Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά δεν συνδέεται με long covid ή εμβολιασμό

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά δεν συνδέεται με long covid ή εμβολιασμό

 

Τι στοιχεία έχουμε τελικά για το πόσο συνδέεται και αν συνδέεται long covid ή εμβολιασμός με τα περιστατικά ηπατίτιδας που έχουμε δει κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Β. ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Για το ερώτημα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση με τη long Covid. Υπάρχουν κάποια από τα παιδιά, αυτά τα οποία νόσησαν με ηπατίτιδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, για τα οποία έχουμε τα περισσότερα στοιχεία, έχουν ξεπεράσει τα 100 κρούσματα πια στο Ηνωμένο Βασίλειο που είχαν περάσει Covid.

Όμως φαίνεται ότι όλη η μελέτη αυτού του φαινομένου έχει οδηγήσει σε πιθανή διάγνωση από έναν κοινό ιό, τον αδενοϊό.

Να τονίσω ότι κυρίως αφορά σε μικρά παιδιά κάτω των 10 και κυρίως 3 έως 5 ετών. Είναι παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί, γιατί ακούστηκε και η συσχέτιση πιθανά με το εμβόλιο. Τα παιδιά αυτά δεν είχαν εμβολιαστεί.

Ένα ποσοστό είχε νοσήσει. Δεν φαίνεται, όμως, να οφείλεται σε long Covid. Φαίνεται να οφείλεται σε μια λοίμωξη με έναν ιό τον οποίο δεν είχαν συναντήσει πριν.

Σε αυτό το σημείο να σας πω ότι, όπως ανέφερα και στην εισήγησή μου, είναι γνωστό ότι τα παιδάκια που είναι αυτή τη στιγμή 2, 3 ετών έχουν μεγαλώσει σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον. Έχουν μεγαλώσει χωρίς να έχουν την ευκαιρία, όπως όλα τα παιδιά του κόσμου πριν την πανδημία, να έχουν συναχάκι, να έχουν διάρροια, να έχουν πυρετό στα πρώτα 2-3 χρόνια της ζωής.

Και αυτό έχει αλλάξει σημαντικά την οικολογία. Φαίνεται ότι τα χρωστούμενα όλα θα έρθουν μαζεμένα τελικά γιατί θα αρχίσουν τα παιδιά να έχουν πολλές λοιμώξεις.

Και βέβαια ακόμα είναι πάρα πολύ νωρίς για να δούμε αν θα αλλάξει και η κλινική εικόνα αυτών των συνηθισμένων ιώσεων και αν θα έχουμε και άλλα παραδείγματα, όπως τώρα να βλέπουμε μια αυξημένη νοσηρότητα από ηπατίτιδα, από έναν κοινό ιό στα παιδιά.

Ηπατίτιδα στα παιδιά από κοινές ιώσεις είχαμε πάντα. Και θα έχουμε πάντα. Αυτό είναι κάτι ξεχωριστό, το οποίο δεν έχει εξηγηθεί ακόμα. Αλλά φαίνεται ότι είμαστε κοντά στην λύση του γρίφου.

Θ. ΖΑΟΥΤΗΣ: Να προσθέσω σε αυτό πως δεν υπάρχει συσχέτιση με τον εμβολιασμό και τις ηπατίτιδες αυτές, γιατί σχεδόν όλα τα παιδιά, αν όχι όλα της ηλικιακής ομάδας αυτής, 2 έως 5 ετών, που είναι η κύρια ομάδα στην οποία έχουν αντιμετωπίσει την ηπατίτιδα, στην Αγγλία, δεν έχουν εμβολιαστεί

 




 

Το υπουργείο υγείας με ανακοίνωσή του (22.04.2022) αναφέρει ότι δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα Οξείας Ηπατίτιδας στη χώρα μας

 

ΕΟΔΥ: Δελτίο Δήλωσης Οξείας Ηπατίτιδας

Σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας  με αυξημένες τρανσαμινάσες  (AST ή ALT) σε παιδί ηλικίας <16 ετών, θα πρέπει να φυλάσσονται τα ακόλουθα δείγματα:

  • Ορός και δείγμα με EDTA
  • Ρινικό και φαρυγγικό επίχρισμα
  • Δείγμα κοπράνων
  • Δείγμα ούρων

Σημειώνεται ότι είναι σημαντικό να συλλέγονται όσο το δυνατό πιο πρώιμα δείγματα. Επίσης, τα θετικά δείγματα θα πρέπει να αποθηκεύονται για τυποποίηση.

Η περαιτέρω διαχείριση των δειγμάτων θα γίνεται μετά από συνεννόηση με το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ), στα τηλέφωνα: 210 8921008 και 210 8921078.

Τμήμα Ηπατιτίδων ΕΟΔΥ