Πριν τις εξετάσεις: Υποβολή αίτησης
- Οι αιτήσεις για τη συμμετοχή στις εξετάσεις υποβάλλονται μόνο στο χρονικό διάστημα που ορίζεται από το ΚΕΓ για κάθε εξεταστική περίοδο.
- Για τη συμμετοχή στις εξετάσεις, ο υποψήφιος πρέπει να έχει συμπληρώσει το 8ο έτος της ηλικίας του την 31η Μαΐου του τρέχοντος έτους.
- Ο υποψήφιος για τις εξετάσεις του επιπέδου Α1 για παιδιά 8-12 πρέπει να έχει συμπληρώσει το 8ο έτος και να μην υπερβαίνει το 12ο την 31η Μαΐου του τρέχοντος έτους.
- Είναι δυνατή η συμμετοχή σε ένα ή και σε περισσότερα επίπεδα, εφόσον καταβληθεί το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε επίπεδο.
- Σε καμιά περίπτωση και με καμιά αιτιολογία δεν επιστρέφεται το ποσό συμμετοχής στις εξετάσεις.
- Σε καμιά περίπτωση δεν αντικαθίσταται υποψήφιος με κάποιον άλλον που δεν έχει υποβάλει αίτηση συμμετοχής.
- Το ΚΕΓ, σε συνεννόηση με τα εξεταστικά κέντρα, μπορεί να προβεί σε ειδικές ρυθμίσεις για υποψηφίους με ειδικές ανάγκες (λ.χ. να δοθεί περισσότερος χρόνος στη γραπτή εξέταση ή περισσότερα διαλείμματα κτλ.). Οι ειδικές ρυθμίσεις γίνονται κατά περίπτωση και αφού ο υποψήφιος συμπληρώσει την ειδική αίτηση και υποβάλει τα σχετικά δικαιολογητικά.
- Το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου πρέπει να αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα και όπως επιθυμεί ο ίδιος να εμφανίζεται στο πιστοποιητικό του.
- Ο υποψήφιος πρέπει να σημειώνει πολύ προσεκτικά το/τα επίπεδο/α στο/στα οποίο/α επιθυμεί να πάρει μέρος. Κανένα λάθος δεν αναγνωρίζεται σε δήλωση του επιπέδου από τη στιγμή που οι αιτήσεις σταλούν στο ΚΕΓ.
- Αλλαγή εξεταστικού κέντρου εκ μέρους του υποψηφίου επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ύστερα από αιτιολογημένη αίτησή του, μέσω του εξεταστικού του κέντρου προς το ΚΕΓ και τουλάχιστο ένα μήνα πριν από την ημερομηνία των εξετάσεων.
- Μαζί με την αίτησή του ο υποψήφιος είναι υποχρεωμένος να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο.
- Ο υποψήφιος δηλώνει πως παραχωρεί στο ΚΕΓ το δικαίωμα επεξεργασίας, για τους σκοπούς της εξέτασης, των προσωπικών του δεδομένων, όπως τα συμπληρώνει στην αίτηση και στο ερωτηματολόγιο. Επιπλέον ο υποψήφιος παραχωρεί την άδεια χρήσης των δεδομένων του ερωτηματολογίου, της καταγραφής της παραγωγής του προφορικού λόγου και του τετραδίου παραγωγής γραπτού λόγου για ερευνητικούς/επιστημονικούς σκοπούς. Σημειώνεται πως κάθε ερευνητική/επιστημονική χρήση και επεξεργασία των εν λόγω δεδομένων γίνεται ανώνυμα, με την αφαίρεση, δηλαδή, των προσωπικών στοιχείων του υποψηφίου.
Μετά τις εξετάσεις: Αποτελέσματα
- Για να χορηγηθεί πιστοποιητικό ελληνομάθειας, πρέπει ο υποψήφιος να έχει βαθμό επιτυχίας σε όλες τις εξεταζόμενες δεξιότητες. Αν αποτύχει έστω και σε μία δεξιότητα, αποτυγχάνει συνολικά.
- Για να επιτύχει ο υποψήφιος, πρέπει να έχει συμπληρώσει στην κάθε δεξιότητα τουλάχιστον το 60% των μονάδων που αντιστοιχούν σ’ αυτή.
- Η συνολική αξιολόγηση των υποψηφίων που επέτυχαν στις εξεταστικές δοκιμασίες δεν εμφανίζεται στα πιστοποιητικά με αριθμητικούς δείκτες, αλλά με τους χαρακτηρισμούς: «Καλώς» (= 60-72 μονάδες, «Λίαν καλώς» (= 73-85 μονάδες), «Άριστα» (= 86-100 μονάδες).
- Τα αναλυτικά αποτελέσματα των εξετάσεων αποστέλλονται στα εξεταστικά κέντρα και αναφέρουν σε ποιες δεξιότητες έχει επιτύχει ή αποτύχει ο υποψήφιος με τις ενδείξεις «Επιτυχία-Αποτυχία».
- Οι υποψήφιοι ενημερώνονται για τα αποτελέσματα είτε από το εξεταστικό τους κέντρο είτε ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα αποτελεσμάτων εξετάσεων πιστοποίησης ελληνομάθειας. Σε καμιά περίπτωση δεν ενημερώνονται απευθείας από το ΚΕΓ.
- Σε περίπτωση αποτυχίας, ο υποψήφιος έχει το δικαίωμα μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία που ορίζεται από το ΚΕΓ να ζητήσει την επανεξέταση των τετραδίων του καταβάλλοντας συγχρόνως το ποσό των 60€ στον τραπεζικό λογαριασμό που θα του δοθεί από το ΚΕΓ.
- Τα πιστοποιητικά των επιτυχόντων αποστέλλονται στα εξεταστικά κέντρα, με ευθύνη των οποίων διαβιβάζονται στη συνέχεια στους επιτυχόντες.
- Σε περίπτωση που κάποιος υποψήφιος αλλάξει διεύθυνση, υποχρεούται να ενημερώσει εγκαίρως το εξεταστικό κέντρο.
- Σε περίπτωση απώλειας του πιστοποιητικού, ο κάτοχός του μπορεί να κάνει αίτηση προς το ΚΕΓ και να ζητήσει την επανέκδοσή του πληρώνοντας το σχετικό παράβολο που ορίζεται από το ΚΕΓ. Στην αίτησή του πρέπει να αναφέρεται η αιτία για την οποία ζητά επανέκδοση του πιστοποιητικού.
Τι πρέπει να προσέχει ο υποψήφιος κατά τη διάρκεια των εξετάσεων
- Ο υποψήφιος πρέπει να ξέρει τον κωδικό του εξεταστικού κέντρου και τον κωδικό αριθμό του, τις ημερομηνίες, τις ώρες των εξετάσεων και τις αίθουσες στις οποίες εξετάζεται. Οι πληροφορίες αυτές του δίνονται εγκαίρως από το εξεταστικό τους κέντρο που δήλωσε στην αίτησή του.
- Σε περίπτωση που οι υπεύθυνοι παραλείψουν να δώσουν αυτές τις πληροφορίες, ο υποψήφιος οφείλει να τις ζητήσει.
- Ο υποψήφιος οφείλει να είναι στην αίθουσα των εξετάσεων τουλάχιστον δεκαπέντε (15) λεπτά πριν από την έναρξη της κάθε εξέτασης και πρέπει να έχει μαζί του κάποιο αποδεικτικό στοιχείο της ταυτότητάς του σε ισχύ (ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης κτλ.), το οποίο επιδεικνύει όποτε του ζητηθεί.
- Ο υποψήφιος δεν επιτρέπεται να έχει μέσα στην αίθουσα των εξετάσεων λεξικό, βιβλία, χαρτιά και γενικά οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο εκτός από στιλό, μολύβι και σβηστήρα.
- Τα κινητά πρέπει να είναι απενεργοποιημένα και τοποθετημένα σε τσάντες ή τσέπες σε όλη τη διάρκεια των εξετάσεων.
- Ο υποψήφιος πρέπει να γράφει τις απαντήσεις του μόνο με μπλε ή μαύρο στιλό. Μολύβι μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο στο πρόχειρο και ως πρόχειρο μπορεί να χρησιμοποιεί τις κενές σελίδες των εξεταστικών τετραδίων. Οι πρόχειρες σημειώσεις καλό είναι να διαγράφονται πριν από την παράδοση του εξεταστικού τετραδίου.
- Απαγορεύεται η χρήση διορθωτικού υγρού. Τα λάθη μπορούν να διαγράφονται με μια γραμμή.
- Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων οι υποψήφιοι απαγορεύεται να μιλούν και να ενοχλούν τους συνυποψηφίους τους.
- Ο υποψήφιος πρέπει να γράφει το όνομά του και τον κωδικό του αριθμό πολύ καθαρά στα εξεταστικά τετράδια.
- Αν το εξεταστικό τετράδιο που παίρνει ο υποψήφιος είναι διαφορετικό, έχει παραλείψεις, δεν είναι τυπωμένο καλά ή έχει οποιοδήποτε πρόβλημα, πρέπει να ζητά από τον επιτηρητή άλλο αντίτυπο.
- Κατά τη διάρκεια των γραπτών εξετάσεων δεν γίνεται διάλειμμα και ο υποψήφιος δεν μπορεί να αποχωρήσει από την αίθουσα πριν από το τέλος των γραπτών εξετάσεων. Μπορεί να βγει από την αίθουσα για σοβαρό λόγο και μόνο αν συνοδεύεται από τον επιτηρητή του.
- Αν κάποιος από τους υποψηφίους παραβιάσει τους παραπάνω κανόνες είναι πιθανό, ανάλογα με τη σοβαρότητα του παραπτώματός του, να ακυρωθεί η εξέτασή του και να θεωρηθεί αποτυχών. Τα εξέταστρα δεν επιστρέφονται.
Οι εγγραφές για τις εξετάσεις Πιστοποίησης Επάρκειας της Ελληνομάθειας πραγματοποιούνται από 01 Φεβρουαρίου έως 20 Μαρτίου 2024
https://www.greek-language.gr/certification/news/show.html?id=75
Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στον Οδηγό του Πολίτη (odigostoupoliti.eu). Επιτρέπεται η αναδημοσίευση (όχι αυτολεξεί) του περιεχομένου του παρόντος άρθρου, μόνο με αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link)(https://www.odigostoupoliti.eu), της πηγής προέλευσης