O ενεργειακός επιθεωρητής Ευάγγελος Πάνος μιλώντας στο ERTNews στην εκπομπή «Συνδέσεις» και στη δημοσιογράφο Χριστίνα Βίδου ανέφερε τα εξής:
«Η άνοδος του ρεύματος που σημειώθηκε τον Ιούλιο, λόγω κυρίως της ζήτησης από γειτονικές χώρες και τις αυξημένες καταναλώσεις ενέργειας εξαιτίας του καύσωνα, δεν φαίνεται να συνεχίζεται τον Αύγουστο. Οι χονδρεμπορικές τιμές κινούνται γύρω στα 105 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σε σύγκριση με τα 140 ευρώ του Ιουλίου 2024. Οι τιμές στο πράσινο τιμολόγιο διαμορφώνονται από 16 έως 22 λεπτά ανά κιλοβατώρα, χωρίς την επιδότηση, ενώ με την επιδότηση για ορισμένους καταναλωτές, η τιμή μπορεί να φτάσει στα 15 λεπτά. H επιδότηση που δόθηκε σε κάποιους καταναλωτές, ανέρχεται γύρω στο 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα, μειώνοντας κάπως την τελική τιμή». Αναφορικά με τα κίτρινα τιμολόγια διευκρίνισε ότι τιμή ανά κιλοβατώρα θα ανακοινωθεί στο τέλος του μήνυμα ενώ στα μπλε υπάρχουν ακόμα κάποιες εταιρίες που προσφέρουν χαμηλή τιμή αλλά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Όσον αφορά τον Σεπτέμβριο 2024, η κατάσταση, όπως είπε, παραμένει αβέβαιη καθώς «είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι θα συμβεί τον Σεπτέμβριο, καθώς υπάρχουν πολλοί εξωγενείς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την αγορά, όπως η τιμή του φυσικού αερίου και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή».
Εξηγώντας που οφείλεται η αύξηση των λογαριασμών των καταναλωτών απάντησε ότι αυτή οφείλεται στην κατάσταση που διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα στις γειτονικές χώρες.
«Η ζήτηση από τα Βαλκάνια για ηλεκτρική ενέργεια σε υψηλές τιμές επηρεάζει άμεσα και την ελληνική αγορά. Τον Ιούλιο, η ζήτηση αυτή οδήγησε τις τιμές σε ακραία επίπεδα, φτάνοντας έως και τα 900 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατά τις βραδινές ώρες», πρόσθεσε.
Συζητώντας για τις μελλοντικές τιμές, επισήμανε ότι οι διακυμάνσεις θα συνεχιστούν καθώς «η αγορά ενέργειας λειτουργεί ως χρηματιστήριο, οπότε θα δούμε περιόδους με ανοδικές και καθοδικές τιμές. Το κρίσιμο είναι να αποφευχθεί μια σταδιακή αύξηση των τιμών σε μέση βάση, όπως συνέβη από το 2023 μέχρι σήμερα».
Αναφερόμενος o ενεργειακός επιθεωρητής στους έξυπνους μετρητές που σταδιακά τοποθετούνται από τον ΔΕΔΗΕ τόνισε ότι «επιτρέπουν στους καταναλωτές να βλέπουν την τιμή της κιλοβατώρας ανά ώρα και να προσαρμόζουν την κατανάλωσή τους ανάλογα, χρησιμοποιώντας ηλεκτρικές συσκευές τις ώρες με χαμηλότερες χρεώσεις». Ωστόσο, όπως διευκρίνισε το κόστος αντικατάστασης των μετρητών αυτών επιβαρύνει τους καταναλωτές.
Πηγή: Συνδέσεις EΡΤΝews