Ανοικτό την Κυριακή το Μουσείο Ζωολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019 το Μουσείο Ζωολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών θα είναι ανοικτό από τις 10:00 μέχρι τις 14:00
Οι επισκέπτες μπορούν να δουν από κοντά την ποικιλία των ζωικών οργανισμών είτε της Ελλάδας είτε του Κόσμου, να θαυμάσουν την ποικιλότητα των μορφών και των χρωμάτων να συζητήσουν με το επιστημονικό προσωπικό για τις συνήθειες των ζώων, για μύθους προκαταλήψεις και παρεξηγήσεις που συνδέονται με το ζωικό βασίλειο, για τον πλούτο και τη σημασία της Ελληνικής Πανίδας και τέλος για τη σημασία της διατήρησης της «Άγριας» Ζωής.
Πρόσβαση:
Λεωφορείο 250 (Ευαγγελισμός- Πανεπιστημιούπολη στάση Μουσεία) από τον Σταθμό Ευαγγελισμού,. Λεωφορείο 608 (Γαλάτσι-Νεκροταφείο Ζωγράφου), 500 μέτρα περίπου από το Τέρμα (Νεκροταφείο Ζωγράφου) εντός της Πανεπιστημιούπολης.
Η πρόσβαση με ΙΧ γίνεται από την Κεντρική Είσοδο της Πανεπιστημιούπολης (Ούλωφ Πάλμε)
Επικοινωνία:
Ταχυδρομική διεύθυνση: Ζωολογικό Μουσείο, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστημιόπολη, 157 84 Αθήνα – Τηλέφωνο: 210 727 4609, 210 727 4376 – Fax: 210 727 4619 – E-mail: zoolmuse[at]biol.uoa[dot]gr
Ώρες λειτουργίας: 9:00 – 15:00 (ομαδικές επισκέψεις κατόπιν συνεννόησης)
Γενική Είσοδος: 2 Ευρώ
Το Μουσείο Ζωολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει ζωή 160 περίπου ετών. Είναι το πρώτο και πληρέστερο του είδους του στην Ελλάδα.Αρχικά, αποτέλεσε τον πυρήνα ενός ευρύτερου Φυσιογραφικού Μουσείου, που εγκαταστάθηκε από τα μέσα του 19ου αιώνα, στον 1ον όροφο της προς την οδό Ακαδημίας πτέρυγας του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου. Αργότερα, αποσπάστηκαν από αυτό οι βοτανικές, παλαιοντολογικές, ορυκτολογικές και ανθρωπολογικές συλλογές και αυτονομήθηκαν στο Βοτανικό, το Παλαιοντολογικό, το Ορυκτολογικό και το Ανθρωπολογικό Μουσείο.
Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, τα στελέχη και οι συνεργάτες του αναλώθηκαν στη συγκρότηση, μελέτη και έκθεση των ζωολογικών συλλογών, πραγματοποιώντας το διπλό προορισμό του Μουσείου, που είναι η μόρφωση και η ψυχαγωγίατου κοινού και ιδιαίτερα της νεολαίας. Σε μια εποχή που τα σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ήταν ανύπαρκτα, το μοναδικό τότε Ζωολογικό Μουσείο λειτούργησε ως πόλος έλξης πολυάριθμων επισκεπτών και ως σημαντικός παράγοντας γενικής μόρφωσης στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος και την αναπτυσσόμενη πρωτεύουσα του. Έλληνες και ξένοι ερευνητές της Ελληνικής πανίδας, ερασιτέχνες συλλέκτες, κυνηγοί άγριων ζώων και πολλοί άλλοι κατέθεσαν τα ευρήματα, τις συλλογές και τα τρόπαια τους στο Μουσείο και συνέβαλαν στον εμπλουτισμό του με νέο υλικό.
Οι ταλαιπωρίες του Μουσείου κατά την κατοχή και μεταπολεμικά η έλλειψη μέσων και χώρων δεν επέτρεψαν οποιονδήποτε εκσυγχρονισμό, εμπλουτισμό ή ανανέωση. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, το Μουσείο έκλεισε για το κοινό, λόγω ανάγκης επισκευών στο κτήριο που στεγαζόταν. Το 1965, εκθέματα και επιστημονικές συλλογές μεταφέρθηκαν σε διάσπαρτους αποθηκευτικούς χώρους στην Πανεπιστημιούπολη. Οι επανειλημμένες μετακομίσεις έφθειραν το παλιό, ευαίσθητο υλικό. Ευτυχώς, με την ανέγερση του νέου κτηρίου του Βιολογικού Τμήματος, το Ζωολογικό Μουσείο εγκαταστάθηκε οριστικά σε άνετους χώρους και από το 1988 άρχισε – προοδευτικά – να παρουσιάζεται στο κοινό και κυρίως στους μαθητές των σχολείων, μέρος από τα σπάνια και πολύτιμα εκθέματα του ενώ συνέχισε να εμπλουτίζεται με νέες συλλογές όπως είναι η πολύ σημαντική συλλογή θηλαστικών και πουλιών, δωρεά της οικογενείας Παπαλιού.
Οι συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν:
Οι δραστηριότητες του Μουσείου σχετίζονται με:
Έρευνα: Παλαιοανθρωπολογία, Παλαιοπαθολογία, Οικολογία, Συστηματική, Βιογεωγραφία, Βιολογία Προστασίας πάνω σε διάφορες ζωικές ομάδες.
Εκπαίδευση: Εξάσκηση φοιτητών στη Ζωολογία, στην βιοποικιλότητα, στην πανίδα της Ελλάδας και στη Φυσική Ανθρωπολογία – Εξάσκηση σπουδαστών ΤΕΙ στη συντήρηση οργανικών υλικών – Επιμόρφωση Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης – Περιβαλλοντική εκπαίδευση μαθητών
Ενημέρωση κοινού: Επισκέψεις μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητών και άλλων – Δημοσιεύσεις στον τύπο – Συνεντεύξεις και παρουσιάσεις στην τηλεόραση – Συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις για την προβολή του έργου τους
Παροχή συμβουλών: Προσδιορισμός ζώων (βλαβερά έντομα, εισαγόμενα ζωικά προϊόντα κλπ.) – Μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων – Βιβλιογραφία πάνω στα ζώα της Ελλάδας – Οργάνωση μουσείων φυσικής ιστορίας – Χρήση ζώων στην περιβαλλοντική εκπαίδευση – Παροχή συμβουλών σε δημόσιες υπηρεσίες για τη διατήρηση της πανίδας της Ελλάδας
Διαχείριση συλλογών: Διαφύλαξη της ελληνικής φυσικής κληρονομιάς – Τράπεζες δεδομένων και συλλογή βιβλιογραφίας για την πανίδα της Ελλάδας και για τα απειλούμενα και σπάνια είδη ζώων – Εμπλουτισμός, συντήρηση, καταγραφή του υλικού του Μουσείου.
Βιβλιοθήκη: Η βιβλιοθήκη του Μουσείου περιλαμβάνει πολλά παλαιά και σπάνια ζωολογικά βιβλία και περιοδικά από όλο τον κόσμο. Επίσης είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα εγχειρίδια, οδηγούς και κλείδες προσδιορισμών, περιοδικά κ.ά.
Αρχείο της Πανίδας της Ελλάδας: Στο Ζωολογικό Μουσείο στεγάζεται το Αρχείο της Πανίδας της Ελλάδας του Τμήματος Βιολογίας που περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό εργασιών και αναφορών που έχουν σχέση με την πανίδα της Ελλάδας καθώς και αποδελτιωμένα δεδομένα για την καταγραφή και ανάλυση των ζώων που ζουν στην Ελλάδα.
Τετραήμερο πένθος για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη: Τι ισχύει για τα σχολεία. Με κοινή…
Ποια σούπερ μάρκετ είναι ανοιχτά σήμερα Δευτέρα (Θεοφάνια): Την Δευτέρα (Θεοφάνια) λειτουργούν τα σούπερ μάρκετ…
Διακοπές κυκλοφορίας και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα και στον Πειραιά στο πλαίσιο εορτασμού των Θεοφανίων…
Σεισμός στην Άρτα μεγέθους 3.2 Ρίχτερ με επίκεντρο βορειοδυτικά του Μενιδίου Άρτας Γεωδυναμικό Ινστιτούτο…
Λίγες νεφώσεις παροδικά κατά τόπους αυξημένες, με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στα δυτικά και βόρεια,…
Αριθμ. 375 - ΦΕΚ Τεύχος Β 2/05.01.2025 Κηδεία με δημόσια δαπάνη και απόδοση τιμών στον…