Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ. Βοήθεια για τους φροντιστές ατόμων με άνοια
Εγχειρίδιο με χρήσιμες πληροφορίες για την αντιμετώπιση της ασθένειας
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, με αφορμή την 21η Σεπτεμβρίου/Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου Alzheimer και τον Σεπτέμβριο, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμιος Μήνας για τη Νόσο, επισημαίνει ότι κάθε 3 δευτερόλεπτα, κάποιος στον κόσμο εμφανίζει άνοια, η οποία, σύμφωνα με νέα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), αποτελεί την έβδομη κύρια αιτία θανάτου στον κόσμο.
Η νόσος Alzheimer (ΝΑ), αλλά και η άνοια γενικότερα, αποτελεί ένα δυσβάστακτο κοινωνικό πρόβλημα υγείας.
Στόχος είναι η ενημέρωση των πολιτών ώστε να μάθουν να εντοπίζουν τα συμπτώματα της άνοιας, αλλά και να μην ξεχνούν τους αγαπημένους τους που ζουν με τη νόσο.
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα έρευνας της Παγκόσμιας Εταιρείας Νόσου Alzheimer (ADI), 41 εκατομμύρια περιστατικά άνοιας στον κόσμο δεν έχουν διαγνωστεί. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις νέες εξελίξεις που έχουν σημειωθεί αναφορικά με τη θεραπεία της άνοιας, ενδεχομένως να οδηγήσουν στην αύξηση των διαγνώσεων της νόσου Alzheimer σε παγκόσμιο επίπεδο, ασκώντας πίεση στα απροετοίμαστα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης των χωρών, σύμφωνα με την ADI.
Στοιχεία της ετήσιας έρευνας της ADI για το 2021, με τίτλο «Ταξίδι στη διάγνωση της άνοιας», την οποία ανέλαβε το Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά, δείχνουν ότι το 75% των ατόμων με άνοια δεν διαγιγνώσκονται παγκοσμίως, ποσοστό που αναλογεί στο 90% σε χώρες χαμηλού έως μεσαίου εισοδήματος. Επίσης, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι μισές χώρες θα έπρεπε να είχαν διαγνώσει το 50% των ατόμων που ζουν με άνοια. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ADI, τα ποσοστά διάγνωσης μόλις «αγγίζουν» το 25% σε χώρες μεσαίου εισοδήματος και το 10% σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Τέλος, το 90% των γιατρών σημείωσαν καθυστερήσεις και μεγάλη αναμονή στη διάγνωση, λόγω της πανδημίας COVID-19. Δυστυχώς, μόλις ένας στους τρεις ανθρώπους με άνοια είχε πρόσβαση σε γιατρό στην περίοδο της πανδημίας.
Σύμφωνα με τα νέα στατιστικά στοιχεία του ΠΟΥ, η άνοια αποτελεί την έβδομη κύρια αιτία θανάτου στον κόσμο. Παράλληλα, ο στιγματισμός αναφορικά με τη νόσο εξακολουθεί να υφίσταται και να συνιστά σημαντικό εμπόδιο αναφορικά με τη διάγνωσή της. Η Παγκόσμια Έκθεση Alzheimer αποκαλύπτει ότι ένας στους τρεις γιατρούς αναφέρουν πως τίποτε δεν μπορεί να γίνει, καθιστώντας έτσι μάταιη τη διάγνωση. Η Paola Barbarino, διευθύνουσα σύμβουλος της ADI, αναφέρει ότι η έλλειψη ευαισθητοποίησης και ο στιγματισμός παρεμποδίζει τις προσπάθειες υποστήριξης των ατόμων που ζουν με άνοια.
Νέο φάρμακο για τη νόσο Alzheimer
Σε ότι αφορά τη θεραπεία, για πρώτη φορά έκανε την εμφάνιση της στις ΗΠΑ μια νέα φαρμακευτική θεραπεία για τη νόσο Alzheimer και ο FDA έχει εγκρίνει υπό όρους τη χρήση του φαρμάκου aducanumab για ασθενείς που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια. Την ίδια στιγμή, όμως, άτομα με άνοια χωρίς διάγνωση σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση στις εξελίξεις που σημειώνονται αναφορικά με τη θεραπεία. Επιπλέον, μελλοντικά θα είναι διαθέσιμη η εξέταση των βιοδεικτών αίματος, διευκολύνοντας σημαντικά τη διάγνωση της άνοιας και καθιστώντας την πιο σαφή από ποτέ.
Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου McGill και συγγραφέα της Έκθεσης της Παγκόσμιας Εταιρείας Alzheimer, Serge Gauthier, τα νέα διαγνωστικά εργαλεία πρόκειται να ασκήσουν σημαντική πίεση στα συστήματα υγείας των χωρών όσον αφορά την παροχή διαγνώσεων για την άνοια.
Βοήθεια για τους περιθάλποντες ατόμων με άνοια
Δημοσιεύθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 1994 με τίτλο Βοήθεια για τους περιθάλποντες ατόμων με άνοια – Help for caregivers © Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας 1994
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξουσιοδότησε την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών να μεταφράσει και να εκδώσει στην ελληνική γλώσσα το παρόν εγχειρίδιο. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την ποιότητα και την πιστότητα της έκδοσης στην ελληνική γλώσσα. Σε περίπτωση που εμφανιστούν διαφορές μεταξύ του αγγλικού και του ελληνικού κειμένου, αυθεντικό θα θεωρηθεί το πρωτότυπο αγγλικό.
Βοήθεια για τους περιθάλποντες ατόμων με άνοια
© Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών 2015
Αυτό το εγχειρίδιο πληροφορεί τις οικογένειες και το ευρύ κοινό σχετικά με την άνοια με έναν απλό τρόπο.
Παρουσιάζονται, επίσης, χρήσιμες και συγκεκριμένες πληροφορίες για το πώς να αντιμετωπιστεί η ασθένεια και για το πώς να δημιουργηθούν δραστηριότητες αυτοβοήθειας και αμοιβαίας στήριξης για τις οικογένειες που πλήττονται από την άνοια.
Για το τελικό αποτέλεσμα που έχετε στα χέρια σας συνεργάστηκαν τα μέλη της Παγκόσμιας Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ (ADI).
Κανονισμός λειτουργίας του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer