Φορολογία οχημάτων

Ενεργοποιείται για το 2024 η πληρωμή τελών κυκλοφορίας ανά μήνα

Ενεργοποιείται η δυνατότητα και για το έτος 2024 της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας ανά μήνα. Ο υφυπουργός εθνικής οικονομίας και οικονομικών, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ανακοίνωσε μεταξύ των άλλων, ότι από 1.5.2024 ενεργοποιείται και για το έτος 2024 η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας ανά μήνα

Συγκεκριμένα παρέχεται κίνητρο στους ιδιοκτήτες ακινητοποιημένων οχημάτων αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών ΙΧ, για την άρση της ακινησίας για το έτος 2024, με μερική και αναλογική καταβολή των τελών κυκλοφορίας οχήματος από 1.5.2024

 

Άρση ακινησίας οχημάτων έτους 2024 με αναλογική καταβολή τελών κυκλοφορίας

Η ακινησία δεν αίρεται εάν ο κάτοχος του οχήματος δεν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας του έτους κατά το οποίο γίνεται η άρση.

Κατ’ εξαίρεση, δίνεται εναλλακτικά η δυνατότητα άρσης της ακινησίας οχήματος αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης του πρώτου εδαφίου της παρούσας, άπαξ, εντός του έτους 2024, με αναλογική καταβολή των δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες άρσης ακινησίας του οχήματος.

Διάστημα άρσης ακινησίας μικρότερο του μηνός λογίζεται ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται για αυτό ποσό ίσο με ένα δωδεκατημόριο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Τα τέλη κυκλοφορίας στις παραπάνω περιπτώσεις καταβάλλονται πριν την άρση της ακινησίας.

Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος υποχρεούται να θέσει εκ νέου το όχημά του σε ακινησία έως την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του, για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και εάν αυτή είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, κατά την επόμενη εργάσιμη για τη φορολογική διοίκηση, ημέρα.

Κατά τη θέση του οχήματος σε ακινησία και εφόσον έχει επέλθει μεταφορά του οχήματος σε νέο σημείο, διάφορο του αρχικά δηλωθέντος, δηλώνεται εκ νέου το σημείο ακινητοποίησης.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης θέσης σε ακινησία ή μη θέσης σε ακινησία, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Σε περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας εντός του έτους 2024, καταβάλλονται κατ’ εξαίρεση αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους.

Τα τέλη κυκλοφορίας στην περίπτωση αυτή καταβάλλονται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία κατά την οποία έλαβε χώρα το γεγονός εξαιτίας του οποίου ήρθη η αναγκαστική ακινησία, ενώ σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας εντός του οποίου γίνεται η άρση της αναγκαστικής ακινησίας λογίζεται ως ολόκληρος μήνας ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής.

Με πράξη της αρμόδιας υπηρεσίας της φορολογικής διοίκησης διαπιστώνεται το οφειλόμενο ποσό, με βάση την ακριβή ημερομηνία της άρσης ακινησίας και τίθεται εκ νέου σε κυκλοφορία το όχημα

 

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στον Οδηγό του Πολίτη (odigostoupoliti.eu). Επιτρέπεται η αναδημοσίευση (όχι αυτολεξεί) του περιεχομένου του παρόντος άρθρου, μόνο με αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link)(https://www.odigostoupoliti.eu), της πηγής προέλευσης

 

odigostoupoliti

Συντακτική ομάδα του Οδηγού του Πολίτη

Share
Published by
odigostoupoliti

Recent Posts

Νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis (20.2.2025)

Νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis (20.2.2025) για λογαριασμό του Mega   Πρόθεση ψήφου Νέα…

7 hours ago

ΟΑΣΑ: Εκτός λειτουργίας η on-line πληροφόρηση για δρομολόγια

ΟΑΣΑ: Εκτός λειτουργίας η on-line πληροφόρηση για δρομολόγια. Με στόχο την ενημέρωση του επιβατικού κοινού,…

8 hours ago

Σεισμός τώρα με επίκεντρο την Μεθώνη Μεσσηνίας

Σεισμός τώρα στην Μεσσηνία μεγέθους 4.1 Ρίχτερ με επίκεντρο νοτιοδυτικά της Μεθώνης Μεσσηνίας   Γεωδυναμικό…

8 hours ago

Χιονοπτώσεις και σε περιοχές της Αττικής την Παρασκευή 21.2.2025

Χαμηλές θερμοκρασίες στην ανατολική και βόρεια χώρα. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής…

9 hours ago

Πρόσκληση κατάταξης στρατευσίμων στο Στρατό Ξηράς με την 2025 Β ΕΣΣΟ (Μάρτιος)

Πρόσκληση για κατάταξη στρατευσίμων στο Στρατό Ξηράς μέσω taxisnet με την 2025 Β ΕΣΣΟ (Μάρτιος…

11 hours ago

ΔΕΗ: Τι είναι η υπηρεσία Μετακόμιση ρεύματος

ΔΕΗ: Τι είναι η υπηρεσία Μετακόμιση ρεύματος. Η υπηρεσία Μετακόμιση ρεύματος από τη ΔΕΗ σας…

11 hours ago