Νέα υπουργική απόφαση για την λειτουργία των σχολείων και τις απουσίες

Αριθμ.102791/ΓΔ4 – ΦΕΚ Τεύχος Β 5130/10.09.2024
Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στην έναρξη και λήξη του σχολικού και διδακτικού έτους, στις αργίες, στις διακοπές, στις εγγραφές, στις μετεγγραφές, στη φοίτηση, στις απουσίες, στα παιδαγωγικά μέτρα, στον χαρακτηρισμό της διαγωγής και στην οργάνωση των σχολικών μονάδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
αποφασίζουμε:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’
Έτος, Διακοπές και Αργίες
Άρθρο 1
Σχολικό και Διδακτικό Έτος

Άρθρο 2
Διακοπές- Αργίες -Εορταστικές Εκδηλώσεις

1. Διδασκαλία μαθημάτων δεν διεξάγεται και εξετάσεις δεν διενεργούνται κατά τις ακόλουθες χρονικές περιόδους του σχολικού έτους:
α) Διακοπές Χριστουγέννων, από την 24η Δεκεμβρίου μέχρι και την 7η Ιανουαρίου. β) Διακοπές Πάσχα, από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Θωμά.
γ) Θερινές διακοπές, από την 1η Ιουλίου μέχρι και την 31η Αυγούστου, με την επιφύλαξη της παρ. 9 του άρθρου 1.

2. Κατά τις θερινές διακοπές κάθε Γυμνάσιο, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, Γυμνάσιο Ε.Α.Ε., Λύκειο Ε.Α.Ε., ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ και Ε.Ε.Ε.ΕΚ. δέχεται το κοινό μία (1) ημέρα την εβδομάδα, η οποία ορίζεται από τον/την οικείο/α Διευθυντή/ντρια Εκπαίδευσης και ανακοινώνεται στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου και εξωτερικά σε εμφανές σημείο. Την ημέρα αυτή, ένας/μία τουλάχιστον από τους/τις διδάσκοντες/ουσες κάθε σχολείου, ο/η οποίος/α ορίζεται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών πριν από τη λήξη του διδακτικού έτους, είναι υπεύθυνος/η για τη διεκπεραίωση κάθε τρέχοντος υπηρεσιακού θέματος, ασκώντας εκτάκτως αρμοδιότητες Διευθυντή/ντριας σχολείου και υπογράφει αντ’ αυτού/ής κάθε έγγραφο ή τίτλο. Αν τα καθήκοντα ασκούν περισσότεροι από ένας/ μία διδάσκοντες/ουσες, τις αρμοδιότητες αυτές ασκεί ο/η ανώτερος/η κατά τον βαθμό και επί ισόβαθμων ο/η αρχαιότερος/η. Αν η ημέρα που έχει οριστεί συμπίπτει με ημέρα αργίας, η σχολική μονάδα δέχεται το κοινό την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

3. Για τα Γυμνάσια, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, Γυμνάσια Ε.Α.Ε, Λύκεια Ε.Α.Ε., ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ και Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ισχύουν οι διατάξεις του ν. 1157/1981 (Α’ 126) για την καθιέρωση πενθήμερης εβδομάδας εργασίας.

4. Ημέρες αργίας των ανωτέρω ορίζονται: α) όλες οι Κυριακές, β) η θρησκευτική εορτή του Αγίου Πνεύματος, γ) οι εθνικές επέτειοι της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου, δ) η Καθαρά Δευτέρα, ε) η 1η Μαΐου, στ) οι, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, ημέρες αργίας για την έδρα κάθε σχολείου λόγω τοπικής εθνικής ή θρησκευτικής εορτής.
4Α. Την 30η Ιανουαρίου, ημέρα εορτής των Τριών Ιεραρχών πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις η διάρκεια των οποίων ορίζεται με σχετική εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. και κατά τα λοιπά τηρείται απαρεγκλίτως το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων. Σε περίπτωση που η 30ή Ιανουαρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή, οι εορταστικές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα την προηγούμενη Παρασκευή.

5. Τα ιδιωτικά σχολεία επιτρέπεται, ύστερα από σχετική γνωστοποίηση στον/στην οικείο/α Διευθυντή/ντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να αργούν έως δύο (2) επιπλέον ημέρες ανά έτος, σε ημερομηνίες που σχετίζονται με την ιστορία και τη σχολική τους παράδοση ή, στην περίπτωση των ξένων σχολείων της ημεδαπής, που αποτελούν επίσημη εθνική ή θρησκευτική εορτή στη χώρα προέλευσής τους.

6. Κατά την παραμονή των εθνικών επετείων της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου, καθώς και κατά την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου πραγματοποιούνται στα Γυμνάσια, στα ΓΕ.Λ, στα ΕΠΑ.Λ, στα Γυμνάσια Ε.Α.Ε., στα Λύκεια Ε.Α.Ε., στα ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ και Ε.Ε.Ε.ΕΚ. εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις και δρώμενα στον χώρο εκδηλώσεων των σχολείων ή σε άλλο κατάλληλο χώρο με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών. Αν η ημέρα αυτή συμπίπτει με Σάββατο ή αργία, οι ανωτέρω εκδηλώσεις πραγματοποιούνται την προηγουμένη του Σαββάτου ή της αργίας. Η εορτή της σημαίας πραγματοποιείται την ίδια ημέρα των εορταστικών εκδηλώσεων της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’
Υπηρεσιακά Βιβλία- Έντυπα
Άρθρο 3
Υπηρεσιακά Βιβλία

Άρθρο 4
Υπηρεσιακά Έντυπα

Άρθρο 5
Τύπος και επισημοποίηση Υπηρεσιακών Βιβλίων και Εντύπων

Άρθρο 6
Φύλαξη Υπηρεσιακών Βιβλίων και Εντύπων

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’
Εγγραφή μαθητών/τριών
Άρθρο 7
Δικαίωμα εγγραφής μαθητών/τριών

Άρθρο 8
Διαδικασία εγγραφής

Άρθρο 9
Τρόπος και χρόνος εγγραφής στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης

Άρθρο 10
Στοιχεία που καταχωρίζονται

Άρθρο 11
Περιοχή σχολείων και αριθμός μαθητών/τριών που φοιτούν

Άρθρο 12
Μαθητές/τριες από ξένα σχολεία της αλλοδαπής

Άρθρο 13
Απώλεια μαθητικής ιδιότητας
Μετά την με οποιονδήποτε τρόπο εγγραφή μαθητή/ τριας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση η απώλεια μαθητικής ιδιότητας πραγματοποιείται με την απόλυση ή την αίτηση διακοπής φοίτησης που υποβάλλει ο γονέας/ κηδεμόνας/οι έχοντες την επιμέλεια του/της μαθητή/ τριας αν είναι ανήλικος/η ή ο/η ίδιος/α αν είναι ενήλικος/η. Οι Διευθυντές/ντριες καλούνται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο (2) ημερών να ενημερώσουν το Π.Σ.«myschool» για τη διακοπή της φοίτησης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’
Μετεγγραφή
Άρθρο 14
Μετεγγραφές με αίτηση

Άρθρο 15
Λοιπές μετεγγραφές

Άρθρο 16
Προθεσμία μετεγγραφών

Άρθρο 17
Διαδικασία υλοποίησης μετεγγραφών

Άρθρο 18
Ανανεώσεις εγγραφών

Άρθρο 19
Ένταξη μαθητών/τριών σε τάξεις – Οριστικοποίηση τμημάτων

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’
Φοίτηση μαθητών/τριών

Άρθρο 20
Φοίτηση
1. Η προαγωγή και η απόλυση των μαθητών/τριών των Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ., Γυμνασίων Ε.Α.Ε., Λυκείων Ε.Α.Ε, ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ και Ε.Ε.Ε.ΕΚ. εξαρτάται εκτός από την επίδοσή τους κι από την τακτική τους φοίτηση στο σχολείο κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους. Η φοίτηση συνεπάγεται το δικαίωμα και την υποχρέωση παρακολούθησης όλων των μαθημάτων που αναφέρονται στο πρόγραμμα σπουδών. Ως παρακολούθηση νοείται η τακτική παρακολούθηση καθώς και η έγκαιρη προσέλευση στα μαθήματα που αναφέρονται στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα.

2. Η φοίτηση χαρακτηρίζεται επαρκής ή ανεπαρκής με βάση το γενικό σύνολο των απουσιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 25.

3. Οι απουσίες αριθμούνται ανά μία (1) για κάθε διδακτική ώρα υπό την επιφύλαξη της παρ. 7 του παρόντος.

4. Απουσία μαθητή/τριας από πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ωρολογίου προγράμματος του σχολείου θεωρείται αδικαιολόγητη απουσία από όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα την ημέρα της πραγματοποίησής τους.

5. Απουσία μαθητή/τριας από εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις του σχολείου θεωρείται αδικαιολόγητη απουσία από όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα την ημέρα της πραγματοποίησής τους.

6. Απουσία μαθητή/τριας από περίπατο χωρίς χρήση μεταφορικού μέσου θεωρείται απουσία από όλα τα ωριαία μαθήματα που προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα την ημέρα της πραγματοποίησής του., οι απουσίες αυτές δεν λαμβάνονται υπόψη στον χαρακτηρισμό φοίτησης. Στις εκδρομές στις οποίες δεν συμμετέχουν οι μαθητές/ τριες χωρίς όμως να παραμένουν στο σχολείο προκειμένου να παρακολουθήσουν ειδικά διαμορφωμένο ωρολόγιο πρόγραμμα ή δεν συμμετέχουν σε σχολικές δραστηριότητες με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην οικεία υπουργική απόφαση, οι απουσίες καταχωρίζονται ως αδικαιολόγητες απουσίες.

7. Η καθυστερημένη προσέλευση μαθητή/τριας μετά την είσοδο του/της εκπαιδευτικού εντός της αίθουσας θεωρείται απουσία.

Άρθρο 21
Απουσίες που εξαιρούνται κατά τον χαρακτηρισμό της φοίτησης

Άρθρο 22
Απαλλαγή μαθητών/τριών από την ενεργό συμμετοχή σε μαθήματα

Άρθρο 23
Κατ’ ιδίαν διδαχθέντες/θείσες μαθητές/τριες και κατ’ οίκον διδασκαλία

Άρθρο 24
Έλεγχος και καταχώριση των απουσιών

Άρθρο 25
Χαρακτηρισμός φοίτησης -συνέπειες

1. Η φοίτηση όλων των μαθητών/τριών χαρακτηρίζεται ως επαρκής ή ανεπαρκής με βάση το γενικό σύνολο των απουσιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους.
2. Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητών/τριών εφόσον:

α) το σύνολο των απουσιών που σημειώθηκαν κατά το τρέχον διδακτικό έτος, ανεξάρτητα από τον λόγο στον οποίο οφείλονται, δεν υπερβαίνουν τις πενήντα (50),

β) το σύνολο των απουσιών δεν υπερβαίνει τις εκατό δεκατέσσερις (114), από τις οποίες οι πάνω από τις πενήντα (50) είναι δικαιολογημένες ή οφείλονται σε ασθένεια που βεβαιώνεται σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο άρθρο 26.

3. Ανεπαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητή/τρι-ας, που σημείωσε πάνω από τις πενήντα (50) απουσίες και δεν εμπίπτει στην περ. β) της παρ. 2 του παρόντος. Οι μαθητές/τριες των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ως ανεπαρκής είναι υποχρεωμένοι/ες να επαναλάβουν τη φοίτησή τους στην ίδια τάξη. Στην περίπτωση των Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ. οι ως άνω μαθητές/τριες δεν εγγράφονται – επανεγγράφονται στην ίδια τάξη των προαναφερόμενων σχολείων.
4. Στην περίπτωση των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Γυμνασίων και Λυκείων ισχύουν τα αριθμητικά όρια που προβλέπονται στο παρόν προσαυξημένα κατά δεκαέξι (16) απουσίες, από τις οποίες οι πέντε (5) εξ αυτών λογίζονται ως αδικαιολόγητες και οι υπόλοιπες έντεκα (11) λογίζονται ως δικαιολογημένες.

5. Στην περίπτωση των Εσπερινών Γυμνασίων και Εσπερινών ΓΕ.Λ. ή των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. ισχύουν τα αριθμητικά όρια που προβλέπονται στο παρόν προσαυξημένα κατά δεκαέξι (16) απουσίες, από τις οποίες οι πέντε (5) εξ αυτών λογίζονται ως αδικαιολόγητες και οι υπόλοιπες έντεκα (11) λογίζονται ως δικαιολογημένες.

6. Στην περίπτωση των ιδιωτικών σχολείων στα οποία εφαρμόζεται διευρυμένο ωρολόγιο πρόγραμμα ισχύουν τα αριθμητικά όρια απουσιών που προβλέπονται στο παρόν προσαυξημένα κατ’ ανάλογο τρόπο σύμφωνα με τον αριθμό των επιπλέον ωρών.

7. Η φοίτηση των μαθητών/τριών των ΕΠΑ.Λ., οι οποίοι/ες παρακολουθούν μόνο τα μαθήματα Τομέων, Ειδικοτήτων, χαρακτηρίζεται ως εξής:

α) Επαρκής εφόσον το σύνολο των απουσιών του/της που σημειώθηκαν κατά το τρέχον διδακτικό έτος, ανεξάρτητα από τον λόγο στον οποίο οφείλονται, δεν υπερβαίνει:i) για τη Β’ και Γ’ τάξη Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. τις εβδομήντα πέντε (75), εκ των οποίων οι πενήντα (50) λογίζονται ως δικαιολογημένες και οι υπόλοιπες είκοσι πέντε (25) ως αδικαιολόγητες και
ii) για τη Β’ και Γ’ τάξη Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. τις εβδομήντα οκτώ (78), εκ των οποίων οι πενήντα δύο (52) λογίζονται ως δικαιολογημένες και οι υπόλοιπες είκοσι έξι (26) ως αδικαιολόγητες.
β) Ανεπαρκής όταν ο/η μαθητής/τρια σημείωσε πάνω από είκοσι πέντε (25) απουσίες για τη Β’ και Γ’ και δεν εμπίπτει στην περ. α) της παρ. 7 του παρόντος. Ομοίως, ανεπαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητή/τριας που σημείωσε πάνω από είκοσι έξι (26) απουσίες για τη Β’ και Γ’ Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. και δεν εμπίπτει στην περ. β) της παρ. 7 του παρόντος.

8. Οι μαθητές/τριες των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής είναι υποχρεωμένοι/ες να επαναλάβουν τη φοίτηση στην ίδια τάξη.

9 Χαρακτηρισμός φοίτησης μαθητών/τριών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες:

α) Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 3699/2008 (Α’ 199): «Για τους μαθητές/τριες με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η φοίτηση τους θεωρείται επαρκής όταν:

αα) το σύνολο των επιπλέον απουσιών δεν υπερβαίνει το τριάντα τοις εκατό (30%) των προβλεπόμενων από το οικείο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών με βάση το ωρολόγιο πρόγραμμα και

αβ) οι επιπλέον από τις προβλεπόμενες κάθε φορά δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες απουσίες οφείλονται αποδεδειγμένα στη συμμετοχή τους σε προγράμματα αποκατάστασης και θεραπείας που πιστοποιούνται από τον φορέα υλοποίησης.

β) Σύμφωνα με τον ν. 3699/2008 (Α’ 199), η φοίτηση των μαθητών/τριών στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. χαρακτηρίζεται ως επαρκής ή όχι από τον Σύλλογο Διδασκόντων, ο οποίος αποφασίζει κατά περίπτωση και ανεξάρτητα από τον αριθμό απουσιών, συνυπολογίζοντας την επαρκή κατάκτηση των διδακτικών στόχων, τις ιδιαιτερότητες κάθε μαθητή.

Άρθρο 26
Ενημέρωση γονέων Υποχρεώσεις γονέων/ κηδεμόνων/ασκούντων την επιμέλεια μαθητών/ τριών που απουσιάζουν

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ’
Παιδαγωγικές δράσεις και μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου
Άρθρο 27
Δράσεις για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου

Άρθρο 28
Παιδαγωγικά μέτρα και ενέργειες παιδαγωγικού χαρακτήρα

Άρθρο 29
Διαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ’
Άλλες διατάξεις
Άρθρο 30
Ιδιωτική Εκπαίδευση

Άρθρο 31
Πρότυπα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια και Λύκεια και Μουσουλμανικά Ιεροσπουδαστήρια Θράκης

Άρθρο 32
Εσπερινά σχολεία

Άρθρο 33
Πρότυπα Σχολεία (Π.Σ.) και Πειραματικά Σχολεία (ΠΕΙ.Σ.)
Τα Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. υπάγονται στις διατάξεις της παρούσας, με την επιφύλαξη ειδικώς ισχυουσών διατάξεων, οι οποίες συμπληρωματικά ή κατά παρέκκλιση διατάξεων της παρούσας ορίζουν διαφορετικά.
Άρθρο 34
Παραρτήματα
Προσαρτώνται και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας υπουργικής απόφασης τα κάτωθι παραρτήματα:

Άρθρο 35
Τα απαιτούμενα ανά περίπτωση δικαιολογητικά, που αναφέρονται στην παρούσα απόφαση, δύνανται να υποβάλλονται από τους ενδιαφερομένους σε ψηφιακή μορφή, εφόσον παρέχεται η δυνατότητα παραγωγής τους, και να διαβιβάζονται με κάθε πρόσφορο τρόπο στο αρμόδιο όργανο, ιδίως με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μεταφόρτωση σε ηλεκτρονική εφαρμογή. Τα ηλεκτρονικά έγγραφα, δημόσια ή ιδιωτικά, εκδίδονται, διακινούνται και γίνονται αποδεκτά σύμφωνα με τα άρθρα 13 έως 18 του ν. 4727/2020 (Α’ 184), με την επιφύλαξη των διατάξεων για την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης.

Άρθρο 36
Η υπό στοιχεία 79942/ΓΔ4/21-5-2019 απόφαση του Υπουργού και της Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Εγγραφές, μετεγγραφές, φοίτηση και θέματα οργάνωσης της σχολικής ζωής στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» (Β’ 2005) καταργείται από τη δημοσίευση της παρούσας.

Αναλυτικά το κείμενο της υπουργικής απόφασης

 

 

Δημοσιεύτηκε στον Οδηγό του Πολίτη (https://www.odigostoupoliti.eu)