Νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Interview για λογαριασμό της Politic.gr
Πρόθεση ψήφου:
Νέα Δημοκρατία 28,6%
ΠΑΣΟΚ 15%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 8,2%
ΚΚΕ 8%
ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ 6,5%
ΣΥΡΙΖΑ 6%
ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 4,9%
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 3,9%
ΝΙΚΗ 3,2%
ΜΕΡΑ25 2,5%
ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ 1,6%
ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 1,5%
ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 6,1%
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει το πρόσωπο που εμπιστεύεται περισσότερο η ελληνική κοινωνία για τη διακυβέρνηση της χώρας, συγκεντρώνοντας ποσοστό 35,8%. Στη δεύτερη θέση, βρίσκεται ο “Κανένας” με ποσοστό 24,8%, αναδεικνύοντας τη δυσπιστία σημαντικής μερίδας των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ακολουθεί στην τρίτη θέση με 10,1%, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου καταλαμβάνει την τέταρτη θέση με το ποσοστό εμπιστοσύνης στο πρόσωπό της για τη διακυβέρνηση της χώρας να ανέρχεται στο 5,1%, που αν και αρκετά χαμηλότερο από τον Νίκου Ανδρουλάκη φαίνεται να τον συναγωνίζεται δυναμικά. Η Αφροδίτη Λατινοπούλου συγκεντρώνει ποσοστό 4,4%, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται κοντά με 4,3%. Τους ακολουθεί ο Σωκράτης Φάμελλος με 4,1% και ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 3,9%. Στα χαμηλότερα ποσοστά εμπιστοσύνης βρίσκονται ο Κυριάκος Βελόπουλος με 2,8%, ο Αλέξης Χαρίτσης με 1,2%, ο Δημήτρης Νατσιός με 1,1% και ο Βασίλης Στίγκας με μόλις 1%.
Στα ποσοστά δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να παραμένει ο πιο αποδεκτός πολιτικός αρχηγός, με 39,9% των πολιτών να έχουν θετική ή μάλλον θετική άποψη για το πρόσωπό του, παρά το γεγονός πως το 59,3% εκφράζει αρνητική ή μάλλον αρνητική στάση. Ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας, με 28,4%, ο Σωκράτης Φάμελλος με 28,3%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 25,9%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 22,8% θετικές αξιολογήσεις, η Αφροδίτη Λατινοπούλου με 18,7% θετικές γνώμες, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος λαμβάνει 18,6%, ο Στέφανος Κασσελάκης με 14,2%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 13,4%, ο Δημήτρης Νατσιός με 7,9% και στην τελευταία θέση δημοφιλίας βρίσκεται ο Βασίλης Στίγκας με μόλις 2,1%.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός από το 41% των πολιτών, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει μόλις 15%, με το 44% να επιλέγει τον “Κανέναν”, καταδεικνύοντας την αυξημένη δυσπιστία προς το πολιτικό σύστημα.
Έξι στους δέκα πολίτες πιστεύουν πως η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση
Για τον Κωνσταντίνο Τασούλα το 29% των ερωτηθέντων θεωρεί πως αποτελεί επιλογή που “ενώνει τους Έλληνες”, ενώ το 39% πιστεύει πως είναι επιλογή που “διχάζει”. Ένα σημαντικό ποσοστό 32% δεν εκφράζει άποψη.
Η δημοσκόπηση αποτυπώνει ανάμεικτες αντιδράσεις της ελληνικής κοινής γνώμης προς σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες. Ο Εμμανουέλ Μακρόν, Πρόεδρος της Γαλλίας, συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό θετικής γνώμης, με 44,5%, ενώ το 49,7% των ερωτηθέντων εκφράζει αρνητική στάση. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έρχεται δεύτερη με 34,3% θετικές γνώμες, ενώ η αρνητική στάση προς το πρόσωπό της αγγίζει το 54,8%. Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο 47ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, που ορκίστηκε χθες Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, Πρόεδρος της Ρωσίας, καταγράφουν χαμηλές θετικές αξιολογήσεις στην ελληνική κοινωνία (26,1% και 25,8% αντίστοιχα), ενώ οι αρνητικές γνώμες γι’ αυτούς κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα (68,5% και 68,8%). Η Γαλλίδα πολιτικός Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνει μόλις 18,6% θετικές γνώμες, ενώ το 75,2% των ερωτηθέντων εκφράζει αρνητική στάση απέναντί της. Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει πως προσωπικότητες διεθνούς κύρους, όπως ο Ίλον Μασκ και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, δεν τυγχάνουν θερμής αποδοχής από την ελληνική κοινή γνώμη. Συγκεκριμένα, ο ιδρυτής της Tesla και της SpaceX συγκεντρώνει μόλις 18,3% θετικές γνώμες, ενώ το 75% των ερωτηθέντων εκφράζει αρνητική στάση. Παρόμοια είναι η εικόνα για τον ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο οποίος κρίνεται θετικά από το 15,6%, ενώ το 68,2% τον αξιολογεί αρνητικά.
Δημοσιεύτηκε στον Οδηγό του Πολίτη (https://www.odigostoupoliti.eu)