Δημοτικές εκλογές

Εκλογές 2019. Εκλογική άδεια στους εργαζόμενους για να ψηφίσουν

Εκλογές 2019. Εκλογική άδεια στους εργαζόμενους για να ψηφίσουν

Χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα για να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογέςδημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2019



Αριθμ. οικ.21192/624 – ΦΕΚ Τεύχος B 1690/15.05.2019
Χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές, για την άσκηση του Εκλογικού δικαιώματος κατά τις προσεχείς Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές και τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019, καθώς και κατά τις τυχόν επαναληπτικές Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές της 2ας Ιουνίου 2019.

Μάθε που ψηφίζεις

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ KAI ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
αποφασίζουμε:

1. Όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, κατά τις προσεχείς Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές και τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019, καθώς και κατά τις τυχόν επαναληπτικές Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές της 2ας Ιουνίου 2019.

2. Ο αριθμός των ημερών αδείας απουσίας, που χορηγείται για τον ανωτέρω σκοπό και που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση του προσωπικού των υπόχρεων της παρ.1 της παρούσας στον τόπο άσκησης του εκλογικού του δικαιώματος και την επιστροφή του απ ́ αυτόν, καθορίζεται ως ακολούθως:

Α. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση άνω των 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών.

γ) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 400 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών (3) εργασίμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

δ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.



Β. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση άνω των 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 400 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

γ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

3. Για όσους εκ των μισθωτών, που μετακινούνται κατά τα ανωτέρω, η Κυριακή 26 Μαΐου 2019 ή/και η Κυριακή 2 Ιουνίου 2019 (ημέρες διεξαγωγής ψηφοφορίας), είναι εργάσιμη/εργάσιμες ημέρα/ημέρες, αυτή/αυτές θεωρείται/θεωρούνται ως ημέρα/ημέρες ειδικής αδείας απουσίας με αποδοχές, πέραν αυτών που ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο της παρούσας.

4. Η κατά τα ανωτέρω χορηγούμενη άδεια δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ ́ αποδοχών.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Εκλογές 2019. Εκλογική άδεια στους εργαζόμενους

Σχετικά:

Εκλογές 2019. Οι άδειες στους δημοσίους υπαλλήλους για να ψηφίσουν


odigostoupoliti

Συντακτική ομάδα του Οδηγού του Πολίτη

Share
Published by
odigostoupoliti

Recent Posts

Ποια είναι τα όρια ηλικίας για χορήγηση μειωμένης σύνταξης

Ποια είναι τα όρια ηλικίας για χορήγηση μειωμένης σύνταξης: Όρια ηλικίας για χορήγηση μειωμένης σύνταξης…

11 hours ago

Αλλαγές στο Πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία»

Αριθμ. Δ12α/3328 - ΦΕΚ Τεύχος Β 1161/12.03.2025 4η Τροποποίηση της υπ’ αρ. 28458/23.3.2022 κοινής απόφασης…

12 hours ago

Μποϋκοτάζ στα σούπερ μάρκετ το Σάββατο 15 Μαρτίου 2025

Μποϋκοτάζ από τους καταναλωτές στις αγορές σε καταστήματα λιανικής και σούπερ μάρκετ το Σάββατο 15…

13 hours ago

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο 15 Μαρτίου 2025

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω διεξαγωγής αγώνα δρόμου με την επωνυμία «16ος Σαρωνικός Δρόμος» το Σάββατο…

14 hours ago

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες το Σάββατο 15.3.2025

Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις που κατά τόπους στα κεντρικά και τα βόρεια θα…

14 hours ago

Αλλαγές στην παραμονή και εργασία ομογενών από Αλβανία

Αριθμ. 4000/3/10-ρα’ - ΦΕΚ Τεύχος Β 1212/12.03.2025 Τροποποίηση της υπό στοιχεία 4000/3/10_πβ’/ 14.11.2012 κοινής απόφασης…

15 hours ago