Θάνατος - Κηδεία - Κληρονομιά

Κατάθεση σύνταξης σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό. Τι ισχύει μετά τον θάνατο του συνταξιούχου

Κατάθεση σύνταξης σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό. Τι ισχύει μετά τον θάνατο του συνταξιούχου για την αχρεωστήτως πιστωθείσα σύνταξη στον κοινό τραπεζικό λογαριασμό

 

Απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών που αναφέρεται στην περίπτωση που η σύνταξη κατατίθεται σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό και ο δικαιούχος συνταξιούχος αποβιώνει.

Στην περίπτωση αυτή ο συνδικαιούχος του κοινού τραπεζικού λογαριασμού δεν πρέπει να προβεί σε καμία συναλλαγή στον λογαριασμό καθόσον ο ΕΦΚΑ θα πάρει πίσω την καταβληθείσα σύνταξη

 

 

Αναδημοσίευση από τον διαδικτυακό τόπο του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών http://www.adjustice.gr/

Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών

Απόφαση

ΔΠΑ 18656/2020, 8ο Τμήμα

Η σύνταξη καταβάλλεται από οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης νομίμως και σε κοινό λογαριασμό, κατά την έννοια των άρθρων 1 και 2 του ν. 5638/1932, εφόσον μεταξύ των δικαιούχων περιλαμβάνεται ο συνταξιούχος.

Σε περίπτωση πίστωσης του λογαριασμού αυτού, αχρεωστήτως, με σύνταξη μετά τον θάνατο του συνταξιούχου, ο λογαριασμός χρεώνεται με το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό μέχρι την εξάντληση του υπάρχοντος υπολοίπου.

Εάν το υπάρχον υπόλοιπο δεν επαρκεί για την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών σύνταξης, το ελλείπον ποσό αναζητείται με τη νόμιμη διαδικασία κατ’ αρχάς από τους συνδικαιούχους του λογαριασμού.

Το ποσό αυτό δεν αποτελεί στοιχείο της κληρονομίας κατ’ άρθρο 1710 Α.Κ., αφού η οφειλή γεννάται μετά τον χρόνο επαγωγής της κληρονομίας (χρόνο θανάτου).

 

Αντίθετα, οι κληρονόμοι του αποβιώσαντος δικαιούχου τραπεζικού λογαριασμού, εάν δεν είναι οι ίδιοι συνδικαιούχοι του λογαριασμού αυτού, δεν έχουν κανένα δικαίωμα επί της κατάθεσης (άρθρο 3 του ν. 5638/1932).

Επομένως, ο συνταξιοδοτικός φορέας δεν δύναται να στραφεί κατά των κληρονόμων αποβιώσαντος συνταξιούχου εκ μόνης της ιδιότητάς τους ως κληρονόμων για να αναζητήσει από αυτούς το αχρεωστήτως καταβληθέν στον λογαριασμό του αποβιώσαντος συνταξιούχου ποσό σύνταξης μετά τον θάνατό του.

Για να είναι νόμιμος ένας τέτοιος καταλογισμός θα πρέπει το Ταμείο να επικαλεστεί και να αποδείξει πως οι κληρονόμοι του συνταξιούχου πράγματι εισέπραξαν μετά τον θάνατό του τα καταβληθέντα σε τραπεζικό λογαριασμό του οποίου δεν είναι συνδικαιούχοι ποσά

 

Σχετικά: Κοινός τραπεζικός λογαριασμός. Τι ισχύει αν πεθάνει κάποιος από τους δικαιούχους

 

 

 

 

Δημοσιεύτηκε στον Οδηγό του Πολίτη (https://www.odigostoupoliti.eu)

odigostoupoliti

Συντακτική ομάδα του Οδηγού του Πολίτη

Share
Published by
odigostoupoliti

Recent Posts

Αυξάνεται το ημερήσιο όριο συναλλαγών μέσω IRIS

Αυξάνεται το ημερήσιο όριο συναλλαγών μέσω IRIS στα 1.000 ευρώ (από 500 σήμερα), με διαχωρισμό…

19 minutes ago

Πληρωμές ΟΠΕΚΑ. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΚΕΑ), επίδομα παιδιού, ενοικίου, προνοιακά Δεκεμβρίου 2024

Πληρωμές ΟΠΕΚΑ. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΚΕΑ), επίδομα παιδιού, ενοικίου, προνοιακά επιδόματα και παροχές Δεκεμβρίου 2024.…

1 hour ago

ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΔΕΔΥ Στάση Εργασίας Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2024 από 12:00 έως την λήξη…

13 hours ago

Αναδρομικά συνταξιούχων από την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου

Αναδρομικά συνταξιούχων: Την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου περιμένουν να εκδοθεί περίπου 370.000 συνταξιούχοι η…

13 hours ago

Τι αλλάζει στην έκδοση του κληρονομητηρίου

Τι αλλάζει στην έκδοση του κληρονομητηρίου. Με διάταξη του νόμου 5134/2024, επέρχονται αλλαγές στην έκδοση…

16 hours ago

Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Ιανουαρίου 2025

Συντάξεις Ιανουαρίου 2025. Πότε πληρώνονται οι κύριες και επικουρικές συντάξεις με την αύξηση. Πότε εμφανίζονται…

17 hours ago