Υγεία

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση αναθεώρησης της σύστασης του Συμβουλίου για περιβάλλον χωρίς καπνό, με σκοπό την καλύτερη προστασία των ανθρώπων από τις επιπτώσεις του δευτερογενούς καπνού και των δευτερογενών αερολυμάτων.

Η νέα πρωτοβουλία συνιστά στα κράτη μέλη να επεκτείνουν τις πολιτικές για περιβάλλον χωρίς καπνό ώστε να καλύπτουν σημαντικούς υπαίθριους χώρους, με σκοπό την καλύτερη προστασία των ανθρώπων στην ΕΕ, ιδίως των παιδιών και των νέων.

Οι χώροι αυτοί περιλαμβάνουν υπαίθριους χώρους αναψυχής όπου είναι πιθανό να συγκεντρώνονται παιδιά, όπως δημόσιες παιδικές χαρές, πάρκα αναψυχής και πισίνες, υπαίθριους χώρους που συνδέονται με χώρους υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης, δημόσια κτίρια, εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών, και στάσεις και σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς.

Η πρωτοβουλία συνιστά επίσης στα κράτη μέλη να επεκτείνουν τις πολιτικές για περιβάλλον χωρίς καπνό στα αναδυόμενα προϊόντα, όπως θερμαινόμενα προϊόντα καπνού και ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία χρησιμοποιούνται με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα από πολύ νεαρά άτομα. Ακολουθεί την έμφαση που δόθηκε, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), στις αρνητικές επιπτώσεις της έκθεσης σε δευτερογενείς εκπομπές από αυτά τα αναδυόμενα προϊόντα, οι οποίες περιλαμβάνουν σοβαρά αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Η Επιτροπή ενθαρρύνει επίσης τα κράτη μέλη να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές και να ενισχύσουν τη διεθνή συνεργασία ώστε να μεγιστοποιηθεί η επίδραση των μέτρων που λαμβάνονται σε ολόκληρη την ΕΕ. Η Επιτροπή θα παράσχει στήριξη, μεταξύ άλλων μέσω άμεσης επιχορήγησης ύψους 16 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα EU4Health ενώ έχουν ήδη διατεθεί 80 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ορίζων» για την ενίσχυση του ελέγχου του καπνού και της νικοτίνης, καθώς και για την πρόληψη του εθισμού. Η Επιτροπή θα αναπτύξει επίσης εργαλειοθήκη πρόληψης για τη στήριξη της προστασίας της υγείας των παιδιών και των νέων.

Οι σημερινές συστάσεις για την καλύτερη προστασία των ανθρώπων από την έκθεση σε δευτερογενή καπνό και δευτερογενή αερολύματα απευθύνονται στα κράτη μέλη. Δεδομένου ότι η πολιτική για την υγεία αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών μελών, τα κράτη μέλη καλούνται να εφαρμόσουν τις συστάσεις αυτές μέσω των δικών τους πολιτικών, όπως τα ίδια κρίνουν σκόπιμο, δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές τους συνθήκες και ανάγκες.

Ιστορικό

Το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου έθεσε ως στόχο τη δημιουργία, έως το 2040, μιας «γενιάς χωρίς καπνό», στην οποία θα καταναλώνει καπνό λιγότερο από το 5 % του πληθυσμού. Η σημερινή πρόταση αποτελεί ένα ακόμη βήμα προόδου στις προσπάθειες για τη βελτίωση της πρόληψης σε θέματα υγείας. Στηρίζει επίσης το να πάψει να θεωρείται φυσιολογική η χρήση καπνού και αναδυόμενων προϊόντων.

Ο καπνός είναι ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου καρκίνου, καθώς πάνω από το ένα τέταρτο των θανάτων από καρκίνο αποδίδεται στο κάπνισμα στην ΕΕ, την Ισλανδία και τη Νορβηγία. Οι θάνατοι και άλλοι δείκτες υγείας (όπως οι καρδιακές προσβολές στον γενικό πληθυσμό και η αναπνευστική υγεία), έχουν βελτιωθεί χάρη στο περιβάλλον χωρίς καπνό.

Επιπλέον, η σημερινή σύσταση καλύπτει αναδυόμενα προϊόντα, όπως τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Τα προϊόντα αυτά έχουν αυξήσει σημαντικά το μερίδιο αγοράς τους. Συχνά συνοδεύονται από παραπλανητικούς ισχυρισμούς ως προς την υποτιθέμενη ασφάλειά τους, ή ως προς τη χρησιμότητά τους ως εργαλείων διακοπής του καπνίσματος. Ωστόσο, οι πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις τους είναι σοβαρές και οι χρήστες τους μπορεί να εξαρτηθούν από τη νικοτίνη, ενώ συχνά καταλήγουν να χρησιμοποιούν τόσο παραδοσιακό καπνό όσο και αναδυόμενα προϊόντα.

Με τη σύσταση, επεκτείνονται οι πολιτικές που αφορούν το περιβάλλον χωρίς καπνό, ώστε να καλύψουν και ορισμένους σημαντικούς υπαίθριους χώρους. Στους χώρους αυτούς περιλαμβάνονται δημόσιες παιδικές χαρές, πάρκα ψυχαγωγίας, πισίνες, στάσεις και σταθμοί μέσων μαζικής μεταφοράς, υπαίθριοι χώροι που συνδέονται με χώρους υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης, καθώς και δημόσια κτίρια

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 

 

Δημοσιεύτηκε στον Οδηγό του Πολίτη (https://www.odigostoupoliti.eu)

odigostoupoliti

Συντακτική ομάδα του Οδηγού του Πολίτη

Share
Published by
odigostoupoliti

Recent Posts

Ποιες είναι οι αλλαγές στο πιστοποιητικό διαθήκης και στην ιδιόγραφη διαθήκη

Ποιες είναι οι αλλαγές στο πιστοποιητικό διαθήκης και στην ιδιόγραφη διαθήκη: Η χορήγηση πιστοποιητικού περί…

1 hour ago

Παροδικές νεφώσεις και ασθενείς τοπικές βροχές την Πέμπτη 23.1.2025

Ασθενείς τοπικές βροχές στην ανατολική και τη νότια νησιωτική χώρα. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες παροδικές…

2 hours ago

Google: Το Gemini Live (AI) μιλάει τώρα και Ελληνικά

Google: Το Gemini Live (εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης AI) μιλάει τώρα και Ελληνικά. Με το Gemini…

6 hours ago

Ποιες είναι οι απαιτούμενες γραμματικές γνώσεις των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ)

Αριθμ. Φ.435/22/831126 Σ.114 - ΦΕΚ Τεύχος Β 7605/31.12.2024 Καθορισμός επιπέδου γραμματικών γνώσεων, κατά ειδικότητες, των…

7 hours ago

Συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου Εκδικάσεως Αγωγών Κακοδικίας για το έτος 2025

Αριθμ. 81147 - ΦΕΚ Τεύχος Β 7597/31.12.2024 Συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου Εκδικάσεως Αγωγών Κακοδικίας (άρθρο…

8 hours ago

Ποιο είναι το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση στην περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης

Ποιο είναι το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση λόγω γήρατος στην περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης e-ΕΦΚΑ Α.Π.:…

8 hours ago