Επίδομα θέρμανσης 2020-2021 για πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, ξύλα, πέλετ. Δικαιούχοι
Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης 2020-2021 για όλα τα είδη καυσίμων θέρμανσης
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η σχετική υπουργική απόφαση
Αριθμ. Α.1275 – ΦΕΚ Τεύχος B’ 5576/17.12.2020
Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης για την χειμερινή περίοδο 2020/2021 και καθορισμός του ύψους, των δικαιούχων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χορήγησης αυτού.
Συγκεκριμένα στο νόμο 4756/2020 προβλέπεται χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές όλων των ειδών καυσίμων θέρμανσης
Νόμος 4756/2020 – ΦΕΚ Τεύχος A’ 235/26.11.2020
Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων
Άρθρο 79
Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης
1. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών είναι δυνατή η παροχή επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης που καθορίζονται με αυτήν. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται το ύψος του επιδόματος, τα κριτήρια με βάση τα οποία χορηγείται το επίδομα, τα δικαιούχα πρόσωπα, η αρμόδια για τη χορήγηση του επιδόματος αρχή, ο Ειδικός Φορέας και ο Κωδικός Αριθμός Εξόδου του προϋπολογισμού σε βάρος του οποίου καταλογίζεται η σχετική δαπάνη, η διαδικασία πληρωμών και ελέγχου αυτών, ο τρόπος δέσμευσης των αναγκαίων πιστώσεων, τα αρμόδια όργανα για την εκκαθάριση και πληρωμή της δαπάνης αυτής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η ευθύνη των εκκαθαριστών, των αρμόδιων για την πληρωμή οργάνων και των αχρεωστήτως λαβόντων, ο τύπος των τίτλων πληρωμής και ο τρόπος εξόφλησης αυτών, κατά παρέκκλιση του ν. 4270/2014 (Α΄ 143), τυχόν έξοδα πληρωμής του επιδόματος, η διαδικασία εμφάνισης της σχετικής δαπάνης στη δημόσια ληψοδοσία, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της ρύθμισης αυτής.
2. Η ανωτέρω δαπάνη δεν υπόκειται στον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
3. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργείται η παρ. 8β του άρθρου 36 του ν. 3986/2011 (Α΄ 152).
Σχετικά:
Επίδομα θέρμανσης 2020-2021 για πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή υγραέριο, ξύλα ή pellet
Το επίδομα θέρμανσης για την χειμερινή περίοδο 2020-2021 θα καταβληθεί και στα νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο ή υγραέριο, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης (22-10-2020) ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Το διευρυμένο επίδομα θέρμανσης θα καταβάλλεται επίσης σε νοικοκυριά ορεινών περιοχών, με πληθυσμό έως 2500 κατοίκους, τα οποία καταναλώνουν ξύλα ή pellet
Το ηλεκτρικό ρεύμα δεν θα επιδοτείται.
Ο υπολογισμός του επιδόματος θέρμανσης αλλάζει ριζικά και στο εξής θα λαμβάνονται υπόψη οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή της χώρας.
Ο υπολογισμός του επιδόματος θα στηριχτεί σε έρευνα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας η οποία υπολόγισε τις ανάγκες θέρμανσης σε 200.000 σημεία ανά την ελληνική επικράτεια.
Το ελάχιστο ύψος του επιδόματος θα διαμορφώνεται στα 80 ευρώ ενώ μπορεί να φτάνει ακόμη και στα 600-700 ευρώ για τις περιοχές με πολύ αυξημένες ανάγκες για θέρμανση.
Το επίδομα θα καταβληθεί μέσα στον Δεκέμβριο 2020, ενώ μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2020 θα δημοσιευτεί η υπουργική απόφαση με τις τελικές λεπτομέρειες.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την είσπραξη του επιδόματος θα είναι να πληρωθούν με ηλεκτρονικό τρόπο τα καύσιμα: πετρέλαιο θέρμανσης, ξύλα, pellet, φυσικό αέριο ή υγραέριο, ανάλογα με το τι χρησιμοποιεί ο καθένας.
Επίσης, οι ηλεκτρονικές πληρωμές θα πρέπει να αντιστοιχούν σε διπλάσια αξία του επιδόματος που θα αντιστοιχεί στο κάθε νοικοκυριό.
Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια βάσει των οποίων θα διακρίνονται οι δικαιούχοι παραμένουν αμετάβλητα.
Το σχετικό δελτίο τύπου του υπουργείου οικονομικών
«ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020
Δελτίο Τύπου
Νέο σύστημα επιδόματος θέρμανσης από το Υπουργείο Οικονομικών, με βάση τις ανάγκες θέρμανσης ανά οικισμό, σε συνεργασία με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία
Σε μια σημαντική καινοτομία προχωρά το Υπουργείο Οικονομικών, καθιερώνοντας επίδομα θέρμανσης που θα διαφοροποιείται με βάση τις πραγματικές ανάγκες θέρμανσης ανά οικισμό.
Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, που ανέλαβε τη σχετική πρωτοβουλία σε συνεργασία με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, «τα χρήματα του επιδόματος θέρμανσης θα δίνονται με πολύ μεγαλύτερη δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα, αφού το επίδομα θα βασίζεται στις ώρες θέρμανσης που, κατά μέσο όρο, πραγματικά χρειάζεται σε ετήσια βάση κάθε νοικοκυριό, και θα είναι διαφορετικό ανάλογα με τις ειδικές μετεωρολογικές και κλιματικές συνθήκες που υπάρχουν σε κάθε χωριό και γειτονιά, αφού έχουμε πλέον, χάρη στη μελέτη της ομάδας του εξαιρετικού επιστήμονα της ΕΜΥ κ. Αναδρανιστάκη, τις διαφορετικές ανάγκες θέρμανσης σε κάθε – κυριολεκτικά – σημείο της χώρας». Ταυτόχρονα θα προστεθούν και άλλα καύσιμα στα επιδοτούμενα, όπως το φυσικό αέριο, το υγραέριο και ξύλα και πέλετ (τα τελευταία, για λόγους περιβαλλοντικούς, μόνο στους μικρότερους οικισμούς, κάτω των 2.500 χιλιάδων κατοίκων).
Βάσει του υπάρχοντος σχεδιασμού και ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα, η νέα μεθοδολογία εκτίμησης των αναγκών θέρμανσης στηρίζεται στη χρήση των βαθμοημερών (Heating Degree-days). Σύμφωνα με τα πρότυπα, ένα κτήριο χρειάζεται θέρμανση όταν η μέση θερμοκρασία είναι κάτω από τη θερμοκρασία βάσης, που ορίζεται στους 15.5˚. Για κάθε βαθμό μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας κάτω των 15.5˚ έχουμε μία βαθμοημέρα. Επομένως, αν η μέση θερμοκρασία μίας περιοχής είναι 10˚, χρειάζονται 5.5 βαθμοημέρες θέρμανσης.
Χρησιμοποιώντας τις μετρήσεις θερμοκρασίας αέρα για 60 μετεωρολογικούς σταθμούς της ΕΜΥ σε χρονικό διάστημα 30 ετών, υπολογίστηκε ο μέσος αριθμός βαθμοημερών ανά έτος και στη συνέχεια, με ψηφιακό μοντέλο εδάφους, μελετήθηκε η συσχέτιση των βαθμοημερών με σειρά γεωφυσικών παραμέτρων (π.χ. γεωγραφικό πλάτος, υψόμετρο, ακτινοβολία, προσανατολισμό, κλίση του εδάφους, απόσταση από την θάλασσα). Η συσχέτιση ήταν ικανοποιητικά υψηλή (>90%), επιτρέποντας έτσι την εκτίμηση των αναγκών θέρμανσης ανά περιοχή.
Στη συγκεκριμένη ανάλυση η ελληνική επικράτεια χωρίστηκε σε 200.000 τετράγωνα 750 μ. x 750 μ., στα οποία εκτιμήθηκαν οι βαθμοημέρες θέρμανσης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μεθοδολογίας αυτής, στις νότιες παραθαλάσσιες περιοχές οι βαθμοημέρες ξεκινούν από περίπου 210 ετησίως, στις βόρειες ορεινές περιοχές φτάνουν τις 2.600 για υψόμετρο 1.500 μ. και ξεπερνούν τις 3.000 για πολύ ορεινές περιοχές.
Με βάση τα στοιχεία αυτά, το επίδομα θα είναι διαφορετικό σε κάθε πόλη, χωριό και οικισμό (θα υπάρχουν, δηλαδή, διαφορετικοί συντελεστές με βάση τις βαθμοημέρες, με συντελεστές που θα είναι τελείως διαφορετικοί ακόμα και μέσα στον ίδιο Δήμο. Παράδειγμα: στην Κάρπαθο, σε οικισμό στη θάλασσα είναι 257 και στο βουνό 1401, ενώ στην Πιερία υπάρχει στον ίδιο Δήμο οικισμός με 1220 βαθμοημέρες και οικισμός με 3873 βαθμοημέρες).
Το ελάχιστο επίδομα, ανεξαρτήτως βαθμοημερών, θα παραμείνει το ίδιο, ενώ το μέγιστο θα προσαρμόζεται αναλογικά, ξεπερνώντας στους ορεινούς οικισμούς με μεγάλες θερμαντικές ανάγκες κατά πολύ το παλαιό μέγιστο επίδομα.
Η συνολική δημοσιονομική δαπάνη, ανάλογα με τη συμμετοχή, θα είναι μεγαλύτερη από το 2019 και θα κυμανθεί μεταξύ των 85 και 94 εκατ. ευρώ.
Τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια του επιδόματος θα μείνουν τα ίδια, ενώ για να δικαιούνται επίδομα θέρμανσης όσοι χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα (φυσικό αέριο, υγραέριο και ξύλο και πέλετ στους μικρούς ορεινούς οικισμούς), θα πρέπει να προσκομίσουν αριθμούς τιμολογίων και ΑΦΜ προμηθευτή για διπλάσιας, τουλάχιστον, αξίας τιμολόγια των σχετικών καυσίμων που θα έχουν πληρωθεί ηλεκτρονικά (περιλαμβάνεται εδώ και η τραπεζική κατάθεση και ο αγροτικός ταχυδρόμος, για να διευκολύνονται και οι κάτοικοι των μικρών χωριών). Η περίπτωση του φυσικού αερίου που γίνεται με λογαριασμούς θα αντιμετωπιστεί διαφορετικά. Το επίδομα θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο και προηγουμένως θα έχει εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση τον Νοέμβριο.
Η μελέτη της ΕΜΥ έγινε χωρίς καμία επιβάρυνση του Δημοσίου και θα αξιοποιηθεί και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο επόμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», καθώς και για πολεοδομικούς σκοπούς»
Σχετικά: Επιχορήγηση για αντικατάσταση σε κατοικίες του πετρελαίου θέρμανσης με φυσικό αέριο