Σημεία συνέντευξης της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκης Κεραμέως στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών
Την εφαρμογή ενός πιο δίκαιου και πιο ανταποδοτικού συστήματος επιδόματος ανεργίας προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών.
Όπως τόνισε η κα Κεραμέως, στόχος των παρεμβάσεων που θα γίνουν στο σύστημα είναι η δημιουργία κινήτρων για την εύρεση εργασίας.
«Η σκέψη είναι στην αρχή της περιόδου της ανεργίας να είναι πιο υψηλό το επίδομα, να είναι εμπροσθοβαρές και μετά να βαίνει μειούμενο για να σου δίνει ένα κίνητρο για να βρεις δουλειά» σημείωσε χαρακτηριστικά η υπουργός εξηγώντας ότι η λογική είναι ο άνεργος να παίρνει περισσότερα στην αρχή, στη δύσκολη περίοδο που ξεκινάει η ανεργία, και εν συνεχεία αυτό το ποσό να βαίνει μειούμενο προκειμένου ακριβώς να τον ωθήσει να βρει απασχόληση.
«Μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε τις ευάλωτες εκείνες ομάδες, μας ενδιαφέρει να τονώσουμε την απασχόληση» ανέφερε σχετικά η κα Κεραμέως και σημείωσε ότι στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση.
«Σας θυμίζω ότι παραλάβαμε την ανεργία στο 17,9% περίπου το 2019, τα τελευταία στοιχεία του Ιουλίου, τα προσωρινά στοιχεία έδειξαν την ανεργία κάτω από το 10% στο 9,6%. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε πάρα πολλή δουλειά μπροστά μας. Οπότε το 9,6 είναι το πιο δύσκολο τώρα» δήλωσε εξηγώντας ότι πλέον φτάνουμε στο πιο δύσκολο τμήμα της ανεργίας.
Παράλληλα, σημείωσε ότι το υπουργείο Εργασίας παρακολουθεί τις ανάγκες της αγοράς εργασίας μέσω ενός εξαιρετικού μηχανισμού που διαθέτει με στόχο οι πληροφορίες που θα συλλέγει να διοχετεύονται συνολικά στον τομέα της εργασίας, στην κοινωνία, προκειμένου να ενημερώνεται για τις τάσεις στην αγορά εργασίας και τις ανάγκες που θα ανακύψουν τα επόμενα χρόνια.
«Όλα αυτά τα στοιχεία να είναι περισσότερο γνωστά στον χώρο της εργασίας και να επικεντρωνόμαστε στο να καλλιεργούμε εκείνες τις δεξιότητες που χρειάζεται η κοινωνία, προκειμένου ακριβώς ο κόσμος να βρίσκει τη δουλειά που θέλει» σημείωσε η κα Κεραμέως.
Η υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την ψηφιακή κάρτα εργασίας η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια ξεκινώντας από τις τράπεζες, τα σούπερ μάρκετ και τις εταιρείες security και από φέτος το καλοκαίρι η υποχρεωτική εφαρμογή της επεκτάθηκε στη βιομηχανία και το λιανεμπόριο που αριθμεί περί τους 600.000 εργαζόμενους.
«Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Αυτό σημαίνει ότι καταγράφεται ο πραγματικός χρόνος εργασίας και έτσι ο εργαζόμενος αμείβεται για τον πραγματικό χρόνο εργασίας. Είναι ένα μέτρο κατά της υποδηλωμένης εργασίας και κατά της αδήλωτης εργασίας».
Προανήγγειλε δε ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει πιλοτικά η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης προκειμένου να καταγραφούν και να επιλυθούν τυχόν πρακτικές δυσκολίες και στη συνέχεια να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι πολύ σημαντικό στοιχείο αυτής της μεταρρύθμισης της ψηφιακής κάρτας εργασίας είναι και ο έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας.
«Τις προάλλες η Επιθεώρηση Εργασίας δημοσιοποίησε τα τελευταία στοιχεία για τους ελέγχους που έχουν γίνει το πρώτο 7μηνο του 2024. Πρέπει να σας πω ότι έχουν γίνει, ενδεικτικά θα σας πω, 45.000 έλεγχοι, 44.800» ανέφερε σχετικά και πρόσθεσε ότι από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2024 έχουν επιβληθεί πάνω από 9.900 κυρώσεις και πρόστιμα που υπερβαίνουν τα 26 εκατομμύρια ευρώ.
«Σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, έχουμε μία αύξηση 7,4% στους ελέγχους, 17% στις κυρώσεις και 15% στα πρόστιμα» είπε, σημειώνοντας ότι η παρότρυνσή της προς την Ανεξάρτητη Αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας είναι να εντείνει τους ελέγχους.
«Είναι ξεκάθαρη η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να εφαρμόσουμε με αυστηρό τρόπο την εργατική νομοθεσία προκειμένου ακριβώς να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων» ανέφερε.
Αναφορικά με τη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας η υπουργός δήλωσε ότι επήλθαν δύο πολύ σημαντικές αλλαγές, αφενός διευρύνοντας την λίστα με τις μη αναστρέψιμες παθήσεις, ώστε να μη χρειάζεται επανεξέταση των ασθενών εκείνων που πάσχουν από αυτές και αφετέρου με την πρόσληψη 780 επιπλέον γιατρών οι οποίοι θα στελεχώσουν τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ.
«Μιλάμε για έναν υπερδιπλασιασμό. Για να καταλάβετε, μέχρι σήμερα τα ΚΕΠΑ είχαν 514 γιατρούς. Τώρα πάμε στους 1.300 σχεδόν. Αυτό τι σημαίνει στην πράξη; Πολύ πιο γρήγορη εξυπηρέτηση για τους πολίτες. Πολύ καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες» είπε.
Τέλος, ερωτηθείσα αναφορικά με τις καταγγελίες στις οποίες έχει προβεί η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Κατερίνα Νοτοπούλου, σχετικά με επιθέσεις που δέχεται στο διαδίκτυο για ένα πρόβλημα με την ακοή της, σημείωσε ότι πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος στην τοξικότητα.
«Όσοι είμαστε στην δημόσια σφαίρα, όσοι ασχολούμαστε με τα δημόσια πράγματα πρέπει όλοι να δεχόμαστε την κριτική αλλά την κριτική, αν θέλετε, επί των πολιτικών μας, επί των αποφάσεων μας, επί της, επί της πορείας που ακολουθούμε.
Όχι κριτική για ζητήματα που αφορούν την προσωπική σφαίρα του καθενός και της καθεμιάς, σε όποιο κόμμα και να ανήκει ο οποιοσδήποτε.
Θυμίζω, όμως, ότι πάρα πολλά στελέχη πολιτικά, από πολλές πολιτικές παρατάξεις και δη από την δική μας, από την Νέα Δημοκρατία, έχουμε γίνει αποδέκτες επιθέσεως μεγάλων, και εγώ προσωπικά, πάρα πολλών επιθέσεων στο παρελθόν, οι οποίες σίγουρα δεν είχαν να κάνουν με τις πολιτικές επιλογές.
Ξαναλέω, η κριτική είναι καλοδεχούμενη όταν αφορά πολιτικές επιλογές, αποφάσεις. Είναι απαραίτητη θα έλεγα, και την θέλουμε την κριτική, την επιζητούμε.
Για αυτό και ζητούμε μια ισχυρή αντιπολίτευση η οποία θα μας κρίνει σε κάθε βήμα, βεβαίως, και θα προτείνει. Θα εκθέτει, δηλαδή, τις δικές της προτάσεις.
Άλλο αυτό, όμως, και άλλο προσωπικές επιθέσεις οι οποίες κατά την γνώμη μου δεν έχουν καμία θέση, μα καμία, στον δημόσιο διάλογο της χώρας» δήλωσε η κα Κεραμέως