Κάλυμνος. Η ωραία Δωδεκανήσια
Η ωραία Δωδεκανήσια, την οποία επισκεπτόμαστε με όλη την οικογένεια, αλλά και με την παρέα ή το έτερον ήμισυ, για χαλάρωση ή διασκέδαση και οπωσδήποτε για… περιπέτεια, είτε πάνω στους βράχους είτε στα βάθη της θάλασσας.
Έχουν περάσει περίπου δεκαπέντε χρόνια από το πρώτο εκείνο τηλεφώνημα μιας γιαγιάς, από ένα χωριό λίγο έξω από το Μασούρι, προς τον τότε δήμαρχο της Καλύμνου Δημήτρη Διακομιχάλη: «Δήμαρχε, τρέξε, ειδοποίησε την αστυνομία. Κάποιοι έχουν κρεμαστεί στα βράχια…». Ήταν το 1996, όταν οι πρώτοι ξένοι αναρριχητές από την Ιταλία είχαν ανακαλύψει κάτι που χρειάστηκε χρόνια να συνειδητοποιήσουν οι κάτοικοι και οι Αρχές του νησιού: ότι, τελικά, εκείνοι οι βράχοι, που θεωρούνταν «η κατάρα της Καλύμνου», μπορούν να είναι το «πετρέλαιό της»!
Εν έτει 2011, οι βουνοπλαγιές της Καλύμνου έχουν πλέον πολλάκις υμνηθεί από τους χιλιάδες αναρριχητές, ξένους στην πλειονότητά τους, που συρρέουν κάθε χρόνο, από το Φεβρουάριο μέχρι και το Νοέμβριο, για να αναρριχηθούν σε μία από τις 1.600 και πλέον διαδρομές που διανοίχτηκαν με κόπο και πολύ μεράκι από τον πρώτο αναρριχητή, Αντρέα Ντι Μπάρι, το 1996, και εν συνεχεία τον Ελληνα Αρη Θεοδωρόπουλο -οδηγό βουνού και προπονητή ορειβασίας και αναρρίχησης- αλλά και πολλούς διάσημους ξένους αθλητές και ορειβάτες (Claude και Yves Remy, Patxi Usobiaga και Nicolas Favresse), καθώς και εκατοντάδες δεκάδες ερασιτέχνες που έχουν πάθος για το rock climbing. Τα ξένα περιοδικά εξυμνούν τη «Μέκκα της αναρρίχησης στη Μεσόγειο» και δίνουν το έναυσμα, ώστε να πάρουν και οι ντόπιες Αρχές το θέμα πιο σοβαρά. Και κάπως έτσι, ο φετινός Μάιος βρήκε το νησί και τους κατοίκους του να φιλοξενούν το 5ο Αναρριχητικό Φεστιβάλ, που συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Καλυμνίων, την Καλυμνιακή Ενωση Ξενοδόχων και τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλύμνου, με μέγα χορηγό τον ΕΟΤ.
Απλοί ερασιτέχνες ορειβάτες, επαγγελματίες αναρριχητές, νέοι, ηλικιωμένοι, ζευγάρια, οικογένειες, ακόμη και μικρά παιδάκια, συμμετείχαν σε ένα εναλλακτικής μορφής φεστιβάλ, αποδεικνύοντας ότι η αναρρίχηση είναι για όλους. Οπως και η Κάλυμνος!
Το πρόγραμμα «Κάλυμνος για όλους» ξεκίνησε πέρυσι, με πρωτοβουλία της Καλυμνιακής Ενωσης Ξενοδόχων, ανοίγοντας ένα «οικονομικό παράθυρο» διακοπών στο νησί της Δωδεκανήσου. Οι τιμές παραμένουν σταθερά χαμηλές, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα για διακοπές όλο το χρόνο σε ένα νησί που είναι προσιτό τόσο για οικογένειες όσο και για νέους και ζευγάρια, συνδυάζοντας ηρεμία, διασκέδαση και περιπέτεια με πολλές δόσεις αδρεναλίνης, είτε πάνω στους βράχους είτε στα βάθη της θάλασσας.
ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΕΠΙ…ΤΡΙΑ
Η πρώτη εικόνα, η εναέρια, επιβεβαιώνει τον ορεινό και ξηρό χαρακτήρα της Καλύμνου. Στα 109,67 τ.χλμ. κυριαρχούν οι γυμνοί ορεινοί όγκοι, οι απότομες πλαγιές, οι κλειστοί κολπίσκοι και οι μικρές αμμουδιές με τα χαμηλά δέντρα. Εξαίρεση, ο οικισμός στον Βαθύ, με τους πλούσιους πορτοκαλεώνες. Αν πάλι προσεγγίσετε την Κάλυμνο από το λιμάνι, την Πόθια, θα νιώσετε αμέσως τον θαλασσινό χαρακτήρα του νησιού των σφουγγαράδων. Η Κάλυμνος είχε μεγάλη οικονομική ευρωστία από τη σπογγαλιεία και το σπογγεμπόριο. Οι δε ντόπιοι σφουγγαράδες και δύτες είναι πασίγνωστοι σε όλη τη Μεσόγειο για την ικανότητα κατάδυσης σε μεγάλα βάθη, χρησιμοποιώντας τη σκανταλόπετρα, βάρους 12 – 15 κιλών, που τους οδηγούσε σε βάθος μέχρι και 70 μ. Η φράση «βουτάει σαν Καλύμνιος» είναι χαρακτηριστική. Ευκαιρία για να γνωρίσει κανείς την ιστορία αλλά και την τεχνική κατάδυσης με σκανταλόπετρα είναι οι Αγώνες Ελεύθερης Κατάδυσης με Σκανταλόπετρα, που διοργανώνονται κάθε χρόνο στο νησί. Φέτος, θα τους απολαύσουμε από τις 20 μέχρι τις 24 Ιουλίου στο πλαίσιο του Καταδυτικού Φεστιβάλ της Καλύμνου (18-24 Ιουλίου), με εκδηλώσεις στις οποίες η συμμετοχή είναι εντελώς δωρεάν.
Το πρωί, ημερήσιες εκδρομές, πεζοπορικές εξερευνήσεις, επισκέψεις σε μουσεία, κάστρα, σπήλαια με σταλακτίτες, καταδύσεις και αναρριχήσεις. Το βράδυ, χαλάρωση σε μπαράκια, με chill out μουσική, κοκτέιλ και θέα την Τέλενδο, ή βόλτες στο λιμάνι. Αξίζει να αφιερώσει κανείς μία εβδομάδα στο νησί των σφουγγαράδων, προκειμένου να γνωρίσει όλες τις φυσικές και πολιτιστικές ομορφιές του.
Εξερευνώντας το νησί, ξεχωρίσαμε τρεις top διαδρομές για μια γερή δόση πολιτισμού, ιστορίας, δράσης αλλά και… απόλυτης αδράνειας.
1/ Πόθια – Βαθύς – Λιμανάκι Ρίνας
Η πρώτη γνωριμία γίνεται με το λιμάνι της Πόθιας. Η παραλιακή λεωφόρος κάνει το γύρο του κλειστού λιμανιού, που είναι γεμάτο ψαράδικα και εκδρομικά ξύλινα σκάφη, καφετέριες, ιταλικά εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, το κτίριο του Επαρχείου, τη Λέσχη Αξιωματικών, το σχολείο και πολλά ενδιαφέροντα κτίρια. Ανεβείτε με ταξί στο μοναστήρι του Αγίου Σάββα, που προσφέρει πανοραμική θέα. Στη διαδρομή για τον Αγιο Σάββα, στην περιοχή Βοθύνοι, απαιτείται μια στάση στο παραδοσιακό Καλύμνικο σπίτι, όπου η κυρία Φανερωμένη κατάφερε να συγκεντρώσει αντικείμενα απ’ όλο το νησί της Καλύμνου, να καταγράψει ιστορίες, εμπειρίες, γνώση και να τα παρουσιάζει στα λιγοστά τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού της.
Στην Πόθια αξίζει μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου (με αρχαιότητες από την προϊστορική έως και τη μεταβυζαντινή εποχή, χάλκινα και μαρμάρινα γλυπτά, εξαιρετική κεραμική, νομίσματα, κοσμήματα, εικόνες και χειρόγραφα της βυζαντινής εποχής), το Ναυτικό και Λαογραφικό Μουσείο (με αντικείμενα της ναυτικής τέχνης και της σπογγαλιείας) και το Αρχοντικό Βουβάλη (κατοικία του μεγάλου ευεργέτη Νικόλαου Βουβάλη, που φιλοξενεί λίγα εκθέματα του 19ου και του 20ού αιώνα).
Από την Πόθια μπορείτε να κάνετε δύο παρακάμψεις που… έχουν το ενδιαφέρον τους. Η μία, στη διαδρομή προς το Χωριό, οδηγεί στο φυσικό ύψωμα με τα ερείπια του Πέρα Κάστρου ή Κάστρου της Χρυσοχεριάς, κτισμένου από τους Ιππότες της Ρόδου, όπου θα δείτε το οικόσημο του Γενουάτη Vignoli, του τελευταίου κυβερνήτη των Δωδεκανήσων, αλλά και το ναό της Παναγίας της Χρυσοχεριάς. Και η δεύτερη, 5 χλμ. νοτιοδυτικά, περνάει από το χωριό Βοθύνοι και καταλήγει στον παραθαλάσσιο οικισμό Βλυχάδια με την αμμουδερή παραλία και τα βαθυγάλανα νερά. Κόσμημα του οικισμού είναι το ιδιωτικό Μουσείο Θαλάσσιων Ευρημάτων Βαλσαμίδη (Τ/22430-50.435), με σπάνια θαλάσσια ευρήματα τα οποία προέρχονται από χιλιάδες καταδύσεις στις θάλασσες όλου του κόσμου, καθώς και αρχαιολογικά ευρήματα από ναυάγια, από το 1872 μέχρι σήμερα.
Επιστρέφοντας στο λιμάνι της Πόθιας, παίρνουμε το λεωφορείο για τον οικισμό Βαθύς, με την εντυπωσιακή και καταπράσινη κοιλάδα, που δεν απέχει περισσότερο από 11 χλμ. (20 λεπτά διαδρομή). Στο βάθος του ορίζοντα διακρίνονται η Κως, η Ψέριμος και τα Ιμια, ενώ, λίγο πριν από την τελική στάση, η θέα προς το φυσικό φιορδ που σχηματίζει το λιμάνι της Ρίνας είναι μαγευτική. Στο γραφικό λιμάνι θα δείτε τον ταρσανά, απ’ όπου ξεκινούν τα πέτρινα σκαλοπάτια και το μονοπάτι για την παλαιοχριστιανική βασιλική της Αγίας Ειρήνης, πάνω στο βράχο. Τα ιστιοπλοϊκά ανακαλύπτουν το στενό φιορδ και αράζουν στο λιμάνι, για να απολαύσουν μια δροσιστική βουτιά στα κρύα, κρυστάλλινα νερά.
2/ Μυρτιές – Μελιτσάχας – Μασούρι – Αργινώντα – Σκάλια – Εμπορειός
Σε απόσταση 8 χλμ. από το λιμάνι της Πόθιας, ένας παραθαλάσσιος οικισμός παίρνει το όνομά του από τις πολλές μυρτιές της περιοχής και την Παναγιά τη Μυρτιώτισσα που βρέθηκε μέσα στους θάμνους. Με θέα τους εντυπωσιακούς βράχους της Τελένδου, οι Μυρτιές προσφέρονται για περίπατο, καφεδάκι με θέα και φαγητό στις τοπικές ψαροταβέρνες. Δίπλα βρίσκεται ο οικισμός του Μελιτσάχα με την ομώνυμη παραλία και τον Αγιο Ιωάννη τον Μελιτσάχα, χτισμένο πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού της Αρτέμιδος, με καταπληκτικά επιδαπέδια ψηφιδωτά.
Συνεχίζουμε για τον δημοφιλή οικισμό του Μασουριού, που είναι γεμάτος κόσμο, μπαράκια και πανέμορφα εστιατόρια σχεδόν κρεμασμένα πάνω από τη θάλασσα. Χτισμένος αμφιθεατρικά, με υπέροχη θέα προς την Τέλενδο, πρόκειται για τον νούμερο ένα τουριστικό προορισμό του νησιού. Εδώ, από νωρίς το πρωί αρχίζουν οι πρώτοι αναρριχητές να ξεπροβάλλουν, έχοντας τον οδηγό αναρρίχησης στο χέρι και τον εξοπλισμό τους στο σακίδιο. Πριν ο ήλιος αρχίσει να γίνεται ζεστός, έχουν ήδη σκαρφαλώσει στις κοντινές πλαγιές. Για τους υπολοίπους, η βόλτα στο Μασούρι για καφέ και περιπλάνηση στα κατηφορικά στενά που οδηγούν στην παραλία, με τη σκούρα άμμο και τις ξαπλώστρες (6 – 7 ευρώ το ζευγάρι), είναι η αμέσως επόμενη επιλογή. Στη στάση του λεωφορείου, εκεί όπου τελειώνει το Μασούρι και ξεκινά ο Αρμεός, το εστιατόριο «Νούφαρο» της κυρίας Ευτυχίας θα σας προσφέρει σπιτικό φαγητό και πολύ καλή παρέα. Η κυρία Ευτυχία, υπεύθυνη στον Εξωραϊστικό Σύλλογο Μασουριού, δεν χάνει ευκαιρία να συμμετέχει σε εθελοντικές δράσεις προώθησης του νησιού, ενώ είναι και η «νοικοκυρά της διασταύρωσης». Εν όψει του καλοκαιριού, δηλαδή, φροντίζει στην περιοχή πέριξ της εν λόγω στάσης των λεωφορείων να υπάρχουν παντού κάδοι απορριμμάτων και τασάκια για αποτσίγαρα, αλλά και η ίδια η στάση να είναι διακοσμημένη με γλάστρες με ανθισμένα γεράνια και ζωγραφισμένη από τα προσκοπάκια του νησιού.
Συνεχίζουμε προς τη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, η οποία είναι πραγματικά μαγευτική, καθώς σε όλο το μήκος της μας δίνεται η ευκαιρία να θαυμάσουμε τους δεκάδες αναρριχητές που κρέμονται από τα βράχια, αναζητώντας την πιο δύσκολη και την πιο εντυπωσιακή διαδρομή. Αριστερά το απέραντο γαλάζιο, δεξιά οι πανύψηλοι βράχοι, με τους δεκάδες σκαρφαλωμένους αναρριχητές να μην αφήνουν πεδίο για πεδίο ελεύθερο. Σε λιγότερο από 8 χλμ. συναντάμε την παραλία Αργινώντα, με τα γαλαζοπράσινα νερά, πεντακάθαρη, βοτσαλωτή και με πολλά δέντρα, οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες.
Επόμενος σταθμός ο παραθαλάσσιος οικισμός Σκάλια, η παραλία Καλαμιές και κατάληξη στον Εμπορειό, στο βορειότερο άκρο του νησιού.
Η ώρα είναι ιδανική για μια τελευταία απογευματινή βουτιά στον μικρό κολπίσκο, ενώ οι σπιτικές γεύσεις της κυρίας Ειρήνης Γκλινάτση στο «Artistico» κλείνουν με τον πιο… γευστικό τρόπο την ημέρα. Αν είστε τυχεροί, θα απολαύσετε αχινούς που έπιασαν οι γιοι της, Θέμελης και Νικόλας, και θα χαλαρώσετε με την κιθάρα του κυρίου Γιώργου, που περιμένει με ένα φιλόξενο χαμόγελο να σας καλωσορίσει στο στέκι του.
3/ Ολοήμερη χαλάρωση στην Τέλενδο
Η Τέλενδος είναι ένα μικρό νησάκι απέναντι ακριβώς από τις Μυρτιές και το Μασούρι, ένας επιβλητικός ορεινός όγκος που ήδη έχει προσελκύσει όσους επιθυμούν να ηρεμήσουν ακόμη περισσότερο αλλά και πολλούς αναρριχητές, αφού τελευταία έχουν διανοιχτεί αρκετές διαδρομές. Η μετάβαση είναι πολύ εύκολη με καΐκια από τις Μυρτιές, κάθε μισή ώρα, όλη την ημέρα, από νωρίς το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα, με κόστος 2 ευρώ η απλή διαδρομή. Εκεί θα βρείτε εστιατόρια και καφέ, παραλία με άμμο ή μικρά χαλικάκια, ενώ, περπατώντας το μονοπάτι προς την πίσω πλευρά, θα συναντήσετε όμορφα διακοσμημένα και ασπρισμένα σπίτια με προσεγμένες αυλές. Από τα αξιοθέατα ξεχωρίζουν η εκκλησία της Παναγιάς με τη θαυματουργή εικόνα της, το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, η παλαιοχριστιανική νεκρόπολη, το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου και τα ερείπια του βυζαντινού κάστρου, ενώ από τα 459 μ. της κορυφής Ράχη η θέα είναι ανεπανάληπτη. Στο νησί θα απολαύσετε το μπάνιο σας στις παραλίες Χοχλακάς, Ακτή, Πόθα, Πλάκα και Paradise (για γυμνιστές). Δίχως αυτοκίνητα, δίχως μηχανάκια, η Τέλενδος κερδίζει σε πόντους για τη γαλήνη και την ηρεμία που προσφέρει. Το μόνο που ίσως σας κουράσει είναι οι ξαπλώστρες που κατακλύζουν τις παραλίες της τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
KALYMNOS ON THE ROCKS
Η Κάλυμνος έχει σίγουρα πολλούς άσους κρυμμένους στο μανίκι της. Από τη μια ο καταγάλανος βυθός, άρρηκτα συνδεδεμένος με τη μακραίωνη θαλασσινή πορεία της, και από την άλλη οι εντυπωσιακοί ασβεστολιθικοί βράχοι, που της προσφέρουν ένα μεγάλο μερίδιο της πίτας του εναλλακτικού τουρισμού. Αρκεί να διαμορφωθεί η απαραίτητη επαγγελματική συνείδηση που θα επενδύει όχι μόνο στη φθηνή, «climbers rooms» και «climbers menu» τακτική, αλλά και στην οργανωμένη και προσεγμένη εικόνα ενός αναπτυσσόμενου προορισμού, ο οποίος διεκδικεί παγκόσμια αναγνώριση από ταξιδιώτες με ιδιαίτερα πολιτιστικά, φυσιολατρικά και ιστορικά ενδιαφέροντα.
ΠΩΣ ΠΑΜΕ
Αεροπορικώς: H πτήση διαρκεί 45 λεπτά
Ακτοπλοϊκώς: Η διάρκεια του ταξιδιού από τον Πειραιά είναι 10 – 12 ώρες με συμβατικά πλοία, ανάλογα με τις ενδιάμεσες στάσεις. Επίσης, η Κάλυμνος συνδέεται με Λέρο, Λειψούς, Πάτμο, Αρκιούς, Αγαθονήσι, Πυθαγόρειο και Αστυπάλαια (Kalymna Yachting, Τ/22430-29.384). Mπορείτε τέλος να μεταβείτε από την Κω ή το Μαστιχάρι με το ταχύπλοο «Kalymnos Star» (Τ/22430-29.384) και τα πλοία «Οlympios Αpollon», «Οlympios Ζeus» (Τ/22420-59.124, 22420-59.027, www.anemferries.gr).
ΔΙΑΜΟΝΗ
Στην επίσημη ιστοσελίδα της Καλυμνιακής Ενωσης Ξενοδόχων www.kalymnos-hotels.com αλλά και στο www.kalymnos-bookings.gr θα βρείτε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ είναι πολύ χρήσιμος ο ειδικός χάρτης από δορυφόρο, ο οποίος θα σας βοηθήσει να τα εντοπίσετε.
Myrties Boutique Apartments (Μυρτιές, Τ/210-93.43.468, www.myrtiesboutiqueapartments. travel). Πολυτελή επιπλωμένα δίχωρα διαμερίσματα, χτισμένα με σύγχρονες παροχές και αμφιθεατρική θέα της Τελένδου.
Hotel Elies (Πάνορμος, Τ/22430-47.890, www.hotelelies.gr). Ξενοδοχείο με καταδυτικό κέντρο. Κάθε δωμάτιο διαθέτει ιδιωτική βεράντα με θέα στον κήπο.
Hotel Plaza (Μασούρι, Τ/22430-47.156, 47.134, www.plazahotel.gr). Βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού και διαθέτει δωμάτια και σουίτες με θέα στη θάλασσα και την Τέλενδο, όμορφη πισίνα και άμεση πρόσβαση στην παραλία.
Hotel Acropolis (Μασούρι, Τ/22430-47.626, www.acropolishotel.gr). Ανετη διαμονή σε δωμάτια με βεράντα και εξαιρετική θέα.
Κantouni Beach Hotel (Καντούνι, Τ/22430-47.980, 47.981, 47.982, www.kantounibeachhotel.com). Ομορφο συγκρότημα διαμερισμάτων με κήπο, βεράντα και πισίνα με pool bar. Σε ήσυχη τοποθεσία, σε παρθένα παραλία, με απεριόριστη θέα στη θάλασσα και στο κοντινό νησάκι της Αγίας Κυριακής.
On the Rocks (Τέλενδος, Τ/22430-23.894 και 48.260, otr.telendos.com). Ενοικιαζόμενα δωμάτια κυριολεκτικά πάνω στο κύμα.
ΦΑΓΗΤΟ
Οι τοπικές γεύσεις είναι ανάρπαστες: σαλάτα μιρμιζέλι (κρίθινο παξιμάδι σπασμένο με ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό, κοπανιστή Καλύμνου, ελιές, θρίμπη, κάππαρη), λιαστές αστακοουρές, καρκάνι (σαλάτα με μαγιονέζα και σαλάχι), καλύμνικη κακαβιά, καλαμάρια γεμιστά ή γιαχνί, χταπόδι λιαστό, στιφάδο με ανάμα (γλυκό κρασί), χταποδοκεφτέδες, πιτάκια με μαρίδες, στρείδια, φούσκες και σπινιάλο, «φύλλα» (ντολμάδες), «τρουλλί» (ντόπιο τυρί), μυζήθρα και κοπανιστή, επτάζυμο ψωμί με γλυκάνισο και ούζο.
• Παντελής (Πόθια, Τ/22430-51.173) για φρέσκο ψάρι, μεζέδες και κρεατικά.
• Καφές και Αλάτι (Λινάρια, Τ/22430-48.771) για μεσογειακή κουζίνα.
• Το ουζερί του Μαμμουζέλου (Λινάρια, Τ/22430-47.809) με εκπληκτικά πιάτα για κάθε γούστο δίπλα στην παραλία.
• Μυτιληνιός (Μασούρι, Τ/22430-48.822) για τοπικές συνταγές και, μεταξύ αυτών, πεντανόστιμα «φύλλα».
• Νούφαρο (Αρμεός, Τ/22430-48.110). Πάνω στη διασταύρωση για Μασούρι, η κυρία Ελπίδα ετοιμάζει παραδοσιακά πιάτα με μεράκι.
• Σεβαστός. Βρίσκεται στη στροφή μετά το Γαϊδουρόραχο, προς Μυρτιές, με απίστευτη θέα, ειδικά κατά το ηλιοβασίλεμα, για ολόφρεσκα ψάρια.
• Harry’s Paradise (Εμπορειός, Τ/22430-40.062) για σπιτική κουζίνα σε έναν υπέροχο κήπο.
• Artistico (Εμπορειό, Τ/22430-40.115, 23.019). Η κυρία Ειρήνη ετοιμάζει στιφάδο και κατσικάκι κοκκινιστό, καλαμάρι γεμιστό με φινόκιο και φέτα και μια υπέροχη αρωματική καλοκαιρινή σαλάτα, την οποία απολαμβάνουμε με θέα τα κότερα και παρέα με τις μουσικές νότες της κιθάρας του κυρίου Γιώργου, ιδιοκτήτη και συζύγου της μαγείρισσας.
• On the Rocks. Βρίσκεται στην Τέλενδο και έχει εξαιρετική θέση και θέα προς τις Μυρτιές και το Μασούρι. Προσφέρει σπιτικά μαγειρευτά φαγητά -κατσικάκι κοκκινιστό, στιφάδο, κλέφτικο, μουσακά-, ουζομεζέδες ή απογευματινά κοκτέιλ.
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΕΙΡΗΝΗ ΣΔΡΑΚΑ
Πως διαμορφώνονται οι συντάξεις αναπηρίας μετά την αύξηση: Με την αύξηση των κύριων συντάξεων, αυξήθηκε…
Μεταφορά χρημάτων μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών: Πότε θεωρείται δωρεά ή γονική παροχή. H δωρεά ή γονική…
Καθολική εφαρμογή του προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία», μετά το πέρας της πιλοτικής…
Στο Ιόνιο, τη δυτική Πελοπόννησο, την Κρήτη (κυρίως τη δυτική), τα νησιά του βόρειου και…
Ίδρυση αστικού Συνεταιρισμού μέσω της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας μιας Στάσης: Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου…
Αλλαγές στην χορήγηση όλων των επιδομάτων και παροχών: Στη σύσταση Εθνικού Μητρώου Επιδομάτων και Παροχών,…