Κορονοϊός. Παράταση του lockdown έως 08-03-2021. Τι αλλάζει
Παρατείνεται το lockdown έως Δευτέρα 08 Μαρτίου 2021
Ενημέρωση 26.2.2021 από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά
«Καλησπέρα σας από την Πολιτική Προστασία. Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, η οποία παρουσιάστηκε από τους Καθηγητές μας, φαίνεται να ακολουθεί τη γενική τάση που παρουσιάζει την εξέλιξη της πανδημίας σε όλη την Ευρώπη, με αυξητικές τάσεις τις τελευταίες ημέρες.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως γνωρίζουμε, δεν είναι τα ίδια σε όλη την επικράτεια και οι διαφοροποιήσεις που υπάρχουν από περιοχή σε περιοχή εξετάζονται και αναλύονται από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, ώστε να καθοριστεί το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας κάθε περιοχής και κατ’ επέκταση τα μέτρα που ισχύουν σε αυτή.
Σύμφωνα λοιπόν με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων και μετά από σημερινή ομόφωνη εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού Covid-19, ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας διαμορφώνεται ως εξής:
Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) μπαίνουν από αύριο Σάββατο στις 6 το πρωί και έως τη Δευτέρα 8 Μαρτίου στις 6 το πρωί οι εξής περιοχές:
Η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας, με εξαίρεση το Δήμο Μεγανησίου, όπου παρατηρείται σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν εξαπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα – από 7, στις 18 Φεβρουαρίου, σε 43 εχθές το βράδυ.
Στο κόκκινο μπαίνει επίσης και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, όπου παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο Δήμο Ηγουμενίτσας, όπου εντοπίζεται σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου, με τα ενεργά κρούσματα να έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί την τελευταία εβδομάδα.
Αυξητική τάση, μικρότερης όμως κλίμακας, παρατηρείται και στους Δήμους Σουλίου και Φιλιατρών, η οποία μάλιστα συνδέεται με κινητικότητα μεταξύ των τριών Δήμων όπως αποτυπώνεται τόσο από τα κρούσματα, όσο και από την ιχνηλάτηση των στενών επαφών τους.
Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) εντάσσεται επίσης και η Περιφερειακή Ενότητα Σύρου, όπου τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν από 3, στις 18 Φεβρουαρίου, σε 32 εχθές το βράδυ.
Στο κόκκινο επίσης μπαίνει η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, όπου παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου, καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 7, στις 18 Φεβρουαρίου, σε 45 εχθές το βράδυ.
Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου μπαίνει και ο Δήμος Αρταίων, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 16, στις 18 Φεβρουαρίου, σε 64, έχουν δηλαδή τετραπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα.
Στο Επίπεδο Αυξημένου Κινδύνου (κόκκινο) κατατάσσεται επίσης και ο Δήμος Διδυμοτείχου, όπου τα κρούσματα έχουν αυξηθεί από 25, στις 18 Φεβρουαρίου, σε 89.
Στο κόκκινο μπαίνει και ο Δήμος Λοκρών, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα, καθώς έχουν αυξηθεί από 17, στις 18 Φεβρουαρίου, σε 82. Η κατάσταση στη Μαλεσίνα είναι ανησυχητική και συστήνουμε πιστή, αυστηρή εφαρμογή των μέτρων.
Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) επίσης κατατάσσεται και ο Δήμος Αμφιλοχίας, όπου την τελευταία εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 15, στις 18 Φεβρουαρίου, σε 50 εχθές το βράδυ.
Επιπλέον, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου τίθεται ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, λόγω της αυξητικής τάσης που παρατηρείται τόσο στο Δήμο Ηρακλείου όσο και στους υπόλοιπους Δήμους της περιοχής, καθώς και της μεγάλης διασποράς του ιού στην κοινότητα. Ενώ επιπρόσθετα έχουν ανιχνευθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, θυμίζω, και μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, που προφανώς προβληματίζουν τους επιδημιολόγους μας.
Σε Επίπεδο Αυξημένου Κινδύνου (κόκκινο) μπαίνει και ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, όπου παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε όλους τους Δήμους. Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη στο Δήμο Λουτρακίου, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 4, στις 18 Φεβρουαρίου, σε 27.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω μία αναφορά σε δύο Δήμους: στο Δήμο Λαρίσης και στο Δήμο Βόλου, όπου επίσης το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει επικίνδυνα αυξητική τάση τα τελευταία 24ωρα. Παρακαλούμε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς στην τήρηση των μέτρων, ώστε να μην χρειαστεί να προχωρήσουμε σε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα. Η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω έξαρση του ιικού φορτίου και να μην χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα.
Τώρα, από το επίπεδο αυξημένου κινδύνου, από το κόκκινο, βγαίνουν καθώς έχει βελτιωθεί σημαντικά η επιδημιολογική τους εικόνα οι Δήμοι Τεμπών και ο Δήμος Καρπάθου, οι οποίοι μπαίνουν στο επίπεδο επιτήρησης στο πορτοκαλί.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα Τέμπη έχουν 8 ενεργά κρούσματα, ενώ είχαν φτάσει τα 40 στις 5 Φεβρουαρίου, ενώ η Κάρπαθος έχει 1 ενεργό μόλις κρούσμα, όταν είχε 15 στις 12 Φεβρουαρίου. Ευχαριστούμε τους κατοίκους και τις δημοτικές αρχές των Τεμπών αλλά και της Καρπάθου, για τη συνεργασία τους και για την ιδιαίτερη προσοχή που έδωσαν στην ορθή εφαρμογή των μέτρων.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, στο κόκκινο δηλαδή, παραμένουν η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας, η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, η νήσος Θάσος, ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο Δήμος Ζίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, ο Δήμος Ναυπλιέων και ο Δήμος Άργους Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, καθώς και οι Δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.
Θα ήθελα να σημειώσω σε αυτό το σημείο, ότι τα στοιχεία έδειχναν βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα της Τανάγρας και της Θήβας, όμως τις τελευταίες 3 ημέρες παρατηρείται εκ νέου αυξητική τάση, καθώς στην Τανάγρα τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 36, από 25 που ήταν στις 22 Φεβρουαρίου και στη Θήβα σε 66, από 47 που ήταν στις 22 Φεβρουαρίου. Ως εκ τούτου, κρίθηκε αναγκαίο από τους επιδημιολόγους μας η παράταση των πρόσθετων μέτρων.
Όσον αφορά τώρα στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, το βαθύ κόκκινο. Από το επίπεδο αυτό βγαίνει ο Δήμος Μυκόνου και μπαίνει στο επίπεδο επιτήρησης. Η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της Μυκόνου, όπου υπάρχουν πλέον 3 ενεργά μόλις κρούσματα, όταν στις 3 Φεβρουαρίου είχαν φτάσει τα 53, κάνει δυνατή την άρση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων.
Παρά ταύτα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο, παραμένουν ο Δήμος Καλυμνίων, ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου της Θεσσαλονίκης, η Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας, πλην της Σκύρου, η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, η Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας και η Περιφέρεια Αττικής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάσταση στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 721, στις 18 Φεβρουαρίου, σε 1302 σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, στο Δήμο Πειραιά τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 80%, από 533 στις 18 Φεβρουαρίου, σε 910 εχθές, ενώ αυξητική τάση παρατηρείται και στους υπόλοιπους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς, καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στον Κορυδαλλό από 45, στις 18 του μήνα, σε 95 μέχρι εχθές, στο Πέραμα από 28 σε 50, στη Νίκαια από 64 σε 70 και στο Κερατσίνι-Δραπετσώνα από 51 σε 65.
Λόγω της ιδιαίτερα επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζει η περιοχή, κρίνεται απαραίτητο να ενταθούν οι έλεγχοι ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Για αυτό και καλούμε τις δημοτικές Αρχές να πάρουν κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία, ώστε να συμβάλλουν ακόμα πιο αποτελεσματικά στην προσπάθεια αυτή.
Παρόμοια είναι η εικόνα, δυστυχώς, και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, όπου επίσης καταγράφηκε αυξητική τάση, καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 835, στις 18 Φεβρουαρίου, σε 1.036. Έχουμε μια αύξηση, δηλαδή, 24% μέσα σε μια εβδομάδα. Τάση που δεν παρουσιάζει σημαντικές διαφορές από δήμο σε δήμο. Η κατάσταση είναι κρίσιμη ως επικίνδυνη και για αυτό και παρακαλούμε τους κατοίκους αυτών των Περιφερειακών Ενοτήτων, ειδικά Πειραιά και Δυτικής Αθήνας, αλλά και ολόκληρης της Περιφέρειας Αττικής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς στην τήρηση των μέτρων.
Απευθύνουμε έκκληση και ζητάμε την συνεργασία και την συμβολή όλων, προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Τον τρόπο για να το πετύχουμε αυτό τον γνωρίζουμε και δεν είναι άλλος από την πιστή, την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού από τις χερσαίες πύλες εισόδου, από την Δευτέρα 1η Μαρτίου στις 6 το πρωί και μέχρι τη Δευτέρα 15 Μαρτίου στις 6 το πρωί, ισχύουν τα εξής για τους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Ευζώνων.
Το ωράριο εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς διαμορφώνεται από τις 07:00 έως τις 19:00 το απόγευμα, συμπεριλαμβανομένης και της διέλευσης φορτηγών οχημάτων, αντί από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, που ίσχυε μέχρι τώρα. Το όριο των 700 ατόμων που είχαν δικαίωμα εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς καθημερινά, διαμορφώνεται πλέον σε 400 άτομα ημερησίως.
Θεσπίζεται η υποχρεωτική χρήση ταχέων δοκιμασιών αντιγόνου rapid test, σε όλους τους εισερχόμενους στην χώρα από τους συγκεκριμένους σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων και των οδηγών εμπορευματικών φορτηγών. Η υποχρέωση προσκόμισης αρνητικού τεστ PCR 72 ωρών και συμπλήρωσης PLF παραμένει στους εισερχόμενους, πλην των οδηγών εμπορευματικών φορτηγών.
Σε περίπτωση ανίχνευσης θετικού κρούσματος, δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στην χώρα. Όλοι οι εισερχόμενοι από τους σταθμούς αυτούς, θα τίθενται πλέον υποχρεωτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 αντί για 7 ημέρες που ίσχυε, εξαιρουμένων των οδηγών εμπορευματικών φορτηγών.
Στην συνέχεια θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι την Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021, οι εργοδότες υποχρεούνται να έχουν εφοδιάσει τους εργαζόμενους τους με νέες βεβαιώσεις κίνησης για την εκτέλεση της εργασίας τους, οι οποίες μπορούν να έχουν διάρκεια ισχύος κατ’ ανώτατο όριο ως και την Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021. Από την Τρίτη 9 Μαρτίου 2021, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να χορηγήσουν εκ νέου βεβαιώσεις κίνησης, οι οποίες δύνανται να έχουν ισχύ έως και 14 ημέρες.
Οι βεβαιώσεις αυτές έχουν ξεκινήσει να εκδίδονται από χθες. Χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης-αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζομένους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση, δηλαδή στον εργοδότη.
Υπενθυμίζεται ότι δεν χορηγείται βεβαίωση κίνησης σε όσους εργαζομένους βρίσκονται: α) σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, β) σε τηλεργασία ή γ) σε νόμιμη άδεια και οι οποίοι μπορούν να μετακινούνται μέσω της χρήσης των έξι ειδικών κατηγοριών που επιτρέπουν την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή sms στο 13033.
Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει των ΚΑΔ τους, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζομένους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.
Με έντυπο μέσω του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr, μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Οφείλουν να φέρουν μαζί με εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα Taxis των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση. Ειδικώς οι επιστήμονες αυτοαπασχολούμενοι, μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.
Με νέο έντυπο μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.
Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στην Τσικνοπέμπτη που είναι την επόμενη εβδομάδα. Για τη συγκεκριμένη ημέρα ισχύει ό,τι ισχύει και όλες τις υπόλοιπες ημέρες με απαγόρευση κυκλοφορίας και δυνατότητα κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης των πολιτών, με αποστολή sms στο 13033 για τους έξι λόγους που όλοι γνωρίζουμε.
Δεν θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στα υφιστάμενα μέτρα και αυτό γιατί, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, συγχρωτισμοί και μετακινήσεις μπορούν να έχουν εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες, καθώς συμβάλλουν αποφασιστικά στην εξάπλωση του ιού.
Ας περάσουμε, λοιπόν, την Τσικνοπέμπτη σε στενό κύκλο, ας περιοριστούμε στους ανθρώπους με τους οποίους έχουμε ούτως ή άλλως καθημερινή επαφή, ώστε να μην βρεθούμε μετά από μερικές ημέρες αντιμέτωποι με μία νέα έξαρση της πανδημίας.
Τέλος, θέλω να τονίσω για άλλη μία φορά τα εξής: καταλαβαίνω το εύλογο ενδιαφέρον όλων, για το πότε θα αρχίσουν να ανοίγουν ξανά κάποιες δραστηριότητες. Κυκλοφορούν διάφορες ημερομηνίες και θέλω να επαναλάβω για ακόμη μία φορά, ότι οποιαδήποτε απόφαση για άνοιγμα και η σχετική ημερομηνία που το συνοδεύει θα ανακοινώνεται είτε από εδώ, είτε από οποιοδήποτε άλλο τρόπο προκρίνει η Κυβέρνηση και μόνο. Ως εκ τούτου, για οποιαδήποτε ημερομηνία συστήνουμε να αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις, οι οποίες λαμβάνονται μετά από εισηγήσεις των ειδικών και μόνο»
Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.: 12639 – ΦΕΚ Τεύχος Β 793/27.02.2021
Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00