαιδευτικούς, εκ των οποίων ο ένας είναι ο Υποδιευθυντής της σχολικής μονάδας, όπου προβλέπεται η θέση. Ο ορισμός των δυο (2) εκπαιδευτικών γίνεται με εισήγηση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας και με απόφαση του οικείου Δ/ντή Εκπ/σης Π.Ε.
Μετά τη συγκρότηση της Επιτροπής, ο Διευθυντής ή ο Προϊστάμενος κάθε σχολικής μονάδας οφείλει να αποστείλει γραπτώς προς το Συντονιστή του Προγράμματος στην οικεία Διεύθυνση Π.Ε. τα ονόματα και τα λοιπά στοιχεία των μελών που απαρτίζουν την Επιτροπή Παραλαβής.
Άρθρο 6
Έργο των Επιτροπών Παραλαβής – καθήκοντα του Συντονιστή του Προγράμματος
Η Επιτροπή Παραλαβής κάθε σχολικής μονάδας παραλαμβάνει καθημερινά τα σχολικά γεύματα, φροντίζοντας για τον ποσοτικό (αριθμό πακέτων) και ποιοτικό έλεγχό τους. Πιο συγκεκριμένα, η ανωτέρω επιτροπή παραλαμβάνει δελτίο αποστολής από τον ανάδοχο, στο οποίο αναγράφεται η ποσότητα και η ώρα παράδοσης. Το προσωπικό που μεταφέρει και παραδίδει τα γεύματα θα διαθέτει κατάλληλα θερμόμετρα, ώστε κατά την παραλαβή και παρουσία της Επιτροπής Παραλαβής θα μετρά τις θερμοκρασίες των θερμοθαλάμων και των ψυκτικών θαλάμων. Οι θερμοκρασίες που πρέπει να τηρούνται για τα ζεστά γεύματα είναι μεγαλύτερες από 63 βαθμούς Κελσίου, ενώ για τα κρύα (σαλάτα) είναι από 0 έως 4 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα, η Επιτροπή Παραλαβής ελέγχει τις συνθήκες μεταφοράς των προς παράδοση τροφίμων, τη συνολική ποσότητα των παραδοθέντων γευμάτων, καθώς και το είδος του γεύματος. Επιπλέον, σε τυχαία και αντιπροσωπευτικά δείγματα σε ποσοστό 1% (στην πλησιέστερη ακέραια μονάδα) των γευμάτων, 1% από τις σαλάτες και 1% από τα ψωμάκια, ελέγχει τη συμμόρφωση ως προς τη σύνθεση των γευμάτων. Τα δείγματα που λαμβάνονται βαρύνουν τον προμηθευτή, ο οποίος υποχρεούται σε άμεση αντικατάστασή τους ώστε σε κάθε περίπτωση να παραδίδεται η αρχικώς συμφωνηθείσα ποσότητα».
Στο τέλος κάθε εβδομάδας, η Επιτροπή συντάσσει πρακτικό ποσοτικής και ποιοτικής παραλαβής, επισυνάπτοντας και τα σχετικά παραστατικά (δελτίο αποστολής στο οποίο θα αναγράφεται η ποσότητα και η ώρα παράδοσης). Κατά το τελευταίο πενθήμερο κάθε μήνα, η Επιτροπή οφείλει να αποστέλλει συνολικά όλα τα πρακτικά ποσοτικής και ποιοτικής παραλαβής (μαζί με τα σχετικά παραστατικά) του τρέχοντος μήνα στο Συντονιστή του Προγράμματος στην οικεία Δ/νση Π.Ε.
Ο Συντονιστής του Προγράμματος καλείται το πρώτο πενθήμερο κάθε επόμενου μήνα να διαβιβάζει συνολικά τα πρακτικά ποσοτικής και ποιοτικής παραλαβής και τα σχετικά παραστατικά όλων των σχολικών μονάδων αρμοδιότητάς του για τον προηγούμενο μήνα υλοποίησης στην Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Κατά τα λοιπά, ως προς τα καθήκοντα του Συντονιστή του Προγράμματος, ισχύει η υπ ́ αριθμ. Φ.14/ΦΜ/48617/Δ1/21-03-2017 υπουργική απόφαση (Β ́1115) με θέμα «Τροποποίηση της υπ’ αρ. Φ.14/2929/5544/Δ1/12-01-2017 υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 324 τ.Β ́/8-2-2017) με θέμα «Επέκταση του προγράμματος Σχολικά Γεύματα».
Άρθρο 7
Παραρτήματα
Το παρακάτω παράρτημα προσαρτάται στην παρούσα απόφαση και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής.
Αριθ. Φ.14/746/58207/Δ1 – ΦΕΚ B 1166 – 22.04.2016
Τροποποίηση της υπ’ αριθ. Φ.14/712/52769/Δ1/30.03.2016 υπουργικής απόφασης με θέμα «Ειδική ρύθμιση στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα εννέα (09) Δημοτικών Σχολείων για την εφαρμογή του πιλοτικού Προγράμματος «Σχολικά γεύματα»» (ΦΕΚ Β 1005/12−04−2016)
Αριθμ. Φ.14/712/52769/Δ1 – ΦΕΚ B 1005 – 12.04.2016
Ειδική ρύθμιση στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα εννέα (9) Δημοτικών Σχολείων για την εφαρμογή του Πιλοτικού Προγράμματος «Σχολικά γεύματα».