Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:
«Σε 12.500 ελέγχους καταγγελιών πολιτών για παραβάσεις σε αιγιαλό και παραλίες σε όλη την χώρα από τις αρχές του καλοκαιριού, από τους οποίους οι 2.500 την τελευταία εβδομάδα, προχώρησαν οι Κτηματικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έως σήμερα (8/8/2024).
Συνολικά κατά τη φετινή περίοδο ελέγχθηκαν περισσότερες από 1.600 επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 450 την τελευταία εβδομάδα.
Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και τους κατά τόπους Δήμους ενώ οι καταγγελίες που εξετάστηκαν προήλθαν κατά βάση μέσω της εφαρμογής MyCoast αλλά και μέσω τηλεφωνικών κλήσεων από τους πολίτες στις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες.
Η γενική εικόνα από τους μαζικούς ελέγχους των τελευταίων εβδομάδων είναι σαφώς πιο βελτιωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια καθώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις παραλίες έχουν συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες και το νέο νομικό πλαίσιο.
Ωστόσο, από τους ελέγχους προέκυψαν και αρκετές παραβάσεις, που περιλαμβάνουν απουσία ανάρτησης πινακίδων μέχρι υπερβάσεις του υπό κατάληψη χώρου από επιπλέον ομπρελοκαθίσματα, άλλες κατασκευές καθώς και περιπτώσεις που ήταν αυθαίρετη η κατάληψη χωρίς σύμβαση παραχώρησης. Σε όλες τις επιχειρήσεις που αποδείχθηκαν παραβάσεις, δρομολογήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα, ενώ στις περιπτώσεις που δεν υπήρχε σύμβαση έχουν διενεργηθεί συνολικά 36 σφραγίσεις τμημάτων παραλίας που παράνομα είχαν καταληφθεί, εκ των οποίων οι 14 την τελευταία εβδομάδα στις περιοχές Κέρκυρα (2), Μεσσηνία (2), Ηλεία (3), Κεφαλλονιά (7)
Οι 7 περιοχές της χώρας που συγκέντρωσαν πανελλαδικά τις περισσότερες καταγγελίες και ελέγχθηκαν κατά προτεραιότητα είναι οι εξής:
• Χαλκιδική: Εξετάστηκαν 1.930 καταγγελίες. Έχουν πραγματοποιηθεί αυτοψίες σε 24 παραλίες όπου έχουν γίνει περίπου 1.500 καταγγελίες.
• Ανατολική Αττική: Εξετάστηκαν 1.579 καταγγελίες από τις οποίες 183 τις τελευταίες 5 μέρες. Έχουν πραγματοποιηθεί αυτοψίες σε 22 παραλίες, δηλαδή στο 80% των παραλιών όπου έχουν γίνει καταγγελίες.
• Πρέβεζα: Εξετάστηκαν 1.355 καταγγελίες. Τα κλιμάκια των ελεγκτών προχώρησαν σε ελέγχους σε 8 παραλίες, στις οποίες έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 600 καταγγελίες.
• Δωδεκάνησα: Εξετάστηκαν 799 καταγγελίες. Τα κλιμάκια των ελεγκτών προχώρησαν σε ελέγχους σε 16 παραλίες, όπου έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 330 καταγγελίες. Στη Ρόδο έχει συσταθεί κοινή ομάδα ελέγχου μεταξύ Κτηματικής Υπηρεσίας, Δήμου και άλλων υπηρεσιών και υπάρχει συντονισμός και στενή συνεργασία για τους ελέγχους.
• Κυκλάδες: Οι Κυκλάδες συγκεντρώνουν φέτος σχετικά χαμηλό αριθμό καταγγελιών. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 552 καταγγελίες και έχουν πραγματοποιηθεί αυτοψίες σε Μύκονο και Πάρο. Κλιμάκιο της Κτηματικής Υπηρεσίας βρίσκεται στη Θήρα και συνεργάζεται για ελέγχους και αυτοψίες με τον Δήμο ενώ υπάρχει επίσης συνεργασία με τον Δήμο για αυτοψίες στην Νάξο, Τήνο και Άνδρο.
• Κέρκυρα: Εξετάστηκαν 372 καταγγελίες. Διενεργήθηκαν αυτοψίες σε 4 παραλίες στις οποίες έγιναν 77 καταγγελίες.
• Χανιά: Εξετάστηκαν 264 καταγγελίες συνολικά οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε συνολικά 7 παραλίες, στις οποίες ήδη έχουν διενεργηθεί αυτοψίες»
Η εφαρμογή «MyCoast» διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.
Ανοίγοντας την εφαρμογή, ο πολίτης θα πρέπει να εντοπίσει την περιοχή ενδιαφέροντος είτε με αναζήτηση στο χάρτη της εφαρμογής είτε «σκανάροντας» το QR code της παραχώρησης, που θα είναι αναρτημένος υποχρεωτικά σε πινακίδα στην παραλία.
Μόλις γίνει ο εντοπισμός της περιοχής, εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού το πολύγωνο της παραχώρησης και τα στοιχεία της (τοποθεσία, έναρξη – λήξη, χρήση, εμβαδόν).
Αν ο πολίτης διαπιστώσει αυθαίρετη κατάληψη έκτασης ή και παρακώλυση ελεύθερης πρόσβασης, μπορεί να υποβάλει τις προαναφερόμενες καταγγελίες μέσω της εφαρμογής, επιλέγοντας τη συγκεκριμένη παραχώρηση ή το συγκεκριμένο σημείο στο χάρτη, εάν δεν υπάρχει ενεργή παραχώρηση.
Ο χρήστης προσδιορίζει τον λόγο της καταγγελίας, εισάγει μια συνοπτική περιγραφή του προβλήματος και επιλέγει εάν η καταγγελία θα υποβληθεί ανώνυμα ή επώνυμα. Στην τελευταία περίπτωση, απαιτείται η σύνδεσή του με προσωπικούς κωδικούς taxisnet για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Σημειώνεται ότι μία μόνο καταγγελία, ανά τύπο καταγγελίας, μπορεί να υποβληθεί την ίδια ημέρα από την ίδια συσκευή και για την ίδια παραχώρηση, καθώς και ότι η καταγγελία μπορεί να υποβληθεί από κινητή συσκευή που βρίσκεται κοντά στο σημείο της εν λόγω παραχώρησης. Αν δεν είναι δυνατή η υποβολή καταγγελίας μέσω της εφαρμογής, οι καταγγελίες γίνονται με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο ενώπιον οποιασδήποτε δημόσιας αρχής, η οποία υποχρεούται να την διαβιβάσει αυθημερόν στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία.
Οι Κτηματικές Υπηρεσίες μπορούν να εξετάζουν τις καταγγελίες αφού τις κατηγοριοποιήσουν αναλόγως του πλήθους τους ανά θέση, της βαρύτητας της φερόμενης παραβίασης των όρων της παραχώρησης, του ορισμένου ή αόριστου περιεχομένου τους ή του επώνυμου ή ανώνυμου χαρακτήρα τους.
Η εφαρμογή «MyCoast» είναι διαθέσιμη δωρεάν για κινητές συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα και tablet, μέσω του App Store, σύντομα και μέσω του Play Store και είναι ιδιαίτερα απλή και φιλική.
Δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στον Οδηγό του Πολίτη (odigostoupoliti.eu). Επιτρέπεται η αναδημοσίευση (όχι αυτολεξεί) του περιεχομένου του παρόντος άρθρου, μόνο με αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link)(https://www.odigostoupoliti.eu), της πηγής προέλευσης