Ενημέρωση για το εμβόλιο AstraZeneca από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών
και την εκδήλωση του συνδρόμου θρόμβωσης – θρομβοπενίας
Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου (26.5.2021)
«Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας σήμερα είχαμε 1.517 κρούσματα, μείωση. Τα 762 στην Αττική, τα 163 στη Θεσσαλονίκη. Με 547 συμπολίτες μας διασωληνωμένους και, δυστυχώς, 44 θανάτους.
Σύμφωνα με τον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο, βρισκόμαστε στα 1.775 επιβεβαιωμένα κρούσματα την ημέρα, υποχωρώντας σαφώς κάτω από τα 2.000 κρούσματα.
Η διάμεση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι τα 37 έτη, ενώ συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα η αύξηση των κρουσμάτων σε νεότερες ηλικιακές ομάδες.
Ο δείκτης θετικότητας είναι σταθερά χαμηλός, κάτω από το 4%. Τα ενεργά κρούσματα σήμερα σε όλη τη χώρα είναι 16.838, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, υποχωρώντας σημαντικά, καθώς την προηγούμενη Τετάρτη ήταν πάνω από 20.000.
Όλες οι Περιφέρειες της χώρας παρουσιάζουν σταθεροποίηση ως μείωση των κρουσμάτων, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η επιδημία έχει τελειώσει.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα Νοσοκομεία μας, οι νοσηλευόμενοι συμπολίτες μας με COVID-19 είναι αυτή τη στιγμή 3.047, με σημαντική μείωση, καθώς την περασμένη Τετάρτη ήταν 3.790.
Ο αριθμός των εισαγωγών δείχνει επίσης τάση υποχώρησης. Ο μέσος όρος εισαγωγών την τελευταία εβδομάδα είναι στις 244 εισαγωγές την ημέρα, υποχωρώντας για πρώτη εβδομάδα κάτω από τις 300.
Θέλω να πάω στους εμβολιασμούς. Σήμερα, όπως γνωρίζετε ήδη, άνοιξε η ηλικιακή ομάδα 35-39 και ήδη έχουν κλειστεί περισσότερα από 102.000 ραντεβού, δηλαδή ήδη 51.000 συμπολίτες μας έχουν κλείσει ραντεβού.
Με βάση τον προγραμματισμό μας, το Σάββατο 29 Μαΐου 2021 θα ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες στην ηλικιακή ομάδα 30-34. Άρα, από το Σάββατο και οι συμπολίτες μας στην ηλικιακή ομάδα 30-34 θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού με όλα τα εμβόλια.
Μέχρι τις 16:20 σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 5.178.147 εμβολιασμοί. Αναμένεται σήμερα να ξεπεράσουμε τα 5,2 εκατομμύρια εμβολιασμούς.
Και τέλος, η Επιχείρηση «Ελευθερία» και η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», θέλω να πω ότι πηγαίνει πολύ καλά, κάτι που ξεκάθαρα αποτυπώνεται και στον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο εμβολιασμών ανά 100.000 κατοίκους, όπου η Ελλάδα έχει περάσει πλέον στην τρίτη θέση μεταξύ 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data.
Και επίσης, στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του η Ελλάδα με 17,62% είναι στην πέμπτη θέση από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτά είναι ευχάριστα στοιχεία, όμως για μία ακόμη φορά θα ήθελα να ζητήσω από όλους εσάς, από όλους τους συμπολίτες μας, να είμαστε προσεκτικοί, να τηρούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Είναι εμφανές ότι αυτή η νόσος εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη. Χάνονται καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Προφανώς τα εμβόλια είναι ένα τεράστιο όπλο στη φαρέτρα μας και αυτό μας δίνει περιθώρια συνεχώς να δίνουμε και άλλες ανάσες ελευθερίας και να επιτρέπουμε δραστηριότητες. Ο στόχος είναι, προφανώς, να γυρίσουμε σε μία κανονικότητα.
Όμως θα ήθελα να ζητήσω όλοι να συνεισφέρουμε και να συμβάλλουμε στο να συνεχίσει να βελτιώνεται η επιδημιολογική μας εικόνα και τα στοιχεία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην καλύτερη δυνατή τουριστική περίοδο με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Και επαναλαμβάνω, να το χαρούμε όλοι μαζί.
Είναι μία εθνική προσπάθεια, είναι μια συλλογική προσπάθεια. Νομίζω ότι όλοι μας, όλοι οι υγειονομικοί, όλοι οι άνθρωποι της υγείας, όλοι οι άνθρωποι που ασχολούνται με το Πρόγραμμα Ελευθερία κάνουν το καθήκον τους και το κάνουν πολλούς μήνες τώρα, με συναίσθηση ευθύνης, με επαγγελματισμό και με αξιοπρέπεια. Ευχαριστώ πολύ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε κύριε Υπουργέ. Κυρία Θεοδωρίδου, ο λόγος σε εσάς.
Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Ευχαριστώ. Καλησπέρα σας. Σύμφωνα με τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα τα κρούσματα της νόσου COVID-19 στη χώρα μας ανέρχονται σε 393.583 περιπτώσεις, οι θάνατοι σε 11.872, ενώ η κυκλοφορία του ιού SARS-CοV-2 παραμένει μέτρια έως υψηλή.
Από την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στη χώρα μας, στις 27 Δεκεμβρίου του 2020, έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα 3.662.292 δόσεις εμβολίου της Pfizer/BioNTech, 499.799 δόσεις εμβολίου της Moderna, 88.730 δόσεις εμβολίου της Janssen, Johnson & Johnson, και 905.915 δόσεις εμβολίου της AstraZeneca με το εμβόλιο Vaxzevria.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενημερώνεται συστηματικά από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων για τις ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφονται μετά τον εμβολιασμό.
Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις του σπάνιου συνδρόμου θρόμβωσης-θρομβοπενίας, για οικονομία χρόνου θα το λέμε TTS, μετά τη χορήγηση του εμβολίου της εταιρίας AstraZeneca.
Από τις περιπτώσεις αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες ηλικίας 36, 44, 47 και 61 ετών και η μια σε άνδρα ηλικίας 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε και εξήλθε από το Νοσοκομείο, 3 νοσηλεύονται και μια γυναίκα δυστυχώς κατέληξε.
Συγκριτικά σημειώνεται ότι κατά τους τελευταίους δύο μήνες, 62 γυναίκες ηλικίας 30 έως 49 ετών νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ για επιπλοκές της νόσου COVID-19 και 28 κατέληξαν.
Σύμφωνα με τα παραπάνω και δεδομένου ότι η επιδημία στη χώρα μας είναι σε εξέλιξη, η Επιτροπή κρίνει πρώτον ότι το όφελος από τον εμβολιασμό εξακολουθεί να υπερτερεί του ενδεχόμενου κινδύνου εκδήλωσης του συνδρόμου θρόμβωσης-θρομβοπενίας με το εμβόλιο της AstraZeneca. Λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά του ιού στη χώρα μας, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα.
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο εκτιμώμενος κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου TTS μετά από εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 50 ετών.
Επιπλέον, η Επιτροπή επισημαίνει ότι τα εμβόλια mRNA που δεν έχουν συσχετιστεί με τον κίνδυνο TTS είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών.
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη δόση, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, άλλωστε το έχουμε αναφέρει και άλλες φορές από αυτό το βήμα, δεδομένου ότι η εμφάνιση TTS είναι εξαιρετικά σπάνια μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Ενδεικτικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σύνολο 9.000.000 δόσεων, δεύτερων δόσεων, καταγράφηκαν 15 περιπτώσεις.
Αλλαγή της δεύτερης δόσης με διαφορετικό τύπο εμβολίου, συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρομβοεμβολικού επεισοδίου με ή χωρίς θρομβοπενία μετά την πρώτη δόση.
Ο πόλεμος κατά του κορονοϊού συνεχίζεται. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε και φυσικά να μην εφησυχάζουμε. Ευχαριστώ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε, κυρία Θεοδωρίδου. Να περάσουμε σε ορισμένες ερωτήσεις.
Κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΟΥ: Κυρία Θεοδωρίδου, ήθελα να σας ρωτήσω πόσες κίτρινες κάρτες έχουν συμπληρωθεί και από ποια εμβόλια; Και επίσης, εάν καταλαβαίνουμε καλά, υπάρχει μια σύσταση στις γυναίκες οι οποίες είναι κάτω των 50 να εμβολιάζονται με mRNA εμβόλια;
Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Ευχαριστώ πολύ για τις ερωτήσεις. Θα αρχίσω από την καίρια ερώτηση, το δεύτερο μέρος της ερωτήσεώς σας. Τα εμβόλια, όπως ακούσαμε και από τον Υπουργό, είναι διαθέσιμα. Είναι, δηλαδή, στην επιλογή της γυναίκας να κάνει το εμβόλιο που επιθυμεί.
Και το δεύτερο, για τις κίτρινες κάρτες, μπορεί ο αριθμός που θα σας αναφέρω να μην είναι ακριβής. Είναι πάνω 1.500 κίτρινες κάρτες που έχουν αναλυθεί για το περιεχόμενό τους και την εξακρίβωση αν οι ενδεχόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι αξιόπιστες για να διερευνηθούν για την συσχέτιση με το εμβόλιο.
Πάντως, μου δίνετε μια πολύ καλή ευκαιρία να πω ότι σε αυτό το σημείο, δηλαδή, στη συμπλήρωση της κίτρινης κάρτας, υπάρχει ακόμη ένα κενό. Χρειάζεται μια μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την έγκαιρη συμπλήρωση της κίτρινης κάρτας. Αυτό είναι μια επιθυμία και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων που αξιοποιεί αυτό το πολύτιμο υλικό.
Δ. ΠΡΟΚΟΠΗ: Καλησπέρα σας. Κυρία Θεοδωρίδου θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν τα περιστατικά θρόμβωσης που έχουν συσχετιστεί στην χώρα μας με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι περισσότερα αναλογικά από αυτά που καταγράφονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή διεθνώς. Και επειδή αναφερθήκατε ότι οι γυναίκες κάτω των 50 έχουν αυξημένο κίνδυνο, αυτό δεν είναι ένα δεδομένο που το γνωρίζαμε εξ αρχής; Ή τώρα έχει προστεθεί κάτι; Σας ευχαριστώ.
Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Ευχαριστώ. Κατ’ αρχήν οι συχνότητες που δίνονται από τις διάφορες χώρες έχουν ορισμένες διαφορές, αλλά θα πρέπει για να επιλέξει κανείς την σωστή συχνότητα να έχει και ένα μεγάλο αριθμό περιστατικών σε μεγάλο αριθμό δείγματος.
Δηλαδή, πολλές φορές μπορεί να δημιουργηθεί εσφαλμένη εντύπωση αν έχουμε σε ένα μικρό χρόνο ένα σχετικά μεγάλο αριθμό περιπτώσεων, αλλά σε μικρό δείγμα.
Άρα, κάτι που μπορεί να μας φαίνεται τώρα πολύ συχνό, μετά από δύο-τρεις εβδομάδες μπορεί να έχει έρθει σε πολύ διαφορετικά επίπεδα απ’ ότι είναι τώρα.
Για τις γυναίκες που αναφέρατε, πάντα ξέραμε ότι οι γυναίκες ως προς τις θρομβώσεις έχουν μία ευαισθησία. Έχουν ευαισθησία αν είναι καπνίστριες, αν παίρνουν αντισυλληπτικά, αν είναι έγκυες, υπάρχει ο παράγων και των οιστρογόνων που παίζει καθοριστικό ρόλο.
Αλλά, νομίζω ότι αυτό που τόνισε και ο Υπουργός και που δεν πρέπει να ξεχνάμε, διότι κάπου το έχουμε ξεχάσει με αυτό το ξάνοιγμα και την αισιοδοξία, που είναι καλή βέβαια, είναι ότι μιλάμε για επιδημία που είναι ακόμη εδώ, την οποία ζούμε και την οποία πρέπει να ξεπεράσουμε.
Μ. ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗ: Καλησπέρα σας. Κυρία Θεοδωρίδου θα ήθελα να ρωτήσω αν ισχύει ότι όσοι ανέπτυξαν το σπάνιο σύνδρομο, το TTS, μετά από εμβολιασμό, θα είχαν επιρρέπεια να εμφανίσουν κάτι τέτοιο και αν κολλούσαν τον Sars, δηλαδή να νοσούσαν από Covid, δηλαδή, ούτως ή άλλως. Και επίσης αν ισχύει ότι έχουμε και περιστατικά με κίτρινη κάρτα αρκετά με Johnson & Johnson. Για παράδειγμα έχει ακουστεί ότι το περιστατικό που είναι στον Ευαγγελισμό είναι με Johnson. Ευχαριστώ πολύ.
Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Ευχαριστώ. Να αρχίσω πάλι από το δεύτερο μέρος της ερωτήσεως, επειδή είπατε έχουμε αρκετά περιστατικά. Το ένα δεν είναι αρκετά περιστατικά. Είναι ένα περιστατικό το οποίο ελέγχεται και επειδή είχαμε και επικοινωνία με τους θεράποντες γιατρούς, εξελίσσεται και πολύ καλά.
Όλα καταγράφονται, όλα αναλύονται. Επομένως, το θέμα της Johnson & Johnson δεν είναι θέμα που τώρα μας απασχολεί.
Το πρώτο ερώτημά σας, αν υπάρχει προδιάθεση, αν θα κάνανε, αυτό δεν το ξέρουμε. Ξέρουμε όμως δύο πράγματα. Πρώτον, παρότι το σύνδρομο αυτό είναι σοβαρό και τραγικό θα έλεγα, ότι δεν έχουν εντοπιστεί προδιαθεσικοί παράγοντες, ίσως μόνο αυτό το θέμα της ηλικίας.
Και ξέρουμε επίσης, ότι είναι πολλαπλάσιος ο κίνδυνος για θρομβώσεις σοβαρές εάν κάποιος νοσήσει με Covid.
Επομένως, με τη λογική θα έλεγε κανείς ότι, ναι, τα άτομα αυτά τα οποία έκαναν με το εμβόλιο αυτή την αντίδραση, πιθανότατα να είχαν και ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο για την εκδήλωση θρομβώσεων λόγω της νόσου.
Σ. ΧΡΗΣΤΟΥ: Καλησπέρα και ευχαριστώ. Κύριε Υπουργέ, την Παρασκευή ο ΕΜΑ αναμένεται να αποφασίσει για τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer στους εφήβους. Η Ελλάδα είναι έτοιμη από άποψη διαθεσιμότητας να ξεκινήσει αμέσως τη διαδικασία σε περίπτωση έγκρισής τους; Και πότε αναμένεται να γίνει αυτό;
Κυρία Θεοδωρίδου, μπορείτε να μας πείτε κάποια κριτήρια με τα οποία ένα περιστατικό θρομβοπενίας σχετίζεται με το εμβόλιο; Επίσης, σε περίπτωση που υπάρξει, γεγονός που απευχόμαστε φυσικά, θα μπορούσε να σταματήσει η χρήση ενός εμβολίου σε συγκεκριμένες ηλικίες, όπως έγινε στο Βέλγιο; Ευχαριστώ.
Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Νομίζω ότι η πρώτη ερώτηση αφορούσε τους εφήβους. Κάποια δεν τα άκουσα πολύ καλά, θα μου επιτρέψετε να τα επαναλάβω. Αλλά σε εφήβους έχουμε ήδη εμβολιάσει πάνω από την ηλικία των 16 ετών, διότι η άδεια της Pfizer είναι από την ηλικία των 16 ετών και από αυτό το εμβόλιο κατά προτεραιότητα έχουν λάβει έφηβοι, νεαροί ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα.
Η τελευταία σας ερώτηση, αν θα μπορούσαμε να σταματήσουμε τον εμβολιασμό σε ηλικίες όπως κάνει το Βέλγιο, νομίζω ότι η κάθε χώρα έχει την δική της πολιτική, στρατηγική στο θέμα των εμβολιασμών, η οποία στηρίζεται σε πολύ συγκεκριμένους πυλώνες. Δηλαδή είναι πολύ συγκεκριμένες οι επιδημιολογικές ανάγκες κάθε χώρας, οι οποίες σταθμίζονται προκειμένου να γίνει μία τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος.
Η μεσαία ερώτηση ήταν για τα κριτήρια αυτά που θα συσχετίσουν ένα περιστατικό θρόμβωσης με τον εμβολιασμό.
Κατ’ αρχήν να τονίσουμε ότι έχουν δοθεί οδηγίες και σε όλους τους επαγγελματίες υγείας, αλλά και με ανακοινώσεις για την ενημέρωση και του κοινού και θα ακολουθήσουν οδηγίες και για τους εμβολιαζόμενους, που αυξάνουν την ευαισθητοποίηση για την έγκαιρη αναγνώριση.
Εάν τώρα ένα άτομο παρουσιάσει θρομβοπενία, σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του ΕΜΑ, συστήνεται να ελέγχεται εκτός από τη θρομβοπενία και για το ενδεχόμενο θρομβώσεων. Και ο έλεγχος για θρομβώσεις είναι πολύ συγκεκριμένος και γνωστός στον ιατρικό χώρο.
Και φυσικά, εάν υπάρξει η συνύπαρξη και των θρομβώσεων, γίνονται και πιο ειδικές αιματολογικές εξετάσεις, οι οποίες πιστοποιούν τη συσχέτιση των συμπτωμάτων αυτών με τον εμβολιασμό.
Και οι εξετάσεις αυτές και οι πιο ειδικές, έχουν γίνει τώρα και πιο εύκολες και γρήγορες στην διεκπεραίωσή τους.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Στο κομμάτι του εμβολιασμού εφήβων και νεότερων ηλικιών, βλέπετε ότι έχουμε φτιάξει έναν μηχανισμό τέτοιο, με βάση την προτεραιοποίηση της Εθνικής Αρχής Εμβολιασμών, ξεκινώντας από τις πιο μεγάλες ηλικίες και τις ευπαθείς ομάδες. Έχουμε φτάσει ήδη αισίως από το Σάββατο, με βάση τον προγραμματισμό, να ανοίγουμε και την ηλικία 30-34 για όλα τα εμβόλια. Και έτσι θα συνεχίσουμε, πηγαίνοντας σε όλους τους ενήλικες.
Προφανώς, το είπε και ο Πρωθυπουργός, από τη στιγμή που θα πάρει έγκριση από τον ΕΜΑ κάποιο εμβόλιο και για νεαρότερες ηλικίες, θα μπει στο σχεδιασμό μας και με βάση την προτεραιοποίηση η οποία υπάρχει και πάντα οργανωμένα, δομημένα και με σωστή πληροφόρηση στους συμπολίτες μας και στην κοινωνία, θα δοθεί η δυνατότητα αυτή.
Πάντα όμως τα πράγματα γίνονται βήμα-βήμα. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, γίνονται βήμα-βήμα και γίνονται μελετημένα στην Επιχειρηση «Ελευθερία», για αυτό και μπορούμε να εξυπηρετούμε τους συμπολίτες μας με αυτό τον τρόπο και υπάρχει γενική ικανοποίηση για τους εμβολιασμούς.
Είδατε ότι υπάρχουν χώρες στις οποίες έχει εγκριθεί. Στον FDA έχει εγκριθεί, η Αμερική έχει ξεκινήσει να εμβολιάζει αυτές τις ηλικίες. Θα προχωρήσουμε με βάση τον προγραμματισμό μας.
Νομίζω ότι όλοι θέλουν να δουν να μπαίνει ένα αίσιο τέλος σε αυτή την τεράστια περιπέτεια Δημόσιας Υγείας, αλλά ο σχεδιασμός πρέπει να γίνεται σωστά με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα όπλα τα οποία δίνει η Επιστήμη.
Σε κάθε περίπτωση δεν εφησυχάζουμε και προσπαθούμε με βάση τη στρατηγική μας και για το επόμενο χρονικό διάστημα να έχουμε εικόνα ποια είναι αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα και αναλόγως να κανονίσουμε την πορεία μας.
Η πρώτη προτεραιότητα αυτή την στιγμή και είναι νομίζω γνωστό σε όλους πλέον αυτό, είναι ότι θέλουμε να έχουμε αυτή την οργάνωση και τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε τα νησιά μας, να υποστηρίξουμε τις τουριστικές περιοχές και άρα την βαριά μας βιομηχανία, παράλληλα με τις ανάσες ελευθερίας που δίνουμε στην οικονομία μας, στο λιανεμπόριο, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σιγά-σιγά όλο και σε περισσότερες δραστηριότητες. Και βέβαια εμβολιάζοντας πλέον καθημερινά πάνω από 100.000 συμπολίτες μας, όπως βλέπετε.
Να κλείσω δηλώνοντας για μια ακόμη φορά, είμαι υποχρεωμένος να το κάνω, ότι από την μια αυτό είναι το καθήκον μας και θα το κάνουμε μέχρι τέλους, από την άλλη να ζητήσω να είμαστε προσεκτικοί, να εξηγήσω ότι η νόσος τελειώνει ότι πάψει να υπάρχει έστω και ένα κρούσμα και να ζητήσω σε όλες τις κοινωνίες, στις μεγάλες πόλεις, πιο κλειστές και μικρές κοινωνίες, στα νησιά μας, να είμαστε όλοι προσεκτικοί και να έχουμε συναίσθηση αυτής της ευθύνης.
Αυτό δείχνει την αλληλεγγύη των Ελλήνων, του ενός προς τον άλλον. Υπάρχουν διάφορα επαγγέλματα, υπάρχει πολύς κόσμος ο οποίος αγωνιά για τα προς το ζην και θέλει να μπορέσει να λειτουργήσει επαγγελματικά, να στηρίξει την οικογένεια του.
Όλους αυτούς τους ανθρώπους θέλουμε να τους ενώσουμε, σε μια προσπάθεια να έχουμε ένα επιτυχημένο καλοκαίρι και αυτό προϋποθέτει να είναι καλοί οι επιδημιολογικοί δείκτες και να προσέχουμε πρώτα και πάνω από όλα τους κανόνες Δημόσιας Υγείας.»
Πως διαμορφώνονται οι συντάξεις αναπηρίας μετά την αύξηση: Με την αύξηση των κύριων συντάξεων, αυξήθηκε…
Μεταφορά χρημάτων μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών: Πότε θεωρείται δωρεά ή γονική παροχή. H δωρεά ή γονική…
Καθολική εφαρμογή του προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία», μετά το πέρας της πιλοτικής…
Στο Ιόνιο, τη δυτική Πελοπόννησο, την Κρήτη (κυρίως τη δυτική), τα νησιά του βόρειου και…
Ίδρυση αστικού Συνεταιρισμού μέσω της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας μιας Στάσης: Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου…
Αλλαγές στην χορήγηση όλων των επιδομάτων και παροχών: Στη σύσταση Εθνικού Μητρώου Επιδομάτων και Παροχών,…