Η Λέσβος του Χρόνη Μπότσογλου

Η Λέσβος του Χρόνη Μπότσογλου

H στρατιωτική θητεία του στάθηκε αφορμή για την πρώτη γνωριμία. Έκτοτε ο ζωγράφος αγάπησε κι εμπνεύστηκε από ένα νησί που θεωρεί ευλογημένο – για την ομορφιά, την παράδοση και τους ανθρώπους του



Στο στούντιο του Χρόνη Μπότσογλου υπάρχουν πίνακες ζωγραφικής με το τοπίο της Λέσβου. «Ζωγραφίζω μόνο τόπους ή πράγματα που γνωρίζω πολύ καλά». Ο καταξιωμένος ζωγράφος διατηρεί σπίτι στο Πετρί από το 1968. «Κάθομαι αρκετούς μήνες στη Μυτιλήνη και ζωγραφίζω. Ζωγραφίζω το βουνό της Λαφιώνας, που βλέπω απέναντί μου. Το βουνό είναι η παρηγοριά μου: είναι κάτι που δεν το έχει χαλάσει ακόμη ο άνθρωπος».

Λέσβος

Το Πετρί είναι ένα μικρό χωριουδάκι στη βόρεια Λέσβο, «χτισμένο στην άκρη κάποιων απότομων βράχων, που το κάνουν να μοιάζει με αετοφωλιά. Ολα αυτά τα χρόνια που περάσανε άλλαξε, όχι βέβαια πάντα για το καλό, αφού αλλοιώθηκε ο χαρακτήρας του. Κάτι δηλαδή που συνέβη σε όλη την ελληνική ύπαιθρο. Παρ’ όλα αυτά, η μοναδική του θέση και η θέα προς τη δύση παραμένει μοναδική. Τις πιο μεγάλες μέρες του Ιουλίου, και αν έχει καλή ορατότητα, φαίνεται καθαρά η κορυφογραμμή του Αγίου Ορους. Οταν οι γυναίκες του χωριού πάνε να δουν το ηλιοβασίλεμα, λένε: «Πάμε να δούμε την ομορφιά»».

Καθαρόαιμο παιδί της πόλης, ο Χρόνης Μπότσογλου εξοικειώθηκε με τη φύση μόνο όταν βρέθηκε στο νησί της Σαπφούς. Αρχισε να πηγαίνει εκεί σταθερά μετά τη στρατιωτική του θητεία. Η σύζυγός του Ελένη καταγόταν από την Πέτρα, κάτι που του δημιούργησε δεσμούς για τον τόπο. «Από μικρός είχα αραχνοφοβία. Στη Μυτιλήνη υπάρχουν κάτι μεγάλες αράχνες -μια ράτσα μυτιληνιά- που λέγονται «κνιάμενα» και οι οποίες έχουν δυνατό δηλητήριο. Μια φορά η μικρή μας κόρη κοιμόταν μέσα στο υπνοδωμάτιο. Κάποια στιγμή πήγα να την τσεκάρω και στο προσκέφαλό της είδα μια τέτοια αράχνη. Δεν είχα άλλη επιλογή: σήκωσα το χέρι μου και τη σκότωσα. Εκτοτε ξεπέρασα το φόβο μου», λέει γελώντας ο καλλιτέχνης.

Λέσβος

FOOD COMPANY
«Δεν μπορώ να πιω ούζο αλλού εκτός από τη Μυτιλήνη. Με παρέα, δίπλα στη θάλασσα». Tι σας αρέσει να τρώτε για μεζέ; «Χταπόδι χτυπητό στα κάρβουνα! Δυστυχώς ελάχιστοι πια το κάνουν στο νησί – οι περισσότεροι προτιμούν να το σερβίρουν βραστό. Πάντως, από τα πιο ωραία πράγματα που μπορεί να φάει κανείς στη Λέσβο είναι το «σούσι», δηλαδή τη σαρδέλα Καλλονής. Που την παστώνεις το πρωί και την τρως ωμή το μεσημέρι. Φυσικά, τα πιο ωραία ψάρια τα έχει η Καλλονή». Ενα μέρος για μαγειρευτά; «Δοκιμάστε να φάτε στον γυναικείο συνεταιρισμό της Πέτρας. Είναι το μόνο που έχει διατηρήσει την ποιότητα στην παράδοση».

ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ
«Ενα έργο μοναδικό της φύσης, που η ανθρώπινη σοβαρότητα και επιμονή μπόρεσε να το παρουσιάσει και να το αναδείξει. Μιλώ για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και για το γεωλογικό πάρκο με τα πετρωμένα δέντρα. Η επιστημονική γνώση του διευθυντή του, Νίκου Ζούρου, και η προσωπική ολοήμερη ενασχόλησή του χάρισαν όχι μονάχα στη Λέσβο, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα αυτό το σπάνιο, το μοναδικό μέχρι σήμερα γεωλογικό φαινόμενο, εφόσον χαρακτηρίστηκε από την UNESCO διατηρητέο μνημείο της φύσης».

ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
«Πρέπει να επαινέσω επίσης την προσπάθεια του πρώην δημάρχου Καλλονής, Αρη Ελευθερίου, που όχι μονάχα έσωσε τον βιότοπο του Κόλπου από την αυθαίρετη δόμηση, αλλά ανέπτυξε και τον ειδικό τουρισμό, όπου ορνιθολόγοι έρχονται από όλο τον κόσμο και παρατηρούν και καταγράφουν τα υπό εξαφάνιση πουλιά».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ
«Αξίζει επίσης να αναφερθώ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης που, εκτός από τα σημαντικά ευρήματα που παρουσιάζει, αποτελεί και ένα μουσειακό πρότυπο λειτουργικότητας και αισθητικής. Στη Λέσβο υπάρχουν επίσης τα δύο μουσεία που της χάρισε ο Τεριάντ: το υπέροχο Μουσείο του Θεόφιλου και το μουσείο με τα χαρακτικά και τα εικονογραφημένα βιβλία και περιοδικά από μεγάλους Ευρωπαίους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Ωστόσο, η περιφέρεια, η νομαρχία, ο δήμος, δεν προστάτεψαν τα έργα του Θεόφιλου, που κινδυνεύουν να καταστραφούν από την υγρασία.
Η Δημοτική Πινακοθήκη -που διαθέτει τη σημαντική συλλογή ζωγραφικής του Γ. Πετρή και τα εξώφυλλα και τις εικονογραφήσεις του περιοδικού «Επιθεώρηση Τέχνης»- δεν έχει προσωπικό. Σε ανάλογη κατάσταση βρίσκεται η Πινακοθήκη του Μολύβου, που περιλαμβάνει έργα που δώρισαν Ελληνες καλλιτέχνες και συλλέκτες. Τέλος, υπάρχει το μοναδικό Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης», που έστησε στο χωριό Χύδηρα το Iδρυμα Ν. Γ. Παπαδημητρίου ολοκληρώνοντας την εκπαιδευτική του προσφορά στη νεολαία του νησιού μετά τις υποτροφίες που εδώ και χρόνια παρέχει».

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
«Μίλησα για τις ομορφιές και τις ανοχές αυτού του τόπου. Οι άνθρωποι είναι, όμως, αυτοί που πάντα χαρακτηρίζουν ένα μέρος. Και οι Μυτιληνιοί είναι άξιοι της ομορφιάς και της παράδοσης αυτού του ευλογημένου τόπου».
*Ο Χρόνης Μπότσογλου είναι ζωγράφος.

ΠΩΣ ΠΑΜΕ
Με αεροπλάνο – Με πλοίο



ΔΙΑΜΟΝΗ
Sunrise Resort Hotel (Μόλυβος, Τ/22530-71.713, www.sunrisehotel-lesvos.com). Κτισμένο αμφιθεατρικά δίπλα στη θάλασσα. Τα 106 δωμάτιά του είναι μοντέρνα, με μεγάλα κρεβάτια, άνετους χώρους και μπαλκόνι. Πισίνες, σάουνα, τζακούζι, εστιατόριο και αθλητικές εγκαταστάσεις.
Imerti Resort Hotel (Σκάλα Καλλονής, Τ/22530-28.028, www.imerti.gr). Τρία κτίρια ανάμεσα σε πράσινους κήπους, δέντρα και πισίνες στεγάζουν τα δωμάτια, τις σουίτες και τα διαμερίσματα. Ολα τα κρεβάτια είναι υπέρδιπλα, ενώ το προσωπικό θα σας βοηθήσει πολύ και για τις βόλτες και τις εκδρομές σας.
Michaelia Hotel (Παραλιακή οδός Πέτρας, Τ/22530-41.731, www.michaeliahotel.com). Δέκα μέτρα από τη θάλασσα. Οι ιδιοκτήτες έχουν δώσει μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρειες: βραχόκηπος με ψαράκια, πισίνα με τζακούζι και καταρράκτες και 30 δωμάτια με θέα στο Αιγαίο ή στην πισίνα.
Ελαιώνας της Γέρας (Πέραμα, Τ/22510-52.105, www.lesvoseleon.gr). Ανάμεσα σε 28 στρέμματα από ελαιόδεντρα βρίσκονται τα άνετα και προσεγμένα δωμάτια και διαμερίσματα. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να συμμετάσχετε και σε διάφορες αγροτικές εργασίες.
Akti Hotel (Μόλυβος, Τ/22530-71.801, www.akti-hotel-lesvos.com). Πολλά παράθυρα, ευρύχωρα δωμάτια και άριστη εξυπηρέτηση. 24ωρη υπηρεσία δωματίου, δωρεάν ασύρματο internet, πισίνα, εστιατόριο.
Panselinos Hotel (Εφταλού, Τ/22530-71.905, www.panselinoshotel.gr). Στούντιο και διαμερίσματα σε παλ χρώματα, με κουζινάκι, μπαλκόνι, καναπέ και θέα στη θάλασσα ή στο βουνό. Ιδανική επιλογή για οικογένειες με παιδιά – διαθέτει παιδική χαρά, παιδική πισίνα και φύλαξη παιδιών μετά από συνεννόηση.
Αλκαίος (Αλκαίου 16 και 32, Μυτιλήνη, Τ/22510-47.737, 6945-507.089, www.alkaiosrooms.gr). Κοντά στο λιμάνι, στην αγορά και στο κέντρο της Μυτιλήνης, τα δωμάτια είναι ιδανικά για όσους θέλουν να εξερευνήσουν την πόλη. Τρία κτίρια, παραδοσιακά αρχοντικά που ανακαινίστηκαν, στεγάζουν τα δωμάτια με την κλασική διακόσμηση.

Λέσβος

ΦΑΓΗΤΟ
• Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Πέτρας (Πέτρα, Τ/22530-41.238). Ντόπιες σπεσιαλιτέ από τα χέρια των γυναικών του χωριού. Δοκιμάστε χταποδάκι κρασάτο, κολοκυθανθούς γεμιστούς με ρύζι και τυριά, σφουγγάτο και τα ντόπια τυροπιτάκια που εδώ τα λένε γκιουζλεμέδες.
• Ερμής (Κορνάρου 2 και Ερμού, Μυτιλήνη, Τ/22510-26.232). Στα μαρμάρινα τραπεζάκια του ιστορικού καφενείου θα καθίσετε για μερακλίδικο ελληνικό στο μπρίκι, ούζο ντόπιο και πολλά μεζεδάκια από ντόπια υλικά και με παλιές συνταγές: δοκιμάστε σουπιές κρασάτες, σουτζουκάκια σμυρναίικα, κολοκυθανθούς γεμιστούς με τυρί.
• Η Μουριά του Μυριβήλη (Σκαμνιά, Τ/22530-55.319). Η θρυλική μουριά υπάρχει ακόμα και τα λόγια του Μυριβήλη για το καφενείο που υπήρχε παλιά σε αυτήν τη θέση βαφτίζουν την ταβέρνα. Μπροστά στα ψαροκάικα θα δοκιμάσετε χταπόδι λιαστό στα κάρβουνα, σαρδέλα ψητή, γαύρο μαρινάτο, φρέσκα ψάρια και χειροποίητα ορεκτικά.
• Γιώτης (Νυφίδα Πολιχνίτου, Τ/22520-41.329). Ο,τι βγάλει η ψαριά της ημέρας σερβίρει ο Γιώτης, από τις πιο γνωστές ψαροταβέρνες του νησιού. Aλλά και καλά κρεατικά για όσους δεν συμπαθούν το ψάρι.
• Μπέρδεμα (Πλωμάρι, Τ/22520-31.466). Εδώ θα έρθετε φυσικά για τα θαλασσινά μεζεδάκια και τα φρέσκα ψάρια, αλλά και για τα παραδοσιακά ντόπια πιάτα, όπως τα σουγάνια (γεμιστά κρεμμυδάκια), τις χειροποίητες πίτες και τα σπιτικα γλυκά.

Το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου είναι ένα σπάνιο φυσικό φαινόμενο. Σε έκταση 150.000 στρεμμάτων είναι διασκορπισμένοι εκατοντάδες απολιθωμένοι κορμοί δέντρων. Το πάρκο είναι προσβάσιμο καθημερινά από τις 09.00 ώς τις 17.00, ενώ στο χωριό Σίγρι λειτουργεί και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους (Τ/22510-47.033, ενιαίο εισιτήριο για το μουσείο και τα πάρκα).

Το Μουσείο Θεόφιλου στο προάστιο Βαρειά φιλοξενεί 86 πίνακες του ζωγράφου. Πολλοί δανείζονται τοπία και εικόνες από τη ζωή του νησιού. Ανοιχτά μόνο καθημερινές, 09.30 – 15.00 (Τ/22510-41.644).

Το Μουσείο Ελιάς Λέσβου στο χωριό Αγία Παρασκευή στεγάζεται στο παλιό κοινοτικό ελαιοτριβείο, όπου έχουν αποκατασταθεί τα αρχιτεκτονικά και μηχανολογικά του στοιχεία. Η διαδικασία παραγωγής του λαδιού αλλά και η σημασία του για τις τοπικές κοινότητες παρουσιάζονται με ενδιαφέροντα τρόπο (Τ/22530-32.300).

ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Η Λέσβος φημίζεται για τις ωραίες παραλίες αλλά και τα κρύα νερά τους. Αξίζει, λοιπόν, να ανακαλύψετε στα βόρεια την Πέτρα, την Αναξο, το Μόλυβο και την Εφταλού, ενώ πιο νότια την παραλία του Χρουσού, τη Σκάλα Ερεσσού, τη Σκάλα Καλλονής και τη Νυφίδα.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΕΛΑΝΑ ΒΡΟΝΤΗ
http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_taxgreece_1_05/07/2012_450639