Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στις 20.500 έφθασε ο συνολικός αριθμός των ελέγχων (βάση αντίστοιχων καταγγελιών), που πραγματοποίησαν οι Κτηματικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, σε 630 παραλίες όλης της χώρας.
Πρόκειται για τους πιο εκτεταμένους ελέγχους και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, που έχουν διενεργηθεί ποτέ στις ελληνικές παραλίες, στους οποίους συνέδραμαν οι νέες τεχνολογίες και ειδικότερα η εφαρμογή MyCoast καθώς και η χρήση drones και δορυφορικών εικόνων. Αποτέλεσμα των ελέγχων ήταν φέτος το καλοκαίρι να εφαρμοστούν από την συντριπτική πλειονότητα των επιχειρηματιών οι αυστηροί κανόνες λειτουργίας και κατάληψης του δημόσιου χώρου και να εφαρμοστούν, παράλληλα, αυστηρές ποινές και διοικητικά μέτρα σε όσους παρανομούν.
Έτσι, κατά τις αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν από δεκάδες κλιμάκια των Κτηματικών Υπηρεσιών (με την συνδρομή των κατά τόπους Δήμων και της ΕΛΑΣ) ελέγχθηκαν περισσότερες από 2.400 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν 682 παραβάσεις. Συνολικά ελήφθησαν 400 διοικητικά μέτρα και εκδόθηκαν 55 διαταγές σφράγισης επιχειρήσεων, ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ξεπερνούν τα 8,5 εκατ. ευρώ. Ειδικά τον μήνα Αύγουστο οι έλεγχοι καταγγελιών και επιχειρήσεων ανήλθαν περί του 50% του συνόλου των αυτοψιών του έτους. Έγιναν συνολικά 11.000 έλεγχοι σε 350 παραλίες και σε περισσότερες από 1.200 επιχειρήσεις. Διαπιστώθηκαν 330 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 170 διοικητικά μέτρα.
Παραβάσεις και πρόστιμα
Πιο αναλυτικά, σε σχέση με τις καταγγελίες και τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν, τονίζεται πως οι καταγγελίες που εξετάστηκαν προήλθαν κυρίως μέσω της εφαρμογής MyCoast αλλά και μέσω τηλεφωνικών κλήσεων στις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες, ενώ συνολικά μόνο το 10% αυτών των καταγγελιών έγιναν επώνυμα.
Κατόπιν της διαπίστωσης παραβάσεων δρομολογήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα, ενώ στις περιπτώσεις που δεν υπήρχε σύμβαση εκδόθηκαν συνολικά 55 διαταγές σφράγισης τμημάτων παραλίας που παράνομα είχαν καταληφθεί, από τις οποίες 30 εκδόθηκαν μόνο τον Αύγουστο στις παρακάτω περιοχές: Αχαΐα (2), Βοιωτία (1), Εύβοια (5), Ζάκυνθος (1), Ηλεία (7), Κεφαλλονιά (7), Κέρκυρα (2), Λάρισα (2), Μαγνησία (1), Μεσσηνία (2).
Οι 10 περιοχές που συγκέντρωσαν τις περισσότερες καταγγελίες και ελέγχθηκαν κατά προτεραιότητα είναι οι εξής:
-Χαλκιδική: Εξετάστηκαν 4.700 καταγγελίες εκ των οποίων οι 630 ήταν επώνυμες. Πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες και στις 32 παραλίες όπου έχουν γίνει καταγγελίες.
-Ανατολική Αττική: Εξετάστηκαν 2.082 καταγγελίες από τις οποίες οι 305 ήταν επώνυμες. Έχουν πραγματοποιηθεί αυτοψίες σε 32 παραλίες έχει εξεταστεί το 85% των παραλιών όπου έγιναν καταγγελίες. Πραγματοποιήθηκε έλεγχος και με χρήση drones στη περιοχή του Λαγονησίου στις 14 Αυγούστου. Στην περιοχή αυτή έλαβε χώρα και επανασφράγιση επιχείρησης στο Θυμάρι Λαγονησίου και απομακρύνθηκαν τόσο όλα τα κινητά στοιχεία όσο και η ξύλινη κατασκευή στον αιγιαλό.
-Κυκλάδες: Εξετάσθηκαν 1.150 καταγγελίες από τις οποίες οι 130 ήταν επώνυμες. Πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε Μύκονο, Πάρο και Θήρα σε συνεργασία με τον Δήμο. Επίσης, συνεργασία με τον Δήμο για αυτοψίες υπάρχει στην Νάξο, Τήνο και Άνδρο.
-Δωδεκάνησα: Εξετάστηκαν 973 καταγγελίες, από τις οποίες οι 106 ήταν επώνυμες. Σημειώνεται ότι μόνο στην Ρόδο επιβλήθηκαν πρόστιμα που ξεπερνούν το ποσό του 1,25 εκατ. ευρώ.
-Πρέβεζα: Εξετάστηκαν 1.075 καταγγελίες. Ελέγχθηκαν 11 παραλίες που συγκέντρωσαν περισσότερες από 600 καταγγελίες.
-Κέρκυρα: Εξετάστηκαν 806 καταγγελίες. Διενεργήθηκαν αυτοψίες σε 10 παραλίες στις οποίες έγιναν 170 καταγγελίες.
-Χανιά: Εξετάστηκαν 620 καταγγελίες. Διενεργήθηκαν αυτοψίες σε 11 παραλίες στις οποίες έγιναν 375 καταγγελίες.
-Μεσσηνία: Εξετάστηκαν 810 καταγγελίες και εκδόθηκαν 2 εντολές σφράγισης. Διενεργήθηκαν αυτοψίες σε 14 παραλίες στις οποίες έγιναν 700 καταγγελίες.
-Πειραιάς, Δυτική Αττική & Νήσοι Αργοσαρωνικού: Εξετάστηκαν 547 καταγγελίες. Διενεργήθηκαν αυτοψίες σε 9 παραλίες στις οποίες έγιναν 240 καταγγελίες. Στις αυτοψίες στην Ύδρα η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης πραγματοποιήθηκε με την χρήση drones.
-Καβάλα: Εξετάστηκαν 730 καταγγελίες. Διενεργήθηκαν αυτοψίες σε 8 παραλίες (3 εκ των οποίων στη Θάσο) στις οποίες έγιναν 500 καταγγελίες.
Συνολικά έχουν επιδοθεί πρόστιμα ύψους 8,5 εκατ. ευρώ ενώ οι τρεις περιοχές με τα υψηλότερα πρόστιμα είναι οι εξής:
-Κεφαλονιά: επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 2.324.000 ευρώ,
-Δωδεκάνησα: επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 250.000 ευρώ,
-Ηράκλειο: επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 742.000 ευρώ
Δημοσιεύτηκε στον Οδηγό του Πολίτη (https://www.odigostoupoliti.eu)
Οι Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, δίνοντας έμφαση στην ισότιμη συμμετοχή όλων…
Φωτιά τώρα, απόγευμα της Πέμπτης 21.11.2024, σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Νέα Τυρολόη Σερρών …
Αρχικά στα Δωδεκάνησα και βαθμιαία στο Ιόνιο, τα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, νεφώσεις παροδικά αυξημένες…
Η Hellenic Train ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι σήμερα το πρωί η αμαξοστοιχία IC 51,…
ΕΛΓΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Πέμπτη 21η Νοεμβρίου 2024 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΓΑ: Πληρώνονται οι ενστάσεις…
Συντάξεις Ιανουαρίου 2025. Νωρίτερα πριν τις γιορτές η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων και…