Ξεκινούν οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τη χορήγηση και τις προϋποθέσεις
Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους (12.09.2022)
Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:
Ευχαριστώ. Καλησπέρα σε όλους. Καλό φθινόπωρο και καλή σχολική χρονιά σε παιδιά και γονείς.
Το φθινόπωρο όπως όλοι ξέρουμε πάντα σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου προετοιμασίας ΄για τους χειμερινούς μήνες που ακολουθούν και που είναι οι μήνες που ευνοούνται, κυρίως οι σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Μέχρι σήμερα 2022, 3ο φθινόπωρο μαζί με τον κορονοϊό. Ο βασικός εμβολιασμός κατά του Covid και οι αναμνηστικές δόσεις, όπως ξέρουμε, έχουνε μεταβάλει καθοριστικά την πορεία της λοίμωξης προστατεύοντας από τη σοβαρή νόσο και τους θανάτους.
Όμως, η περιορισμένη διάρκεια της ανοσίας τόσο με τον εμβολιασμό, όσο και από την ίδια τη νόσηση, όπως και η διαδοχική εμφάνιση διαφόρων μεταλλάξεων παραλλαγών του κορονοϊού, υπαγόρευαν την ανάγκη παρασκευής εμβολίων προσαρμοσμένα προς τα κυκλοφορούντα στελέχη.
Την 1η Σεπτεμβρίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ο ΕΜΑ γνωμοδότησε θετικά για δύο διδύναμα εμβόλια, το comirnatie original Ο1 της εταιρείας Pfizer, όπως και το spikevax byvalante της εταιρείας Moderna πάλι με την Ο1.
Η έγκριση στοχεύει στο να οργανωθούν έγκαιρα οι εκστρατείες εμβολιασμού των Ευρωπαϊκών χωρών για την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα.
Τα διδύναμα αυτά εμβόλια στηρίζονται στην Mrna μεθοδολογία και τεχνολογία και αποτελούν μία προσαρμοσμένη έκδοση των αρχικών εμβολίων.
Περιλαμβάνουν δηλαδή την πρωτεΐνη της ακίδας του αρχικού στελέχους, του στελέχους Γουχάν και την πρωτεΐνη της ακίδας της παραλλαγής Ο1.
Τα προαναφερθέντα εμβόλια με βάση τις κλινικές μελέτες προκαλούν αύξηση της ανοσιακής απόκλισης, δηλαδή αυξημένο ποσό, αυξάνουν τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και έτσι είναι αποτελεσματικά ως προς την αντιμετώπιση των παραλλαγών της Όμικρον 1, της Όμικρον 2 , Όμικρον 2,7, αλλά και της Όμικρον 5.
Τα δεδομένα ασφάλειας, δηλαδή οι ανεπιθύμητες ενέργειες από τα εμβόλια, είτε τοπικές, είτε συστηματικές, είναι ανάλογες με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν καταγραφεί όλα αυτά τα χρόνια από τα αρχικά εμβόλια. Είναι δηλαδή ήπια στην εκδήλωση και μικρής διάρκειας.
Τα εμβόλια χορηγούνται ενδομυϊκά και περιέχουν 15 μικρογραμμάρια νουκλεοσιδίου του αρχικού στελέχους, τους στελέχους Γουχάν και 15 μικρογραμμάρια του νουκλεοσιδίου της παραλλαγής όμικρον.
Σύμφωνα με τη ρυθμιστική έγκριση του EMA τα εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν από την ηλικία των 12 ετών και άνω και οι συστάσεις όπως συμβαίνει πάντα καθορίζονται από κάθε χώρα, ανάλογα με τα επιδημιολογικά της δεδομένα, την εμβολιαστική κάλυψη και άλλα δεδομένα που μπορεί να έχει κάθε χώρα.
Τα επικαιροποιημένα αυτά εμβόλια προορίζονται και αυτό θα πρέπει να γίνει απόλυτα σαφές, μόνο για αναμνηστική δόση. Δηλαδή μετά τη συμπλήρωση του βασικού εμβολιασμού, να υπενθυμίσω ότι είναι οι δύο δόσεις για τα υγιή άτομα και τρεις δόσεις για τα ανοσοκατασταλμένα, ανεξάρτητα από το είδος του εμβολίου που χρησιμοποιήθηκε στον βασικό εμβολιασμό. Δεν υπάρχει δηλαδή καμία διαφοροποίηση αν έγινε το εμβόλιο της Astra Zeneca ή το Jonson ή της Pfizer.
Φυσικά εξακολουθούν να υπάρχουν και ανεμβολίαστοι ή και πλημμελώς εμβολιασμένοι, οπότε στα άτομα αυτά ο βασικός εμβολιασμός θα συμπληρώνεται με το μονοδύναμο, με το κλασικό εμβόλιο. Τα εμβόλια χορηγούνται τα επικαιροποιημένα σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών μετά την τελευταία δόση εμβολίου ή μετά τη νόσηση.
Επομένως μετά από εμβολιασμό και μετά από νόσηση θα πρέπει να περάσουν τρεις μήνες για τη χορήγηση αυτής της δόσης με το βελτιωμένο προσαρμοσμένο εμβόλιο. Προτεραιότητα έχουν τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης.
Ενδεικτικά θα αναφερθώ σε κύριες ομάδες. Σας είναι γνωστές διότι ήδη έχει χρησιμοποιηθεί αυτή η κατηγοριοποίηση και σε άλλες περιστάσεις κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού. Και με λεπτομέρειες για τα νοσήματα που καθιστούν τα άτομα ευάλωτα και άρα χρήζουν του επαναληπτικού αυτού, το αναμνηστικού εμβολιασμού υπάρχουν πίνακες οι οποίοι απομένει να έχουν μια τελευταία ματιά στην αυριανή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής και να είναι στη διάθεσή σας αναρτημένοι αν το ζητήσετε.
Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει πρώτον όλα τα άτομα ηλικία άνω των 60 ετών. Επίσης άτομα ηλικίας 12 έως 15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα και με τις οδηγίες του θεράποντος γιατρού.
Άτομα που διαμένουν ή εργάζονται σε μονάδες αυξημένης φροντίδας ηλικιωμένων ή χρονίων νοσημάτων. Επαγγελματίες υγείας, άτομα που διαβιούν με άλλα άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα. Όπως και φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τον κορονοϊό.
Οι πίνακες όπως σας προανέφερα έχουν διαμορφωθεί και η τελική επικύρωση τους θα γίνει αύριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρχει διαθεσιμότητα και άλλων εμβολίων όπως για τις παραλλαγές 04, 05 ή και άλλοι τύποι εμβολίων όπως πρωτεϊνικά εμβόλια.
Βλέπουμε δηλαδή μια σημαντική διεύρυνση στο άμεσο μέλλον των επιλογών και αυτό που περιμένουμε από αυτή την ύπαρξη πολλών τύπων εμβολίων είναι ουσιαστικά η μείωση της μεταδοτικότητας των νέων παραλλαγών.
Ο βασικός και κύριος στόχος είναι, και αυτό πρέπει πάντα να το έχουμε κατά νου, η ενίσχυση της ανοσίας για την πρόληψη της σοβαρής νόσου και των θανάτων.
Ο έγκαιρος εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση είναι σημαντικότερο από τον τύπο του εμβολίου που θα χορηγηθεί.
Και πριν κλείσω για τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα ήθελα να θυμίσω το γνωστό παλιό μας σημαντικό εμβόλιο ότι μαζί δηλαδή με τον προγραμματισμό για τον εμβολιασμό για τον Covid δεν θα πρέπει να αμελήσουμε ή να αναβάλουμε τον εμβολιασμό για την γρίπη που είναι τόσο σημαντικός για την προστασία της υγείας ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού μας.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας.
Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ:
Καλησπέρα. Θα ξεκινήσω παραδοσιακά δίνοντας τα αριθμητικά στοιχεία του εμβολιαστικού προγράμματος. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 21.350.000 εμβολιασμοί.
Πιο συγκεκριμένα, περισσότεροι από 7.600.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 12η θέση από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ποσοστό εμβολιασμένων με τουλάχιστον μία δόση και σε ποσοστό που ξεπερνάει το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Περισσότεροι από 5.845.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με αναμνηστική δόση, αριθμό που μας τοποθετεί στη 12η θέση από τους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ποσοστό 54,8% του γενικού πληθυσμού, την ώρα που αντίστοιχος μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 53,7%.
Επίσης μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί με 2η αναμνηστική δόση περισσότεροι από 555.000 συμπολίτες μας και με την Ελλάδα να βρίσκεται στη 10η θέση από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η χώρα μας έχει παραλάβει τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Όμικρον 1 BA1 όπως ονομάζεται και πριν από λίγο στις 18:00 ανοίξαμε την πλατφόρμα για να μπορούν οι πολίτες να κλείνουν ραντεβού με αναμνηστική δόση με τα εμβόλια αυτά.
Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης. Οι εμβολιασμοί των αναμνηστικών δόσεων, οι πρώτοι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022
Από εδώ και στο εξής το βασικό σχήμα όπως ήδη έχει αναφέρει η καθηγήτρια η κυρία Θεοδωρίδου θα γίνεται με τα αρχικού τύπου εμβόλια και οι αναμνηστικές δόσεις με τα επικαιροποιημένα εμβόλια.
Στο σύστημα η ένδειξή τους πέρα από αναμνηστική και 1η και 2η δόση, θα υπάρχει η ένδειξη Pfizer για τα αρχικού τύπου και Pfizer BA1 για τα επικαιροποιημένα τύπου εμβόλια.
Όσοι πολίτες έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για αναμνηστική δόση με του αρχικού τύπου εμβόλια, μπορούν αν θέλουν να αναπρογραμματίσουν το ραντεβού τους με τα επικαιροποιημένα τύπου και επίσης σήμερα να ενημερώσετε ότι αναμένεται να δοθεί η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων τον ΕΜΑ για τα εμβόλια BA4,5 δηλαδή τις καινούριες παραλλαγές, πολύ νωρίτερα απ’ ότι αναμενόταν και η πρώτη παράδοση των εμβολίων αναμένεται την τελευταία εβδομάδα Σεπτεμβρίου, την εβδομάδα που ξεκινάει από 19 Σεπτεμβρίου.
Η χώρα μας με το που παραλάβει, αμέσως τις επόμενες μέρες θα θέσει τα εμβόλια αυτά όπως κάναμε και με τα εμβόλια της Όμικρον 1, άρα πολύ σύντομα θα έχουμε και τα πλήρως επικαιροποιημένα εμβόλια
ΣΥΣΤΑΣΗ Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗΣ ΔΟΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΔΙΔΥΝΑΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
Τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια έχουν πρόσφατα εγκριθεί από τους αρμόδιους ρυθμιστικούς οργανισμούς και χορηγούνται αποκλειστικά ως αναμνηστική δόση. Ως εκ τούτου πριν τη χορήγηση του επικαιροποιημένου διδύναμου εμβολίου απαιτείται η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού*.
Συστήνεται η χορήγηση αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (ΒΑ.1, ΒΑ.4/ΒΑ.5) έναντι του κορωνοϊού σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ή τη νόσηση από κορωνοϊό:
• σε όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
• σε άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (βλ. Πίνακες 1 και 2) σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού
• σε διαμένοντες και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων
• σε επαγγελματίες υγείας
• σε διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα (βλ. Πίνακες 1 και 2)
• σε φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορωνοϊό
Διευκρινίζεται ότι:
-Άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με τη δεύτερη αναμνηστική δόση των μονοδύναμων εμβολίων και ανήκουν στις παραπάνω ομάδες μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών).
-Άτομα που νόσησαν μετά τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης των μονοδύναμων εμβολίων δεν έχουν αντένδειξη και μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.
-Παρέχεται εξατομικευμένα η δυνατότητα εμβολιασμού με διδύναμα επικαιροποιημένα εμβόλια για δεύτερη αναμνηστική ή τρίτη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.
Τονίζεται εκ νέου ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός των παραπάνω ομάδων με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια είναι σημαντικότερος από τον τύπο του εμβολίου που θα χορηγηθεί.
*Ο βασικός εμβολιασμός περιλαμβάνει δύο δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων ή του πρωτεϊνικού εμβολίου ή μια δόση του μονοδοσικού εμβολίου Johnson & Johnson για το γενικό πληθυσμό και 3 δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων για τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.
Αριθμ. 637//01/2025 - ΦΕΚ Τεύχος ΑΣΕΠ 1/14.01.2025 Τροποποίηση της Προκήρυξης 8K/2024 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα…
Ανακοινώνεται σήμερα, Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025 και ώρα 11:00, από τον Πρωθυπουργό ο προτεινόμενος από…
Πως διαμορφώνονται οι συντάξεις αναπηρίας μετά την αύξηση: Με την αύξηση των κύριων συντάξεων, αυξήθηκε…
Μεταφορά χρημάτων μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών: Πότε θεωρείται δωρεά ή γονική παροχή. H δωρεά ή γονική…
Καθολική εφαρμογή του προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία», μετά το πέρας της πιλοτικής…
Στο Ιόνιο, τη δυτική Πελοπόννησο, την Κρήτη (κυρίως τη δυτική), τα νησιά του βόρειου και…