Όμικρον. Αυξημένη μεταδοτικότητα, επαναλοιμώξεις και εμβολιασμός

Όμικρον. Αυξημένη μεταδοτικότητα, επαναλοιμώξεις και εμβολιασμός

 

Ιδιαίτερα σήμερα με την επικράτηση της παραλλαγής «Όμικρον» είναι λάθος αυτό που κάποιοι υποστηρίζουν ότι «δεν χρειάζεται να εμβολιαστώ γιατί έχω ήδη νοσήσει, έχω ήδη κολλήσει»

 

Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών από την Αν. Υπουργό Υγείας Μ. Γκάγκα, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Β.Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας Γκ. Μαγιορκίνη (17.2.2022)

 

«Β. ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 19.504 νέα κρούσματα στην επικράτεια, ενώ ο αριθμός των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι ανέρχεται σε 484. Το τελευταίο 24ωρο ακόμα 93 συνάνθρωποί μας, δυστυχώς, έχασαν τη ζωή τους.

Διενεργήθηκε ελαφρά λιγότερος αριθμός εργαστηριακών ελέγχων σήμερα, 279.000 εργαστηριακοί έλεγχοι, με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά λίγο η θετικότητα στο 6,4%.

Αναφορικά με την κατανομή των νέων κρουσμάτων, σημειώνουμε 6.062 νέα κρούσματα στην Αττική, 2.112 στη Θεσσαλονίκη, 941 στο Ηράκλειο Κρήτης και 845 στην Αχαΐα.

Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας παραμένει σταθερή. Δεν παρατηρείται σημαντική διαφοροποίηση στο κυλιόμενο τον τελευταίο μήνα, με τον κυλιόμενο μέσο του επταημέρου να παραμένει σταθερός περίπου μεταξύ 17.000 και 18.000 νέα κρούσματα ανά ημέρα.

Αύξηση νέων κρουσμάτων παρατηρήσαμε σε κάποια νησιά αυτή την εβδομάδα, την Κέα, την Κάρπαθο, τη Θάσο, τη Σύρο, καθώς και σε κάποιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως είναι η Ευρυτανία, το Κιλκίς και η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας.

Παράλληλα, αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα παρατηρήθηκε στην Κέρκυρα, την Ξάνθη και τα Ιωάννινα.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένου του Εθνικού Δικτύου Ιολογικής Επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, το 96% των νέων κρουσμάτων οφείλονται σε μόλυνση από την παραλλαγή «Όμικρον» και μόλις 2,2% στη μετάλλαξη «Δέλτα».

Η ηλικιακή κατανομή των νέων κρουσμάτων δεν μεταβλήθηκε σημαντικά. Το ποσοστό θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδος παρέμεινε σταθερό στο 5,6%.

Παρατηρήθηκε αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών με μείωση των νέων εισαγωγών, μείωση του συνόλου των νοσηλευόμενων ασθενών, μείωση των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι, αλλά και των συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, την τελευταία εβδομάδα είχαμε μείωση κατά 13% στις νέες εισαγωγές και μείωση του φορτίου του Εθνικού Συστήματος Υγείας κατά 5% περίπου.

Ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών λόγω Covid μειώθηκε στους 4.100 ασθενείς και ο μέσος κυλιόμενος νέων εισαγωγών του επταημέρου μειώθηκε σε λιγότερους από 400 ανά ημέρα.

Το 90% των νέων εισαγωγών αφορούν σε ασθενείς που νοσούν από παραλλαγή «Όμικρον». Οι εισαγωγές παιδιών και εφήβων μειώθηκαν αυτή την εβδομάδα. Μείωση παρατηρήθηκε και στον καθημερινό αριθμό συνανθρώπων μας που διασωληνώνονται, με τους περισσότερους να αφορούν σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με ενδιάμεση ηλικία τα 70 έτη.

Η πληρότητα σήμερα στην επικράτεια είναι στο 53% στις απλές κλίνες και στο 73% στις ΜΕΘ-Covid. Σταδιακή μείωση των καθημερινών θανάτων παρατηρήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, το 95% των συνανθρώπων μας που χάνονται είναι άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν ανθρώπους που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν.

Καθημερινά έχουμε και νεότερα δεδομένα από όλο τον κόσμο, αναφορικά με τις νέες συνθήκες που δημιούργησε η επικράτηση της παραλλαγής «Όμικρον».

Μελέτη από το Κατάρ, που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο New England Journal of Medicine, μας επιβεβαιώνει αυτό που διαπιστώσαμε όλοι. Ότι δηλαδή, ενώ παλαιότερα, όταν κυκλοφορούσε η μετάλλαξη «Δέλτα» και επικρατούσε η μετάλλαξη «Δέλτα», μια προηγούμενη λοίμωξη από κορονοϊό μας προστάτευε σε ποσοστό 90% από επαναμόλυνση, σήμερα που έχουμε επικράτηση της πιο μεταδοτικής παραλλαγής του ιού της «Όμικρον», προηγούμενη μόλυνση προστατεύει μόλις κατά 56%.

Παράλληλα, μόλις εχθές δημοσιεύτηκε στο ίδιο περιοδικό μια μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη από το Ισραήλ, που παρακολούθησε ασθενείς που είχαν μολυνθεί παλιότερα από κορονοϊό.

Η μελέτη αυτή έδειξε ότι όσοι επέλεξαν να μην εμβολιαστούν επειδή θεωρούσαν ότι η φυσική νόσος τους προστάτευε, είχαν 60% με 80% μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν δεύτερη φορά σε σχέση με αυτούς που είχαν εν τω μεταξύ εμβολιαστεί.

Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή η μελέτη στην οποία αναφέρομαι, διενεργήθηκε πριν να επικρατήσει η «Όμικρον» στο Ισραήλ, γεγονός που υποδεικνύει ότι ο κίνδυνος σήμερα είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Αν λοιπόν συνδυάσουμε τα δεδομένα από αυτές τις δυο μελέτες που προανέφερα, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι ιδιαίτερα σήμερα με την επικράτηση της παραλλαγής «Όμικρον» είναι λάθος αυτό που κάποιοι υποστηρίζουν ότι «δεν χρειάζεται να εμβολιαστώ γιατί έχω ήδη νοσήσει, έχω ήδη κολλήσει».

 



 

Θα κλείσω με το επίκαιρο θέμα της χαλάρωσης των μέτρων στη χώρα μας. Τα επιδημιολογικά και κλινικά δεδομένα μας δείχνουν ότι το πανδημικό κύμα της «Όμικρον» παραμένει σταθερό, με πολλούς συνανθρώπους μας να κολλάνε καθημερινά, αλλά σήμερα πια αρχίζουμε να βλέπουμε μια σαφή αποσύζευξη μεταξύ του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών, κάτι που είχαν δει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Έτσι, αυτή την εβδομάδα η Επιτροπή μας συζήτησε εκ νέου τη δυνατότητα άρσης κάποιων περιοριστικών μέτρων που αφορούν αποκλειστικά στις δραστηριότητες πλήρως εμβολιασμένων συμπολιτών μας με στόχο τη σταδιακή επαναφορά στην προ κορονοϊού κατάσταση.

Σε καμία περίπτωση αυτό δεν θα πρέπει να μεταφραστεί στο συμπέρασμα ότι φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας. Και ας μην ξεχνάμε ότι σχεδόν 20.000 άνθρωποι μολύνονται καθημερινά σήμερα στην επικράτεια.

Όμως, παρατηρώντας την αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών σε μια χώρα, όπου το 80% του ενήλικου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί, και κατανοώντας τη σημαντική επιβάρυνση όλων μας από τα απαραίτητα μέχρι σήμερα μέτρα, ξεκινούμε με μικρά αλλά σταθερά βήματα να αίρουμε ή να εισηγούμαστε να αρθούν κάποια περιοριστικά μέτρα σε δραστηριότητες μέτριας επικινδυνότητας και ενώ φυσικά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την πορεία της πανδημίας.

Τα αιτήματα από όλους τους επαγγελματικούς κλάδους είναι πολλά. Οι εισηγήσεις της επιτροπής μας κάθε φορά υπαγορεύονται με αίσθημα ευθύνης και ενσυναίσθησης, τόσο των αναγκών αλλά και του κινδύνου διασποράς του ιού.

Είναι προφανές ότι περνάμε σε μια φάση όπου θα συνυπάρχουμε με τον ιό να κυκλοφορεί ανάμεσα μας και που ο καθένας από μας θα πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις του σχετικά με τις δραστηριότητες στις οποίες θα συμμετέχει, ανάλογα με την ηλικία του, την υγεία του και την παρουσία ευάλωτων ανθρώπων στο σπίτι του.

Με την τωρινή επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αλλά και την επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δεν είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα κάποιων άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που αποφάσισαν ήδη την άρση όλων των μέτρων.

Παρακολουθούμε την αποκλιμάκωση των δεικτών και ευχόμαστε να μην εμφανιστεί κάποια νέα παραλλαγή του ιού που θα ανατρέψει ξανά τα δεδομένα. Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.»