Κορονοϊός 23-03-2020. 71 νέα κρούσματα. Το σύνολο ανέρχεται στα 695
Ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, Καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα (23-03-2020)
Ανακοινώνονται 71 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας.
Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 695
Οι συμπολίτες μας που έχουν καταλήξει από το νέο ιό είναι 17
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Καλησπέρα σας. Έως σήμερα, 358.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί σε 193 χώρες. Είναι ταχεία η αύξηση που έχει ο ιός, σε όποια κοινότητα και κοινωνία εισβάλλει.
Η ανθρωπότητα έχει ήδη καταγράψει περισσότερους από 15.000 επιβεβαιωμένους θανάτους, αλλά και περισσότερους από 100.000 ανθρώπους, που ενώ μολύνθηκαν από τον ιό έχουν γίνει ήδη καλά.
Σήμερα, σας ανακοινώνω 71 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας.
Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 695 και αφορά 28 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, ιδιαίτερα Περιφερειακές Ενότητες του Νομού Αττικής.
Το 56% των νοσούντων έως σήμερα, είναι άνδρες. Ηλικίες από 18 ως 64 ετών αφορούν το 75% των περιπτώσεων, ενώ άνω των 65 είναι το 21% των περιπτώσεων.
114 συμπατριώτες μας συνεχίζουν να νοσηλεύονται. Το 61% από αυτούς είναι άνδρες. 35 συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, διασωληνωμένοι.
Η μέση ηλικία τους είναι τα 68 έτη και όλοι είναι άνδρες, εκτός από μία γυναίκα. 74% των διασωληνωμένων συμπολιτών μας έχει υποκείμενο σοβαρό χρόνιο πρόβλημα υγείας.
Οι συμπολίτες μας που έχουν καταλήξει από το νέο ιό είναι 17. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 76 έτη. Οι 14 ήταν άνδρες και οι 3 γυναίκες. Ήταν όλοι ηλικιωμένοι ή είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα.
Τέλος, 29 συμπολίτες μας έχουν ήδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.
Σχετικά με την επιτήρηση και τη σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων, παραμένουμε στις εκτιμήσεις των μαθηματικών μας προβλέψεων, οι οποίες ανανεώνονται συνεχώς.
Τα στοιχεία μας, δείχνουν πως περίπου 8.000 με 10.000 άνθρωποι έχουν ήδη προσβληθεί στη χώρα. Πάντα οι μαθηματικές εκτιμήσεις έχουν μια αβεβαιότητα, αλλά και δείχνουν πόσο κοντά μας μπορεί να είναι ο ιός. Μας αφορά όλους.
Πρέπει να τονίσω εδώ, πως δεν έχουμε καλά στοιχεία για πολλές πτυχές της τωρινής πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Πολλές κρίσιμες λεπτομέρειες της επιδημιολογίας είναι άγνωστες.
Γιατί στη Γαλλία τα ποσοστά νοσηλείας και κάποιες ηλικιακές κατανομές είναι διαφορετικά από τις δικές μας παρατηρήσεις και τις παρατηρήσεις της Κίνας;
Στα άγνωστα συμπεριλαμβάνονται ο απόλυτος αριθμός των περιπτώσεων. Έχουμε μιλήσει για αυτό. Ο ρόλος των παιδιών στην μετάδοση. Ο ρόλος της μετάδοσης όταν δεν έχει συμπτώματα, πριν εμφανίσει συμπτώματα, καθώς και του απόλυτου κινδύνου θανάτου από τη λοίμωξη με το νέο ιό.
Για όλα αυτά έχουμε κάποια δεδομένα, αλλά δεν είναι βέβαια επιστημονικά δεδομένα. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν γνωρίζουμε και δεν πρέπει να λάβουμε τις δραστικές ενέργειες για να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού, έως ότου τα δεδομένα μας είναι ακόμη πιο σίγουρα.
Νομίζω γνωρίζουμε ήδη αρκετά σαν επιστημονική κοινότητα. Ποιες είναι οι απαραίτητες δράσεις, όσο δύσκολες και αν είναι αυτές.
Πρώτα, ο αριθμός των σοβαρών περιπτώσεων, που είναι το προϊόν από τα δύο άγνωστα μεγέθη, δηλαδή του πόσοι έχουν μολυνθεί, σε σχέση με το πόσοι νοσούν σοβαρά ή πεθαίνουν.
Αυξάνει πολύ. Αυξάνει δραματικά, σε ανησυχητικά επίπεδα, εάν επιτρέψουμε στη νέα λοίμωξη να εξαπλωθεί. Αυτό το ξέρουμε με σιγουριά.
Και αυτή τη στιγμή, είναι πάρα πολύ σημαντικό να επιβαρυνθεί όσο το δυνατόν λιγότερο το σύστημα υγείας της χώρας. Επίσης, οι ασθενείς που είναι ελαφρά, είναι πολύ περισσότερο σημαντικό να απομονώνονται, παρά να ελέγχονται.
Επιπρόσθετα, πρέπει να γνωρίζουμε καλά, ότι χωρίς μέτρα ελέγχου ο αριθμός των περιπτώσεων θα συνεχίσει να αυξάνεται δραστικά, έως να μολυνθεί περισσότερο από το 50% του πληθυσμού.
Ακόμα και σε χώρες με πολύ καλό σύστημα ελέγχου, είναι αδύνατον να έχει μολυνθεί το 50% του πληθυσμού. Αυτή τη στιγμή, οι υπολογισμοί σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνουν πως για κάθε έναν συμπτωματικό ασθενή υπάρχει τουλάχιστον ένας ασυμπτωματικός ή με ελαφρά συμπτώματα.
Η παρουσία ασυμπτωματικών ατόμων, και ιδιαίτερα νέων, που μπορεί να μεταδίδουν τον ιό, φάνηκε και σε πρόσφατο έλεγχο ατόμων που επέστρεψαν από περιοχές με υψηλή μετάδοση του ιού στη χώρα μας.
Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει πως τα μέτρα δεν πρέπει να χαλαρώσουν. Και όταν κανείς χαλαρώνει στα μέτρα, η μετάδοση θα αυξηθεί με μαθηματική ακρίβεια, όπως και ο αριθμός των περιπτώσεων της νόσου.
Μια πανδημία σαν αυτή, δεν υποχωρεί από μόνη της. Δύο επιλογές υπάρχουν: τα αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, τα οποία ήδη οι περισσότεροι από εμάς εφαρμόζουν – δείτε και σήμερα το παράδειγμα της Ινδίας – ή ένα υπερφορτωμένο και αδύνατο να ανταποκριθεί σύστημα υγείας.
Όσο άσχημο και αν ακούγεται, είναι ένας ιός που δεν σταματά με τόσο εύκολα μέτρα όσο όλοι θα θέλαμε. Να τον αφήναμε να εξαπλωθεί, όπως προτείνεται από κάποιους κύκλους, δεν μπορώ να το φανταστώ.
Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα, χρειαζόμαστε αποτελεσματικές θεραπείες και ένα εμβόλιο το οποίο, δυστυχώς, αργεί.
Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο που έχουμε ήδη αγοράσει με τα μέτρα για τη μαζική κινητοποίηση. Και αυτός ο χρόνος πρέπει να επενδυθεί σε κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς τρόπους να ανταπεξέλθουμε σε αυτή την κρίση.
Θέλω να πω εδώ ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους συμμορφώνονται με μέτρα σκληρά. Όσους ξεπερνούν τις προσωπικές τους δυσκολίες. Οι δρόμοι είναι πιο ήσυχοι από ποτέ, ακόμη και οι φίλοι μας κρατούν αποστάσεις από κοντά μας.
Εγώ σέβομαι απόλυτα τον βουβό πόνο αυτών που έχουν κρούσμα στο σπίτι και πρέπει να απομονώνονται μακριά από τους συγγενείς τους, ει δυνατόν και μακριά από το σπίτι τους, όπως και αυτών που έχουν κρούσμα στο νοσοκομείο και θέλουν να είναι δίπλα τους. Αλήθεια, δύσκολες συνθήκες, δύσκολες επιλογές.
Η μάχη δίνεται για πολλούς συμπολίτες μας και πολλούς από εμάς στην πρώτη γραμμή, ενώ για κάποιους η κριτική είναι εύκολη και εξ’ αποστάσεως.
Προσοχή, για άλλη μια φορά παρακαλώ, στο στίγμα, στις προσωπικές αναφορές, σε γεγονότα που έχουν σχέση με τον ιό και αστοχούν ως προς την επιστημονική τους τεκμηρίωση, αλλά ακόμη περαιτέρω, καταστρατηγούν κάθε έννοια ατομικής ελευθερίας και προσωπικών δεδομένων, όταν μάλιστα δεν γνωρίζουν οι κρίνοντες τα αληθινά γεγονότα.
Δεν υπάρχει χρόνος για να δείχνουμε με το δάχτυλο ο ένας τον άλλον και το πρώτο μας μέλημα δεν είναι να αποδίδουμε ευθύνες. Έχουμε έναν κοινό εχθρό όλοι μας, είναι ο ιός.
Θέλω να έχουμε την προσοχή απέναντι σε αυτόν. Αν μπορούσαμε με ένα μαγικό ραβδί να παγώσουμε σε απόσταση 2 μέτρων ο ένας από τον άλλον για 14 μέρες, ο ιός θα σταματούσε την εξάπλωσή του και θα πέθαινε σε όλες τις άψυχες επιφάνειες που θα είχε μολύνει. Μετά από 14 μέρες θα βλέπαμε ποιος έχει τα συμπτώματα και θα τον απομονώναμε.
Γίνεται αυτό; Φυσικά και δεν είναι εφικτό, ούτε μπορεί να εφαρμοστεί από κανέναν και καμία χώρα του κόσμου.
Περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες και εβδομάδες, είναι ανάλογη της τιτάνιας προσπάθειας που όλοι μαζί κάνουμε τις τελευταίες εβδομάδες να περιορίσουμε τη νόσο.
Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε εντός των προβλέψεων και να μην περάσουμε πιο δύσκολες καταστάσεις. Ο αγώνας όλων μας συνεχίζεται, είναι η μάχη των πολλών. Και εδώ να πω, σήμερα είναι η μάχη που κέρδισε μια νεαρή μητέρα που γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι σήμερα στο νοσοκομείο μας.
Ο αγώνας συνεχίζεται. Σας ευχαριστώ.
Η πορεία των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα
Ημερομηνία | Νέα κρούσματα | Σύνολο | Θάνατοι (σύνολο) |
23-03-2020 | 71 | 695 | 17 |
22-03-2020 | 94 | 624 | 15 |
21-03-2020 | 35 | 530 | 13 |
20-03-2020 | 31 | 495 | |
19-03-2020 | 46 | 464 | |
18-03-2020 | 31 | 418 | |
17-03-2020 | 21 | 352 |
Σχετικά:
Κορονοϊός. Απαγόρευση κυκλοφορίας. Πως εκδίδεται η βεβαίωση μετακίνησης
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΕΛΕΓΧΟ
Κάθε ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχας, πυρετός, δύσπνοια) κατά την προσέλευσή του σε οποιαδήποτε δομή παροχής υπηρεσιών υγείας πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ενδεχόμενο κρούσμα COVID-19, δηλ. με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων απομόνωσης από άλλους ασθενείς και επισκέπτες (π.χ. χωριστός χώρος αναμονής) καθώς και με τη λήψη των ενδεδειγμένου ατομικού εξοπλισμού προστασίας από το προσωπικό υπηρεσιών υγείας. Ασθενείς με ήπια συμπτώματα πρέπει να μην επισκέπτονται νοσοκομεία ή άλλες μονάδες υγείας και να παραμένουν στο σπίτι.
ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ – ΦΕΚ Τεύχος Α 68/20-03-2020
Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης.
Κορονοϊός. Ποιοι μπορούν να πληρώσουν μειωμένο ενοίκιο
Κορονοϊός. Νέα μέτρα για λαϊκές αγορές και super market
Κορονοϊός. Απαγόρευση μετακίνησης προς τα νησιά
Κορονοϊός. 800 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες
Κορονοϊός. Επίδομα 800 ευρώ και άλλα μέτρα στήριξης εργαζομένων
Κορονοϊός. Αναλυτικά με ΚΑΔ τα καταστήματα που κλείνουν από 18-03-2020
ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ – ΦΕΚ Τεύχος A 64/14.03.2020
Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19
ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ – ΦΕΚ Τεύχος A 55/11.03.2020
Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του.
ΠΝΠ Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορονοϊού
Βασικές Πληροφορίες Λαϊκού Λαχείου Κληρώνει κάθε εβδομάδα (Τρίτη στις 19.00 - Κανάλι ΟΠΑΠ στο YouTube).…
Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια, τα νησιά του…
Για την αποφυγή οικονομικής εξαπάτησης επιχειρήσεων/οικονομικών φορέων και με αφορμή την πρόσφατη εκδήλωση τέτοιων περιστατικών, σχετικά με…
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Αριθμ. 2421.6/82260/2024 - ΦΕΚ Τεύχος Α.Σ.Ε.Π. 60/22.11.2024 Προκήρυξη διαγωνισμού έτους 2024 για την πλήρωση…
Κατατέθηκε την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης…
Έκτακτο Επίδομα Χριστουγέννων 2024. Με διατάξεις στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών…