Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδας. Καταγγελίες για διαφθορά στο 10190

Η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδας δημιουργεί την ανεξάρτητη τηλεφωνική γραμμή 10190 για καταγγελίες πολιτών σχετικά με υποθέσεις διαφθοράς. Λειτουργεί τη Δευτέρα και την Παρασκευή 3-7 μμ και την Τετάρτη 10 πμ- 2 μμ. Καταγγελίες γίνονται, επίσης, μέσω της ιστοσελίδας http://www.transparency.gr/diafaneiatora

Η τηλεφωνική γραμμή με τίτλο «Διαφάνεια τώρα!» λειτουργεί με την υποστήριξη της ομάδας νομικών της Διεθνούς Διαφάνειας και τη βοήθεια εκπαιδευμένων εθελοντών. Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στην υπηρεσία για περιστατικά διαφθοράς και να λαμβάνουν βοήθεια και καθοδήγηση για το τι πρέπει να κάνουν, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η καταγγελία τους.
Εάν η καταγγελία έχει γίνει χωρίς αποτέλεσμα,  η «Διεθνής Διαφάνεια» κάνει γραπτή παρέμβαση στη δημόσια υπηρεσία που θα έπρεπε να εξετάσει το θέμα,  πιέζοντας για την κινητοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού. Ο νομικός σύμβουλος της οργάνωσης, Βασίλης Σωτηρόπουλος εξήγησε ότι η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδας έχει ζητήσει από την κυβέρνηση τη δημιουργία αποτελεσματικού νομικού πλαισίου για την προστασία των ατόμων που καταγγέλλουν περιστατικά διαφθοράς (whistleblowers).
Η ομάδα νομικών της Διεθνούς Διαφάνειας επεξεργάζεται τις καταγγελίες και εντοπίζει τα ευάλωτα σημεία, που ευνοούν φαινόμενα διαφθοράς, ενώ παράλληλα διατυπώνει και προωθεί προτάσεις για τη βελτίωση θεσμών σε εθνικό επίπεδο.
Η υπηρεσία παροχής ενημέρωσης και υποστήριξης σε θύματα διαφθοράς ξεκίνησε να λειτουργεί το 2003 στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, τη Ρουμανία και την ΠΓΔΜ. Σήμερα λειτουργούν 90 αντίστοιχες υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο, στις οποίες έχουν απευθυνθεί περισσότεροι από 140.000 πολίτες.
Η υπηρεσία υλοποιείται στην Ελλάδα με την οικονομική υποστήριξη του προγράμματος Πρόληψης και Καταπολέμησης του Εγκλήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πηγή: enet.gr
odigostoupoliti

Συντακτική ομάδα του Οδηγού του Πολίτη

Share
Published by
odigostoupoliti

Recent Posts

Νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis (20.2.2025)

Νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis (20.2.2025) για λογαριασμό του Mega   Πρόθεση ψήφου Νέα…

7 hours ago

ΟΑΣΑ: Εκτός λειτουργίας η on-line πληροφόρηση για δρομολόγια

ΟΑΣΑ: Εκτός λειτουργίας η on-line πληροφόρηση για δρομολόγια. Με στόχο την ενημέρωση του επιβατικού κοινού,…

8 hours ago

Σεισμός τώρα με επίκεντρο την Μεθώνη Μεσσηνίας

Σεισμός τώρα στην Μεσσηνία μεγέθους 4.1 Ρίχτερ με επίκεντρο νοτιοδυτικά της Μεθώνης Μεσσηνίας   Γεωδυναμικό…

8 hours ago

Χιονοπτώσεις και σε περιοχές της Αττικής την Παρασκευή 21.2.2025

Χαμηλές θερμοκρασίες στην ανατολική και βόρεια χώρα. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής…

8 hours ago

Πρόσκληση κατάταξης στρατευσίμων στο Στρατό Ξηράς με την 2025 Β ΕΣΣΟ (Μάρτιος)

Πρόσκληση για κατάταξη στρατευσίμων στο Στρατό Ξηράς μέσω taxisnet με την 2025 Β ΕΣΣΟ (Μάρτιος…

10 hours ago

ΔΕΗ: Τι είναι η υπηρεσία Μετακόμιση ρεύματος

ΔΕΗ: Τι είναι η υπηρεσία Μετακόμιση ρεύματος. Η υπηρεσία Μετακόμιση ρεύματος από τη ΔΕΗ σας…

11 hours ago