Οι ομορφιές του νησιού είναι πολλές και «χιλιοτραγουδισμένες» από ημεδαπούς και αλλοδαπούς. Αφθονη βλάστηση και νερά, μια πανέμορφη Παλιά Πόλη, γραφικότατα χωριά, πολλές όμορφες παραλίες, καλό φαγητό σε αρκετά μέρη, «γενέτειρα» των πορτοκαλιών Μέρλιν, κάποια εξαίρετα τοπικά προϊόντα και αυτές οι υπέροχες πράσινες και μπλε ανταύγειες της θάλασσας του Ιονίου
Το καταπράσινο νησί είναι πρόκληση για να το εξερευνήσετε. Ενα Σαββατοκύριακο είναι πολύ λίγο. Νομίζω ότι θα χρειαστείτε τουλάχιστον μία βδομάδα για να κάνετε μια πρώτη γνωριμία με τις ομορφιές του.
ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Στην πόλη
Στο υπόλοιπο νησί
Το Αχίλλειον είναι ίσως το σημαντικότερο αξιοθέατο από άποψη αρχιτεκτονικής του νησιού. Βρίσκεται στο Γαστούρι (10 χλμ. από την πόλη) και πρόκειται για την εντυπωσιακή έπαυλη που χτίστηκε το 1890, με δαπάνη της αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας (Σίσι).
Η Λιμνοθάλασσα Κορισσίων βρίσκεται στη ΝΔ Κέρκυρα, κοντά στο χωριό Αργυράδες. Απέχει 27 χλμ. από την πόλη. Είναι ο κυριότερος υγρότοπος του νησιού και καλύπτει έκταση περίπου 6.000 στρεμμάτων με αμμώδη εδάφη και διαδοχικές αμμοθίνες. Εχει χαρακτηριστεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας, αφού έχουν παρατηρηθεί 126 είδη πουλιών. Εκεί θα βρείτε επίσης κι ένα μικρό κεδρόδασος και, την κατάλληλη εποχή, 14 είδη ορχιδέας που φυτρώνουν στην άμμο!
Ο Χλωμός είναι ένα πανέμορφο χωριό, που έχει χαρακτηριστεί ένα από τα ωραιότερα παραδοσιακά χωριά της Μεσογείου. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του βουνού «Μεροβίγλι» της νότιας Κέρκυρας, σε ύψος 270 – 320 μ. και χτίστηκε τον 13ο αιώνα. Είναι από τα πρώτα χωριά της Κέρκυρας και απέχει από την πόλη 31 χλμ. Τα διάσπαρτα ερείπια στις πλαγιές του βουνού και η ύπαρξη βωμού του Απόλλωνα στη θέση του σημερινού ναού των Ταξιαρχών μαρτυρούν την παρουσία κατοίκων (μάλλον κτηνοτρόφων) στην περιοχή από την προχριστιανική ακόμα εποχή.
Το Kτήμα Merlin, κοντά στη Δασιά, είναι το κτήμα του Αγγλου γεωπόνου Σίντνεϊ Μέρλιν, που πειραματίστηκε δημιουργώντας την ομώνυμη ποικιλία των ομφαλοφόρων πορτοκαλιών. Το γιατί αυτά τα πορτοκάλια δεν τα κάναμε ΠΟΠ μού διαφεύγει. Ο ίδιος έφερε στην Κέρκυρα από την Iαπωνία το κουμκουάτ, το φρούτο που έγινε το σήμα κατατεθέν του νησιού.
Το Καστέλλο, ή αλλιώς Πύργος των Πολυλάδων ή και Βίλλα Μιμπέλι, βρίσκεται 8 χλμ. από την πόλη στην Κάτω Κορακιάνα. Στην αρχιτεκτονική του θα διακρίνετε μεσαιωνικές επιρροές, τη φινέτσα του φλωρεντινού ρυθμού αλλά και την αυστηρότητα του γοτθικού. Κατασκευαζόταν επί δέκα ολόκληρα χρόνια από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Μιμπέλι, στον οποίο οφείλεται και η τρίτη ονομασία του.
Οι Eβροπούλοι είναι ένα παραδοσιακό χωριό, 5 χλμ. από την πόλη, που ονομάστηκε έτσι το 1978 μάλλον λόγω της εγκατάστασης Eβραίων εκεί κατά τον 13ο αιώνα. Λίγο έξω από το χωριό, στην περιοχή Κουκουρίτσα, βρίσκεται το αρχοντικό του Kαποδίστρια (17ος αι.), που λειτουργεί ως μουσείο, με πίνακες και προσωπικά είδη του πρώτου Ελληνα κυβερνήτη (Μουσείο Καποδίστρια, Τ/26610-39.528).
Την Παλαιοκαστρίτσα και τους οικισμούς Δουκάδες και Λάκωνες θα τους επισκεφτείτε για να απολαύσετε τη γραφικότητα και την ηρεμία του τοπίου. Ανεβαίνοντας προς τους Λάκωνες, θα συναντήσετε την τοποθεσία Μπέλα Βίστα (όμορφη θέα, δηλαδή), απ’ όπου θα θαυμάσετε το εξαιρετικό τοπίο με τους αλλεπάλληλους κόλπους, που μοιάζουν να σχηματίζουν μια φυσική δαντέλα μέσα στη θάλασσα. Ακόμη, να δείτε το Μοναστήρι της Παναγιάς της Παλαιοκαστρίτισας, χτισμένο γύρω στον 18ο με 19ο αιώνα, για τις θαυμάσιες αγιογραφίες του.
Ο Αρίλλας είναι ένας μικρός οικισμός πάνω σε μια υπέροχη αμμώδη παραλία, με κατοίκους που πραγματικά αγαπούν τους επισκέπτες.
Η Λευκίμμη είναι από τα μεγαλύτερα χωριά του νησιού, με 5.000 κατοίκους. Εδώ θα δείτε μια άλλη Κέρκυρα. Δεν αναπτύχθηκε καθόλου τουριστικά, και έτσι κρατάει ατόφια την παραδοσιακή της δόμηση. Βέβαια, πολλά κτίρια δεν έχουν διατηρηθεί όπως θα έπρεπε, όμως ο τόπος κρατάει ακόμη τα ήθη και τα έθιμα του παρελθόντος. Ενα μικρό κανάλι, που περνάει από το κέντρο του χωριού, όπου οι ψαράδες αράζουν τις βάρκες τους.
Στο νοτιότερο κομμάτι της Κέρκυρας, τέλος, βρίσκεται ο Κάβος, όπου μπορείτε να πάτε και χωρίς… διαβατήριο, παρόλο που τελεί υπό… βρετανική κατοχή. Αν, μάλιστα, πάτε αμέσως μετά τη Λευκίμμη, θα πάθετε πολιτισμικό σοκ. Ο λόγος που σας προτείνω να τον επισκεφτείτε είναι επιμορφωτικός, για να μπορέσετε να δείτε «ανάγλυφα» ένα παράδειγμα τουριστικής ανάπτυξης προς αποφυγήν.
ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Πολλές και όμορφες είναι οι παραλίες του νησιού για κάθε γούστο!
Οι δημοφιλέστερες εξ αυτών βρίσκονται στα δυτικά της πόλης και είναι η Γλυφάδα, ο Κοντός Γιαλός, το Γιαλισκάρι και ο Αγιος Γόρδης Σιναράδων. Και οι τέσσερις έχουν ψιλή άμμο και υπάρχει η δυνατότητα να ενοικιάσετε ομπρέλα και ξαπλώστρα, να κάνετε θαλάσσια σπορ και να φάτε στις παρακείμενες ταβέρνες ή να πιείτε έναν καφέ ή ποτό σε κάποιο beach bar. Η Γλυφάδα και ο Κοντός Γιαλός έχουν ρηχά νερά και είναι κατάλληλες για παιδιά. Λίγο πιο πάνω από τη Γλυφάδα βρίσκεται η Μυρτιώτισσα, μια μικρή παραλία με αρκετό βάθος. Είναι η παραλία των γυμνιστών και, εκτός από ένα ταβερνάκι πάνω στο χωματόδρομο, δεν υπάρχει τίποτε άλλο: ούτε ομπρέλες ούτε τραπεζοκαθίσματα. Και πιο νότια από τον Αγιο Γόρδη βρίσκεται η Παραμόνα, μια μικρή παραλία με άμμο και πού και πού λεπτά βοτσαλάκια. Στη νότια άκρη της υπάρχει ταβέρνα, καθώς και ξαπλώστρες μετά ομπρελών.
Ακόμα πιο κάτω είναι το Πρασούδι, και αυτή με άμμο και βότσαλα, χωρίς τουριστικό εξοπλισμό και με ένα καλό εστιατόριο, που λέγεται «Πρασούδι» και έχει και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Επίσης νότια βρίσκεται η μεγάλη αμμώδης παραλία Αλωνάκι. Κοντά υπάρχει και μια πολύ καλή ταβέρνα, που λέγεται «Alonaki Bay» και έχει ενοικιαζόμενα δωμάτια. Και συνεχίζοντας, βρίσκεται η μεγάλη παραλία της Χαλικούνας, με μήκος 3 χλμ. και μεγάλο πλάτος. Μπροστά σας θα έχετε τη θάλασσα και πίσω τη λίμνη Κορισσίων. Εδώ δεν υπάρχει τίποτα εκτός από ένα μισογκρεμισμένο beach bar. Και το Αλωνάκι, όπως και η Χαλικούνα, «ταλαιπωρούνται» από τους ανέμους.
Πιο κάτω είναι οι παραλίες της Ισσού, του Αγίου Γεωργίου, του Μαραθιά και της Αγίας Βαρβάρας. Ολες τους υπέροχες, αμμώδεις και μεγάλες, με ρηχά νερά, κατάλληλες για τους μπόμπιρες, και με απαξάπασες τις τουριστικές υποδομές. Βέβαια, επειδή και οι τέσσερις παραλίες είναι μεγάλες (του Μαραθιά έχει μήκος 5 χλμ.), μπορείτε ακόμα και τον Αύγουστο να βρείτε «γωνιά» για να είστε μόνοι σας.
Το Γάρδενο είναι μια μεγαλούτσικη αμμώδης παραλία, με ένα ποταμάκι να εκβάλλει στη μια της άκρη. Κι εδώ υπάρχουν τα «αγαθά» του πολιτισμού, καθώς και μαγαζιά για φαγητό.
Από την άλλη μεριά, δηλαδή ανατολικά της πόλης μέχρι τη Λευκίμμη, υπάρχουν πολλά μέρη να κάνετε μπάνιο, αλλά λίγες αξιόλογες παραλίες. Η πρώτη που θα βρείτε είναι το Τσάκι μετά τις Μπενίτσες, πανέμορφη παραλία με βότσαλα και άμμο, με μοναδικό μειονέκτημα το ότι βρίσκεται ακριβώς πάνω στο δρόμο. Η παραλία στα Μοραΐτικα έχει κι αυτή βότσαλα και άμμο, καθώς και ταβέρνες, ξαπλώστρες και ομπρέλες. Η πιο κάτω παραλία της Μεσογής διαθέτει, εκτός από άμμο και βότσαλα, θαλάσσια σπορ και όλο τον τουριστικό εξοπλισμό. Η περιοχή της Μπούκαρης έχει συνεχόμενες μικρές παραλίες με άμμο και βότσαλο και πολλές αξιόλογες ψαροταβέρνες. Η παραλία του Μώλου είναι μεγάλη και αμμώδης με ταβέρνες, ξαπλώστρες και ομπρέλες.
Τέλος, υπάρχουν και οι παραλίες που θα συναντήσετε ξεκινώντας από την πόλη με βόρεια κατεύθυνση για το γύρο της βόρειας Κέρκυρας. Πρώτη στη σειρά είναι η Γουβιά, μια μικρή παραλία με βότσαλα και αρκετό κόσμο, με θαλάσσια σπορ και ξαπλώστρες. Ακολουθεί η παραλία της Δασιάς, με ψιλό βοτσαλάκι και πλήρη τουριστικό εξοπλισμό. Το Υψος και το Μπαρμπάτι είναι οι επόμενες παραλίες που θα βρείτε, αμφότερες αμμώδεις με πολύ λεπτό βοτσαλάκι, με πολύ κόσμο και πλήρη οργάνωση. Το Μπαρμπάτι είναι η «προτίμηση» των Ιταλών τουριστών.
Το Νησάκι και το Καμινάκι, που συναντάμε αμέσως μετά, έχουν και οι δύο βότσαλα και τουριστικό εξοπλισμό. Η παραλία της Αγνής, με άμμο και βότσαλο, είναι περισσότερο γνωστή για τις ταβέρνες της. Δεν σας τη συνιστώ για μπάνιο, γιατί δυνατότητα παρκαρίσματος υπάρχει μόνο… για τους πελάτες των ταβερνών. Το Καλάμι είναι η επόμενη παραλία στο ομώνυμο χωριό με άμμο και βότσαλα. Θα βρείτε κρυστάλλινα νερά, ξαπλώστρες και ησυχία. Ακολουθεί η Κερασιά, την οποία θα προσεγγίσετε αφού περάσετε μέσα από τον Αγιο Στέφανο Σινιών. Εχει λεπτό βοτσαλάκι και σμαραγδένια νερά, ταβέρνα και ξαπλώστρες. Πιο πάνω, το Αυλάκι είναι μεγάλη παραλία, και αυτή με λεπτά βότσαλα, ξαπλώστρες αλλά και θαλάσσια σπορ, ταβέρνες και beach bar. To σημαντικό είναι ότι δεν μαζεύει πολύ κόσμο.
Στον οικισμό της Κασσιόπης θα βρείτε δύο παραλίες με άμμο και βότσαλο και τουριστικό εξοπλισμό. Η Ημερολιά και η Συκή απέχουν από την Κασσιόπη 1 και 3 χλμ. αντίστοιχα -η πρώτη με άμμο και η δεύτερη με βοτσαλάκι- και δεν έχουν υποστεί καμιά ανθρώπινη παρέμβαση. Το Καλαμάκι είναι μεγαλούτσικη παραλία με άμμο και πολύ ρηχά νερά. Υπάρχει, όμως, ξύλινη προβλήτα, απ’ όπου πέφτετε κατευθείαν στα βαθιά. Επίσης, θα βρείτε ξαπλώστρες κι ένα beach bar. Πλησιάζοντας δε την Αχαράβη, θα συναντήσετε τις παραλίες του Αγίου Σπυρίδωνα και του Αλμυρού, αμφότερες κυρίως αμμώδεις, με λίγο βοτσαλάκι. Και στις δύο θα βρείτε ξαπλώστρες και ταβέρνες, ενώ κοντά στην πρώτη υπάρχει και μια μικρή λίμνη που λέγεται Αντινιώτη. Από την Αχαράβη και μετά μέχρι το Σιδάρι θα βρείτε τεράστιες αμμώδεις παραλίες που τόπους-τόπους έχουν ομπρελοκαθίσματα και πολιτισμό. Και μετά το Σιδάρι, το περίφημο «Kανάλ ντ’ αμούρ», όπου μπορείτε να αφήσετε το αποτύπωμά σας στα βραχάκια από πηλό (αν βρείτε χώρο ελεύθερο)! Οσο για τα Λογγά, είναι μια στενή αμμώδης και απόμερη παραλία, κοντά στους Περουλάδες, όπου θα κάνετε μπάνιο κάτω από το λόφο που μοιάζει σαν να έχει κοπεί με μαχαίρι. Από πάνω υπάρχει ένα beach bar. Η αμμώδης παραλία του Αρίλλα θα ήταν η δική μου επιλογή αν πήγαινα διακοπές στην Κέρκυρα. Μεγάλη, αβαθής παραλία, με λίγες ταβέρνες και ομπρελοκαθίσματα.
Πιο κάτω, θα βρείτε τον Αγιο Γεώργιο των Πάγων και την Παλαιοκαστρίτσα. Ο πρώτος είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με μικρό οικισμό και τα συμπαρομαρτούντα. Θεωρείται, όμως, και ιδανικό μέρος για τους φίλους της ιστιοσανίδας. Η γνωστή Παλαιοκαστρίτσα, πάλι, έχει ψηλούς βράχους και ανάμεσά τους μικρές παραλίες με όλα τα «κομφόρ».
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ
Εκτός από βόλτες στα χωριά, φαγητό και μπάνια, το νησί διαθέτει δύο water parks, την AquaLand στον Αγιο Ιωάννη, που θεωρείται το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, και την Hydropolis στην Αχαράβη. Και τα δύο είναι για παιδιά από 3 έως 93 ετών! Σας μιλώ για τρελές χαρές!
ΓΚΟΛΦ
Tο γκολφ, για διάφορους λόγους, όχι και πολύ βάσιμους, το έχουμε θεωρήσει παιχνίδι των πολύ πλουσίων. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι κανονισμοί είναι απλοί. Το γήπεδο έχει 18 τρύπες, όπου πρέπει σε όλες να βάλεις το μπαλάκι σου με έναν ορισμένο αριθμό προσπαθειών. Νομίζω πως είναι 78 και για τις 18 τρύπες. Το «Γκολφ της Κέρκυρας» είναι ένα από τα παλαιότερα στην Ελλάδα, σε ένα σχεδόν παραδεισένιο σκηνικό. Η διεύθυνση αποφάσισε να κάνει καλές εκπτώσεις στους Ελληνες και ίσως είναι μια καλή ευκαιρία για εσάς που θα πάτε στην Κέρκυρα να μάθετε κάτι καινούργιο. Αν μη τι άλλο, πηγαίνετε μια βόλτα για καφέ, ποτό ή φαγητό, για να δείτε το χώρο. Τα μαθήματα σε αρχάριο διαρκούν μισή ώρα και θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 μαθήματα. Το κάθε μάθημα κοστίζει 35 ευρώ μείον την έκπτωση 20%, δηλαδή σύνολο 27 ευρώ (Corfu Golf Club, Κοιλάδα Ρόπα Τ/26610-94.220, www.corfugolfclub.com).
ΠΩΣ ΠΑΜΕ
Αν αποφασίσετε να πάτε οδικώς, πρέπει να διανύσετε 510 χλμ. μέχρι την Ηγουμενίτσα, απ’ όπου υπάρχουν πυκνά δρομολόγια για την Κέρκυρα. Αν πάτε αεροπορικώς, θα είστε σε 50 λεπτά από την Αθήνα
ΔΙΑΜΟΝΗ
Corfu Palace (Πόλη Κέρκυρας, T/26610-39.485, www.corfu-greece.com/corfupalace/). Ξενοδοχειακή μονάδα, από τις καλύτερες του νησιού, που διαθέτει 105 δωμάτια, μεταξύ των οποίων και 12 σουίτες. Aπέχει 70 μέτρα από τη θάλασσα, ενώ όλα τα δωμάτια διαθέτουν τηλεόραση, κλιματισμό και μίνι μπαρ. Στο ξενοδοχείο λειτουργούν 2 μπαρ, 2 εστιατόρια και ένα πιάνο μπαρ. Eπίσης, θα βρείτε 2 πισίνες καθώς και συνεδριακές εγκαταστάσεις.
Aquis Corfu Holiday Palace (Kανόνι, T/26610-36.540-4, www.corfuholidaypalace.gr). Μεγάλη και πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα, με 205 δωμάτια, 14 σουίτες και 37 μπανγκαλόου. Σε όλα τα δωμάτια υπάρχει κλιματισμός, ενώ στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου θα βρείτε 2 μπαρ, 2 εστιατόρια, 2 πισίνες, γήπεδα τένις, γήπεδο γκολφ, καθώς και ένα συνεδριακό κέντρο χωρητικότητας 650 ατόμων. Πολύ καλή εξυπηρέτηση και φιλικές τιμές.
Grecotel Corfu Imperial (Κομμένο, Τ/26610-91.481, www.grecotel.com). Μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα που διαθέτει 184 δωμάτια, μεταξύ των οποίων 8 σουίτες, 12 μεζονέτες και 108 μπανγκαλόου. Τα δωμάτια είναι άνετα και διαθέτουν κλιματισμό, ενώ στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου θα βρείτε 2 εστιατόρια, 5 μπαρ, γήπεδο τένις και εγκαταστάσεις για watersports καθώς και συνεδριακό κέντρο.
Grecotel Daphnila Bay (Κομμένο, Τ/26610-90.161-3, 91.520-3, www.grecotel.com). Ξενοδοχειακή μονάδα με 126 δωμάτια και 134 μπανγκαλόου πάνω στην παραλία. Στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου θα βρείτε μπαρ, εστιατόριο, ταβέρνα, πισίνα, γήπεδο τένις και παιδική χαρά.
Grecotel Eva Palace (Κομμένο, T/26610-90.003, www.grecotel.com). Διαθέτει υπέροχη θέα, 225 δωμάτια, πισίνες, μπαρ και εστιατόρια, και εξαίρετη εξυπηρέτηση, όπως όλα τα Grecotel.
Zefiros Hotel (Παλαιοκαστρίτσα, T/26630-41.244 www.hotel-zefiros.gr). Ενα συγκρότημα από παλιά αναπαλαιωμένα σπιτάκια με ιδιαίτερο γούστο και καλή εξυπηρέτηση. Πολύ ρομαντική ατμόσφαιρα.
Christina Studios (Παλαιοκαστρίτσα, Τ/6973-491.874, www.christinastudios.gr). Απλούστατα αλλά άνετα στούντιο και διαμερίσματα με πολύ φιλικό περιβάλλον. Ολα είναι πλήρως εξοπλισμένα και οι τιμές είναι και αυτές φιλικότατες.
Hotel Horizon (Αρίλλας, Τ/26630-51.780, www.horizon-hotel.gr). Μικρό κουκλίστικο ξενοδοχείο «παρά θίν’ αλός» στην παραλία του Αρίλλα, με άνετα δωμάτια και μπάνια, μεγάλες βεράντες, καλή εξυπηρέτηση και εξαίρετη κουζίνα.
Theos Hotel (Πάγοι, Τ/26630-96.305 www.theoshotel.com). Απέχει 1 χλμ. από την παραλία και είναι παλιό ξενοδοχείο. Από την άλλη μεριά όμως, είναι μέσα στο πράσινο, έχει οικογενειακή ατμόσφαιρα, καλή κουζίνα και φιλικότατη εξυπηρέτηση.
Gelina Village Hotel (Aχαράβη, T/26630-64.000-7, www.gelina.gr). Μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα με 187 διαμερίσματα, τα οποία διαθέτουν κλιματισμό, κουζινούλα, ψυγείο, τηλεόραση και χρηματοκιβώτιο. Στις εγκαταστάσεις της μονάδας θα βρείτε εστιατόριο, μπαρ, beach bar, piano bar, 3 πισίνες -εκ των οποίων η μία θερμαινόμενη-, παιδική χαρά, γυμναστήριο και σάουνα.
Pelekas Country Club (Πελέκας, Τ/26610-52.239, www.country-club.gr). Ξενοδοχειακό συγκρότημα που στεγάζεται σε ένα κτήμα 250 στρεμμάτων. Πρόκειται για ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 18ου αιώνα, του οποίου οι διάφοροι χώροι (στάβλοι, ελαιοτριβεία κ.ά.) έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα. Tα δωμάτιά του διαθέτουν τηλεόραση και ψυγείο. Στις εγκαταστάσεις του συγκροτήματος θα βρείτε μπαρ, πισίνα, γήπεδα διάφορων σπορ, καθώς και πάρκινγκ.
AquaLand Resort Hotel (Αγιος Ιωάννης Παρελίων, Τ/26610-58.583 www.aqualandresort.gr). Ομορφο συγκρότημα 158 δωματίων, studios και διαμερισμάτων με εστιατόρια, μπαρ, spa και τα «συμπαρομαρτούντα». Επιπλέον προσόν, η AquaLand.
Βιόπορος (Λίμνη Κορισσίων, Τ/26610-76.224 www.bioporos.gr). Σε ένα βιολογικό κτήμα πάνω από τη λίμνη Κορισσίων, δύο οικίες πλήρως εξοπλισμένες με όλα τα «σεπρεπά» τους.
Alonaki Bay (Χαλικούνα, Τ/26610-75.872). Συγκρότημα με περιποιημένα απλά δωμάτια σε ένα καταπράσινο κτήμα πλάι στη θάλασσα. Η ταβέρνα του συγκροτήματος είναι εξαιρετική.
Hotel Paramonas (Παραμόνα, T/26610-76.595 www.paramonas-hotel.com). Σχεδόν πάνω στη θάλασσα (80 μ.), στην άκρη της όμορφης παραλίας της Παραμόνας είναι αυτό το μικρό ξενοδοχείο με τα 22 δωμάτιά του σε 3 κλιμακωτούς ορόφους. Ανετα δωμάτια και μπάνια με όλες τις ανέσεις. Μεγάλα μπαλκόνια και όλα τα δωμάτια με θέα στη θάλασσα. Φιλική και πρόθυμη εξυπηρέτηση.
ΦΑΓΗΤΟ
Σε ένα νησί -«σταυροδρόμι» πολιτισμών όπως η Κέρκυρα, μπορείτε να φάτε φρέσκο ψάρι, καθώς επίσης και παραδοσιακή και ξένη κουζίνα.
Για ψάρι:
• Τούλα (Ορμος Αγνί, Τ/26630-91.350). Καλόγουστο μαγαζί πάνω στην παραλία ενός πανέμορφου όρμου. Εκτός από ψάρια και θαλασσινά, θα βρείτε και πολλά παραδοσιακά πιάτα του νησιού «διά χειρός» Τούλας, που είναι μαγείρισσα extraordinaire! Πολύ καλή η εξυπηρέτηση και ικανοποιητική η κάβα.
• Boukari Beach (Μπούκαρη, Τ/26620-51.791). Μαγαζί που συστήνουν οι Κερκυραίοι με πολύ καλή εξυπηρέτηση. Εκτός από ψάρι και ψαρομεζέδες, θα βρείτε και μαγειρευτά.
Για παραδοσιακή ή ελληνική κουζίνα:
• Αμπελώνας (Επαρχιακή οδός Κέρκυρα-Πέλεκα, Τ/6321-588.888). Επισκέψιμο οινοποιείο και ελαιοτριβείο, που έχει γίνει αίθουσα τέχνης και καφέ-εστιατόριο με πολύ καλή κουζίνα.
• Ηοrizon (Αρίλλας,Τ/26630-51.780). Στο ομώνυμο καλό ξενοδοχείο υπάρχει και το αντίστοιχο εστιατόριο. Ο σεφ, ο νεαρός Αγγελος, είναι ταλαντούχος και ευρηματικός, και τα πιάτα του με απλές και ξεκάθαρες γεύσεις. Εξαιρετική εξυπηρέτηση και θα απολαύσετε γεύμα ή δείπνο
• Μπρούκλης (Αρίλλας, Τ/26630-51.418). Ταβέρνα-ψησταριά με όνομα και φανατικούς πελάτες Eλληνες και ξένους για παραδοσιακά πιάτα κι όχι μόνο.
• Alonaki Bay (Αγ. Ματθαίος, Τ/26610-75.872). Περιτριγυρισμένοι από την πρασινάδα και από τη μια μεριά τη θάλασσα, θα απολαύσετε τοπική κουζίνα, όπου σχεδόν όλα τα υλικά είναι παραγωγή του κτήματος.
• Βιόπορος (Λίμνη Κορισσίων, Τ/26610-76.224). Απαξάπαντα βιολογικά και καλομαγειρεμένα, όπου θα φάνε 2 άτομα με τη ρομαντική θέα της λίμνης Κορισσίων
Ξένες κουζίνες:
• Λόγω έλλειψης χρόνου δεν μπόρεσα να επισκεφτώ το «Etrusco» στα Kάτω Kορακιανά. Θυμάμαι ότι το θεωρούσα ένα από τα τρία καλύτερα ιταλικά εστιατόρια στην Eλλάδα. Ελπίζω να είναι ακόμα.
• Πήγα, όμως, για γαλλική κουζίνα στον «Σπύρο και Bασίλη» (Aγιος Iωάννης, Τ/26610-52.552). Πάντοτε σταθερή αξία με το γνωστό καλύτερο αντρεκότ καφέ ντε Παρί στην από δω μεριά των Αλπεων!
ΑΓΟΡΕΣ
Θα βρείτε αρκετά καλά πράγματα στην Kέρκυρα. Kατ’ αρχάς το νησί είναι γνωστό για την τσιτσιμπίρα, που είναι λεμόνι, αιθέριο έλαιο λεμονιού και τριμμένη πιπερόριζα. Δοκίμασα αυτήν που κατασκευάζει ο κ. Χειμαριός και είναι ένα εξόχως ξεδιψαστικό τερψιλαρύγγιο!
Η Κέρκυρα παράγει και αλλαντικά, όπως νούμπουλο (καπνιστό χοιρινό φιλέτο), παντσέτα (μπέικον), σαλάδο (σαλάμι αέρος) και λουκάνικα. Aν είστε τυχεροί, μπορεί να βρείτε και μπουρντούνι, που είναι λουκάνικο με χοιρινό αίμα, κρεμμύδι, μαϊντανό και μπαχαρικά. Σας συνιστώ το νούμπουλο φυσικής ωρίμασης του κ. Χονδρογιάννη.
Θα βρείτε ακόμη μαντολάτο, καθώς και εξαίρετα γλυκά, μαρμελάδες και άλλες νοστιμιές από το Acordo, καθώς και ένα εξαίσιο μέλι από κάστανο και άνθη στους Κυνοπιάστες από τον κ. Δ. Μάμαλο.
Αξίζει επίσης να δοκιμάσετε το λάδι του νησιού, αλλά και τα κρασιά από τις ποικιλίες Kακοτρύγη, Mοσχάτο και Πετροκόριθο. Θα τα βρείτε στο Οινοποιείο του Σπύρου Γραμμένου στους Συναράδες.
Τέλος, το νησί έχει αποκτήσει τη δική του ζυθοποιία στον Αρίλλα με εξαιρετικές μπίρες. Να τις γευτείτε!
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΤΙΝΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ
Υποχρεωτικά κοινός φορτιστής για κινητά τηλέφωνα και tablet. Το USB Type-C κοινή θύρα φόρτισης από…
Δημοσιεύτηκε ο Οδηγός του προγράμματος «Εξοικονομώ 2025» (Β’ 6970/2024) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με προϋπολογισμό 434 εκατ. ευρώ αναμένεται να επωφεληθούν…
Χιόνια και στην Αττική: Επικαιροποίηση (27.12.2024) του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού. Σήμερα Παρασκευή (27.12.2024) τα…
Προθεσμία αλλαγής ταμείου επικουρικής ασφάλισης από e-ΕΦΚΑ στο ΤΕΚΑ. Έως την 31η Δεκεμβρίου 2024 οι ασφαλισμένοι…
Κτηματολόγιο: Πρόσληψη 19 δικηγόρων με σχέση έμμισθης εντολής. Προκήρυξη του Ελληνικού Κτηματολογίου για την πλήρωση…
Οι διανομείς της efood στην Αττική, πραγματοποιούν σήμερα, Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024, 24ωρη απεργία και…